News Ticker

Παραλλαγή «Όμικρον»: Πληθαίνουν τα ίχνη της στην Ευρώπη – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Άμεσα αντανακλαστικά επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού «Όμικρον», προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν τον αριθμό των ενδεχόμενων νέων μολύνσεων και κυρίως των θυμάτων. Την παγκόσμια μάχη με το χρόνο σχεδόν επιβάλλουν τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα που έγιναν γνωστά, σύμφωνα με τα οποία η παραλλαγή «Όμικρον» διαθέτει 32 μεταλλάξεις του ιού στην πρωτεϊνική της ακίδα (πολλαπλάσιες από τη μετάλλαξη «Δέλτα»), γεγονός που συμβάλλει στην μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της, αλλά και στην επιβράδυνση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού στη διάρκεια της πανδημίας.

Το γεγονός ότι ο χρόνος καθίσταται η βασική μεταβλητή για την αποτελεσματική ανάσχεση της νέας παραλλαγής «Όμικρον» έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Ενδεικτικά, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι «οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Όμικρον, επισημαίνοντας, υπό αυτό το πρίσμα, ότι «πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», μέσω του μαζικού εμβολιασμού, της χρήσης μάσκας και της διατήρησης της κοινωνικής απόστασης.

Το ίδιο αντιληπτή έχει καταστεί παγκοσμίως η επείγουσα κατάσταση -λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής «Όμικρον»- και ιδίως μεταξύ των ισχυρότερων κρατών, με την Βρετανία να αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία, συγκαλώντας σήμερα έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Υγείας των G7, με αποκλειστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα από πλευράς του Λονδίνου, που ανακοίνωσε -πρώτο από όλα τα κράτη- νέα μέτρα για την παραλλαγή «Όμικρον», σύμφωνα με τα οποία από αύριο η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα, σε κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και στα μέσα μεταφοράς, ενώ όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Εκτός από τις επτά ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, σε ετοιμότητα απέναντι στις παγκόσμιες εξελίξεις που ενδεχομένως πυροδοτήσει η παραλλαγή «Όμικρον» βρίσκεται και η Ευρωζώνη. «Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε. Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στην παραλλαγή Όμικρον», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ιταλική τηλεόραση RAI, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να ανιχνεύσουν με τη δέουσα προσοχή τα όποια κρούσματα της νέας παραλλαγής, εντός των τειχών τους.

Κι ενώ η παραλλαγή «Όμικρον» αναδύεται, το τέταρτο κύμα της πανδημίας σφυροκοπά ήδη τη Γερμανία, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ να απευθύνει χθες δημόσια έκκληση στους πολίτες της χώρας του να τηρούν κατά γράμμα τους υγειονομικούς κανόνες, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο lockdown. «Ας το κάνουμε για να μην κλείσουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, για να μην πρέπει να σταματήσουμε ξανά κάθε κίνηση στο δημόσιο χώρο» τόνισε σε άρθρο του ο Γερμανός Πρόεδρος, μολονότι η επιβολή γενικού «απαγορευτικού» στη χώρα επανέρχεται τις τελευταίες ημέρες επιτακτικά από πλευράς των ειδικών. Την ίδια ώρα, η έκκληση του Προέδρου Σταϊνμάγερ αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα μετά τον εντοπισμό τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη Γερμανία, στα κρατίδια της Έσσης και της Βαυαρίας αντίστοιχα.

Παράλληλα, πληθαίνουν ανησυχητικά τα ίχνη της παραλλαγής «Όμικρον» επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δανία, περισσότερα από τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν στη Βρετανία κατά τον Υπουργό Υγείας της χώρας, Σατζίντ Τζαβίντ, ένα ύποπτο κρούσμα καταγράφηκε στο Τιρόλο της Αυστρίας, όπως και το πρώτο πιθανό κρούσμα ταυτοποιήθηκε στην Ελβετία. Η τελευταία, μάλιστα, άναψε χθες το «πράσινο φως» στην επιβολή περιορισμών από την κυβέρνηση μπροστά σε ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας λόγω της νέας παραλλαγής, μετά από σχετικό δημοψήφισμα. Επιπλέον, ως «ζήτημα ωρών» χαρακτηρίζει ο Υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν την διαπίστωση της εμφάνισης της παραλλαγής «Όμικρον» στη χώρα του, καθώς οκτώ ύποπτα κρούσματα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο από το Παρίσι.

Διασχίζοντας, μάλιστα, την υφήλιο με κεκτημένη ταχύτητα, δύο κρούσματα της «Όμικρον» μετρά ήδη η Αυστραλία, από ταξιδιώτες που έφτασαν στο Σίδνεϊ από την Νότια Αφρική, τις Αρχές της οποίας συνεχάρη χθες ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, για την έγκαιρη ειδοποίηση και τη «διαφάνειά της» έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής (βάλλοντας εμμέσως προς την Κίνα), παρότι η Πρετόρια δηλώνει πως «τιμωρείται» από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Τα νέα δεδομένα, επιδημιολογικά και κοινωνικά, τα οποία ανακύπτουν από τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής «Όμικρον» παρακολουθεί στενά και με νηφαλιότητα και η Αθήνα. Τόσο αυτά, όσο και η μέχρι τώρα εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα, αναμένεται να συνεκτιμηθούν σε σειρά συσκέψεων, αρχής γενομένης από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμη, όμως και αν η παραλλαγή «Όμικρον» συντάραξε τη διεθνή κοινότητα και κλόνισε τις αγορές, η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown παραμένει ακλόνητη, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη» ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος, ωστόσο, εξήγησε πως «η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ακόμη πως «το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου», καταλήγοντας πως «το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει».

Η περιγραφή του μείγματος των κυβερνητικών μέτρων, ωστόσο, ως μη στατικών επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την πιθανότητα επιβολής νεών υγειονομικών περιορισμών, ιδίως μετά την παγκόσμια τροχιά, στην οποία έχει θέσει όλο τον πλανήτη, η παραλλαγή «Όμικρον». «Έχουμε λάβει εγκαίρως όλα τα μέτρα που πρέπει προληπτικώς και φυσικά και εμείς παρακολουθούμε τι συμβαίνει ακριβώς γιατί όπως ανέφεραν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», υποστήριξε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μοντέλο Γαλλίας

Αφήνοντας εκτός πεδίου συζήτησης ένα νέο lockdown, σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας, τα εναλλακτικά σενάρια που φέρεται να εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνονται στην αύξηση του απαιτούμενου αριθμού rapid tests από 2 σε εβδομαδιαία βάση σε 3, με την ισχύ τους να περιορίζεται στο 24ωρο, όπως συνέβη πρόσφατα στη Γαλλία. Επιπλέον, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ως έσχατη λύση ο αποκλεισμός της πρόσβασης ανεμβολίαστων πολιτών σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, παρά την κατοχή βεβαίωσης αρνητικού rapid test.

Μια σαφέστερη εικόνα για τυχόν τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο περιορισμών ενδέχεται να υπάρξει αύριο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ενώ νησίδα αισιοδοξίας αποτελεί για το κυβερνητικό επιτελείο η διαρκής ροή που διαπιστώνεται προς τα εμβολιαστικά κέντρα, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την κατάκτηση του εμβολιαστικού στόχου, δηλαδή του πλήρη εμβολιασμού του 80% του πληθυσμού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα