Επικοινωνία με τους εφήβους: Πώς μπορείς να τη βελτιώσεις;
Γράφει η Σύλβα Σαραφίδου ψυχολόγος, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτoρας (ideaspsychology.com)
Η επικοινωνία με τους εφήβους είναι ένα… δύσκολο project. Διάβασε 10 συμβουλές που βοηθούν.
Η επικοινωνία με τους εφήβους δεν είναι πάντα εύκολη. Και ένας πιθανός λόγος είναι πως οι γονείς εξακολουθούν να βλέπουν τα παιδιά τους ως παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα μεγαλώνουν και αλλάζουν οι ανάγκες τους. Ωστόσο, κάθε πρόβλημα στην επικοινωνία με τους εφήβους μπορεί να διορθωθεί, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση.
10 tips για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους εφήβους
Δώσε χώρο και χρόνο
Μην πιέζεις τις καταστάσεις, η εφηβεία είναι δύσκολη περίοδος, και η αλλαγή θα έρθει σταδιακά. Κάνε υπομονή και δώσε χώρο στο παιδί σου για εξέλιξη.
Όρια με επεξήγηση
Τα όρια είναι απαραίτητα καθώς η κρίση ενός εφήβου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα. Η κατανόηση όμως έχει εξελιχθεί, έτσι εξηγούμε πάντα τους λόγους των ορίων και απαγορεύσεων. Αυτό θα βοηθήσει στο παρόν, με τον έφηβο να καταλαβαίνει πως δεν περιορίζουμε αλόγιστα, και στο μέλλον, που θα μπορεί να επιβάλλει τα ίδια όρια στον εαυτό του.
Αποδέξου τις δυσκολίες και τις «κόντρες»
Όσο και να βελτιωθεί η επικοινωνία με τους εφήβους, οι κόντρες θα υπάρχουν. Αποδέξου το και μην κακοχαρακτηρίζεις τον εαυτό σου όταν αυτό συμβαίνει. Μην ξεχνάς πως μέσα από αυτές προωθείται η εξέλιξη του παιδιού.
Ρώτα τι θα βοηθούσε
Κάθε ένας είναι διαφορετικός, έτσι ρώτα το παιδί σου τι θα ήθελε από εσένα, ή τι θα προτιμούσε διαφορετικά. Κάνε διάλογο, και προσπάθησε να τα βρείτε στην μέση.
Κάνε υποχωρήσεις
Όταν το παιδί σου ζητά κάτι προσπάθησε να μην είσαι απόλυτη. «Παζάρεψε» όσο γίνεται και δείξε πως κατανοείς τις επιθυμίες του.
Κοινός δημιουργικός χρόνος
Ο κοινός σας χρόνος μπορεί να μην αποτελείται απλά από τις ώρες μελέτης, ή τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τις οποίες ο έφηβος δεν αγαπά. Βρείτε ένα κοινό χόμπι, ή ενδιαφέρον, και περάστε παρέα διασκεδαστικό χρόνο!
Γνώρισε το παιδί σου
Μάθε τι του αρέσει και τι όχι, ποιος είναι ο χαρακτήρας που εξελίσσει, τι συμβαίνει στην καθημερινότητά του.
Άσε το παιδί σου να σε γνωρίσει
Μίλα για εσένα, τι προτιμάς και τι άνθρωπος είσαι, και μην περιορίσεις την εικόνα σου σε αυτή του γονέα. Επικοινωνήστε σαν άνθρωποι μεταξύ σας και ανακαλύψτε με διαφορετικό τρόπο ο ένας τον άλλο.
Αποδέξου το παιδί, με αγάπη άνευ όρων
Ως έφηβος, το παιδί σου έχει αρχίσει να χτίζει τον δικό του χαρακτήρα. Αυτός θα έχει σίγουρα θετικά στοιχεία, μα και αρνητικά. Αποδέξου το σύνολο αυτών (πάντα με προσπάθεια βελτίωσης των λιγότερο δυνατών στοιχείων) πες το στο παιδί, και δείξ’ το με υποστηρικτική στάση.
Κάνε το καλύτερο που μπορείς και πες το
Εξήγησε όσο πιο καθαρά μπορείς πως κάνεις ότι μπορείς, και έχεις αποκλειστικό κίνητρο την αγάπη. Πες στο παιδί σου πως προσπαθείς, ακόμα και εάν δεν τα καταφέρνεις πάντα, να το κάνεις χαρούμενο στο παρόν και το μέλλον.
Ideas
Γράμμου 25, Βριλήσσια, Αθήνα, 15235
6995338180