News Ticker

Χαλάνδρι: Έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες για τα έργα ανάπλασης

Άρχισαν σταδιακά τα έργα ανάπλασης στο Χαλάνδρι για την ανάδειξη του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου, στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T.. Σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι παρεμβάσεις στις δύο από τις τέσσερις γειτονιές που είχαν προβλεφθεί.
Η αρχή έγινε από την οδό Ελ Αλαμέιν, στην περιοχή του Συνοικισμού, όπου βρίσκεται μία από τις ελάχιστες δεξαμενές καθίζησης του αρχαίου αυτού τεχνικού έργου αλλά και σειρά φρεατίων (πηγαδιών) του.

Όπως ανέφερε ο Δήμος, η ανάπλαση σε αυτό το σημείο αφορά την ανάδειξη των εμφανών στοιχείων του υδραγωγείου (δεξαμενή και φρεάτια) ως ιστορικών μνημείων, την ανάδειξη της αφανούς – υπόγειας διαδρομής του Αδριάνειου με καινοτόμα έργα φωτισμού, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και επιπλέον την κατασκευή αντλιοστασίου για την αξιοποίηση του υδάτινου αυτού πόρου και τη διαμόρφωση πράσινων κοινόχρηστων χώρων.

Το δεύτερο μέτωπο των έργων, που άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες, αφορά τη διαμόρφωση της οδού Γυφτοπούλου και την περαιτέρω διάνοιξη της παραρεμάτιας ζώνης. Όπως τόνισε η διοίκηση, οι παρεμβάσεις αυτές, μαζί με την ανάπλαση στην περιοχή της Ελ Αλαμέιν και τα έργα ανάδειξης της παραρεμάτιας ζώνης, που έχουν προηγηθεί, δημιουργούν μία ενιαία περιπατητική διαδρομή, ελεύθερη από αυτοκίνητα, συνδέοντας την Ελ Αλαμέιν με το κέντρο του Χαλανδρίου. Παράλληλα, με βάση την ίδια ενημέρωση, αυξάνονται οι χώροι πρασίνου, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μικροκλίματος και στην αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες περιοχές (οδός Ελ Αλαμέιν & οδός Γυφτοπούλου) τα έργα ανάδειξης του Αδριάνειου Yδραγωγείου εκτείνονται σε δύο ακόμα γειτονιές, στην οδό Κόδρου (συμβολή με Εθν. Αντιστάσεως) και στη συμβολή της οδού Επτανήσου με την οδό Χαράς (Κάτω Χαλάνδρι).
Και σε αυτές τις περιοχές οι αναπλάσεις αναδεικνύουν τα αρχαία φρεάτια και τη διαδρομή του Αδριάνειου μέσα στην πόλη, όπως και την αξία του ως υδάτινου πόρου και χώρου πρασίνου.

  Στην οδό Κόδρου το στοιχείο του νερού, θα αναδειχθεί ως παιχνίδι (π.χ. μέσα από πίδακες) ενώ εδώ θα κατασκευαστεί το βασικό αντλιοστάσιο του νέου δικτύου διανομής «αδριάνειου» νερού που θα τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό όλο το Χαλάνδρι, και μέσω δημοτικών υδροφόρων. Στην οδό Επτανήσου, θα δημιουργηθεί ένας νέος κοινόχρηστος χώρος με την ενοποίηση χώρων και τη διάνοιξη της οδού Χαράς, ενώ θα αναδειχθεί και ο υπάρχων οπωρώνας, που θα ποτίζεται από τα φρεάτια του υδραγωγείου και θα αποδοθεί στη γειτονιά.

Η αθροιστική έκταση των αναμορφώσεων φτάνει τα 21.400 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα φυτευτούν 14.800 θάμνοι και 180 δέντρα διαφόρων ποικιλιών. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 5,09 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF), μέσω της πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις – U.I.A.), τον Δήμο Χαλανδρίου και το Πράσινο Ταμείο. Οι αναπλάσεις σύμφωνα με τη σύμβαση έργου και των υποχρεώσεων του Cultural H.ID.RA.N.T. απέναντι στο U.I.A., προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως την άνοιξη του 2024.

Δίκτυο μη πόσιμου νερού

Φωτογραφία από δοκιμαστικές γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ στη δεξαμενή της οδού Ελ Αλαμέιν

Επιπλέον των έργων ανάπλασης, αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο η κατασκευή, από την ΕΥΔΑΠ, του νέου υπόγειου δικτύου διανομής νερού από το Αδριάνειο. Το έργο βρίσκεται στη τελευταία φάση της δημοπράτησης πριν από την ανακήρυξη ανάδοχου κατασκευαστή.  Πρόκειται για το πρώτο αστικό δίκτυο μη-πόσιμου νερού στη χώρα, τεσσάρων χιλιομέτρων αρχικά, στο οποίο επίσης θα έχουν πρόσβαση όσοι κάτοικοι του Χαλανδρίου επιθυμούν.

Οι ωφέλειες που θα προκύψουν από τη χρήση νερού για ποτιστικούς και άλλους σκοπούς, είναι, σύμφωνα με τον Δήμο, πολλαπλές.  Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους άντλησης και διανομής, με βάση την ίδια ενημέρωση, αποσοβούνται 10.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού και 25.000 κ.μ. νερού συνολικά.

Με την αξιοποίηση του «αδριάνειου» νερού, οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, πέρα από το οικονομικό όφελος που θα έχουν, όπως ανέφερε η δημοτική Αρχή, θα συμβάλλουν παράλληλα στη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων της πόλης και της Αττικής. Όσοι και όσες επιθυμούν να προμηθεύονται νερό από το Αδριάνειο υδραγωγείο μπορούν να επικοινωνήσουν στα uia-project@halandri.gr και/ή στο τηλ.: 210 689 5831.