News Ticker

Δημήτρης Γκιουρτζίδης: Καταλυτικός ο ρόλος των γονέων στη βελτίωση της σχολικής ζωής των παιδιών

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βριλησσίων μιλά στο Vrilissianews για την ατζέντα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων, τα σχέδια και οι δράσεις για την επόμενη διετία.

Ως νέος πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βριλησσίων ποιοι είναι οι στόχοι που θα θέλατε να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας σας; 

Με την πανδημία, οι συνθήκες για τα συλλογικά όργανα των γονέων επιδεινώθηκαν σημαντικά. Με τον κατ’ οίκον περιορισμό και την τηλεκπαίδευση, αρκετοί σύλλογοι γονέων είχαν οδηγηθεί σε αδράνεια για μία περίοδο σχεδόν δύο ετών. Το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Βριλησσίων, στο οποίο συμμετείχα, δραστηριοποιήθηκε ενεργά για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να κινητοποιήσει εκ νέου τη γονεϊκή κοινότητα. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες για να ενεργοποιηθούν οι Σύλλογοι, να γίνουν αρχαιρεσίες με ικανή συμμετοχή γονέων και νομιμότητα ώστε να αναβαθμιστεί τυπικά, αλλά και ουσιαστικά η γονεϊκή κοινότητα των Βριλησσίων. Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τη Γιούλη Βασιλείου, η οποία συνετέλεσε σημαντικά ως πρόεδρος στο προηγούμενο ΔΣ της Ένωσης Γονέων στο οποίο συμμετείχα και εγώ. Η κα. Βασιλείου παραμένει ενεργή στην Ένωση Γονέων όπου εκτελεί χρέη Αντιπροέδρου ενώ παράλληλα είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΓΚ του 1ου Λυκείου Βριλησσίων.

Με τις μέχρι τώρα προσπάθειες, έχουμε καταφέρει να εκπροσωπείται στην Ένωση Γονέων το 85% των σχολείων του Δήμου μας. Στόχος μου, είναι κατά τη διάρκεια της θητείας μου το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 100%, ώστε όλα τα σχολεία να έχουν φωνή στο Δευτεροβάθμιο όργανό τους και η επίλυση των προβλημάτων, που είναι αρκετά στα σχολεία των Βριλησσίων, να γίνεται πιο αποτελεσματικά σε συλλογικό επίπεδο.

Τα κτιριακά προβλήματα σε αρκετά σχολεία των Βριλησσίων είναι επείγοντα και πολυκαιρίζουν παρά τις πολυετείς οχλήσεις όλων των συλλογικών οργάνων της γονεϊκής κοινότητας. Εν έτει 2023 υπάρχουν σχολεία χωρίς ανελκυστήρες, με προβλήματα μονώσεων και υγρασίας και αίθουσες εκδηλώσεων ή βιβλιοθήκες που χρησιμοποιούνται ως τάξεις, καταργώντας έτσι τον αρχικό και πολύτιμο ρόλο που είχαν αυτές οι αίθουσες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και εδώ χρειάζεται να αναφέρω, έναν κυρίαρχο στόχο της Ένωσης Γονέων, που είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων μαθητών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στους στόχους μας, είναι επίσης να στηρίξουμε τους μαθητές να ενεργοποιήσουν ουσιαστικά τα δικά τους συλλογικά όργανα εκπροσώπησης και διαλόγου. Τα παιδιά μας χρειάζεται να μάθουν να είναι υπεύθυνοι δημοκρατικοί πολίτες, να λύνουν τις διαφορές τους και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους με διάλογο, υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Οι Σύλλογοι Γονέων μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τα παιδιά προς αυτόν τον σκοπό.

Ποιες δράσεις σχεδιάζετε να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα και ποιες μακροπρόθεσμα;

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την υλοποίηση των αρχαιρεσιών στην Ένωση Γονέων Βριλησσίων και ήδη έχουμε προχωρήσει σε καινοτομίες. Κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικό ρόλο προς την κινητοποίηση της γονεϊκής κοινότητας, θα παίξει η απόφασή μας να διευρύνουμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων. Θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα αποκεντρωμένο συνεργατικό μοντέλο, αξιοποιώντας γονείς με δεξιότητες, ταλέντα και διάθεση για προσφορά. Με τον ίδιο τρόπο, στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε τη συνεργασία με τους εκπροσώπους όλων των Συλλόγων Γονέων των Βριλησσίων, να ακούσουμε τα θέματα που τους απασχολούν και να ενεργοποιηθούμε από κοινού για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.

Η γονεϊκή κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση της σχολικής ζωής των παιδιών μας.

Τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν αρκετές δράσεις, ξεκινώντας από ένα αθλητικό τουρνουά στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των σχολείων των Βριλησσίων, ομιλίες και διαλέξεις με αναγνωρισμένους εισηγητές για θέματα που απασχολούν έντονα τους γονείς.

Στο επίκεντρο των δράσεών μας είναι αδιαμφισβήτητα και τα κτιριακά ζητήματα των σχολείων, στα οποία προαναφέρθηκα. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις επαφές και τις πιέσεις μας προς τον Δήμο, ευελπιστώντας σε κάποια ανταπόκριση, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Άμεσα θα ζητηθεί επίσης από τον Δήμο, ενημέρωση αναφορικά με τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτηρίων. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ευρύτερα τη ζωή των γονέων των Βριλησσίων. Είναι ήδη στα σκαριά μία πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Βριλησσίων, που θα διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των γονέων και θα συνεισφέρει παράλληλα στη σύσφιξη των σχέσεων της κοινωνίας των Βριλησσίων. Η πρωτοβουλία αφορά σε μία εκπτωτική κάρτα για τους γονείς των δημοσίων σχολείων της πόλης μας από καταστήματα των Βριλησσίων. Ξεκινά από τον Σύλλογο Γονέων του 1ου Γυμνασίου και στόχος μας είναι να επεκταθεί σε επίπεδο Ένωσης Γονέων, για να αφορά όλους τους γονείς της πόλης μας. 

Πόσο σημαντική είναι η καλή συνεργασία μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και της αυτοδιοίκησης; 

Είναι το πιο σημαντικό από όλα. Είναι τρεις κρίκοι σε μία αλυσίδα. Σε αυτό το σημείο, θέλω να συγχαρώ όλους τους νέους διευθυντές των σχολείων των Βριλησσίων, που μόλις ανακοινώθηκαν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους και με την τοποθέτηση τους το προσεχές διάστημα θα ζητήσουμε συναντήσεις με κάθε έναν από αυτούς για να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις για την βελτίωσης της σχολικής ζωής των παιδιών.

Το φαινόμενο της βίας στα παιδιά αλλά και το bullying εντείνονται και προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό σε όλους. Τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα;

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα ζήτημα που έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις και μας απασχολεί έντονα. Είναι ένα φαινόμενο που έχει πολλές αιτίες, κοινωνικές, οικογενειακές και ψυχολογικές. Προσωπικά πιστεύω πως το κλειδί είναι στην πρόληψη. Για αυτό στέκομαι τόσο πολύ στη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των μαθητών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των παιδιών και την καλλιέργεια της υπευθυνότητας. Πιστεύω πως η ενίσχυση του ρόλου των μαθητικών συλλογικών οργάνων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Έχουμε όμως, και οι γονείς σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση σε αυτά τα θέματα, του σχολικού εκφοβισμού, του cyber bullying και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, μεταξύ άλλων. Και σε αυτό τον τομέα, η Ένωση Γονέων θα επιδιώξει να κάνει σημαντικές δράσεις το προσεχές διάστημα.