Χαλάνδρι: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διαχείρισης Οικιακών Απορριµµάτων
Μειώνοντας τα υπολείµµατα που πετάµε, προστατεύουµε το περιβάλλον, εξοικονοµούµε ενέργεια, µειώνουµε τα απορρίµµατα που θάβονται στις χωµατερές, καθώς και τις εκποµπές αερίων. Στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος, ο Δήμος Χαλανδρίου καλεί τους κατοίκους της πόλης να συµµετάσχουν στο ευρωπαϊκό, οικολογικά φιλικό πρόγραµµα για τη Διαχείριση-Αξιοποίηση Οικιακών Απορριµµάτων Waste4Think.
Υπολογίζεται ότι το 40% των απορριµµάτων στο Χαλάνδρι αποτελείται από οργανικά απόβλητα (υπολείµµατα φρούτων, λαχανικών, µαγειρεµένου φαγητού κ.λπ.).
Με σκοπό την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του σημαντικού αυτού ζητήματος, ο Δήµος Χαλανδρίου, σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εφαρμόζει πρόγραµµα συλλογής οικιακών ζυµώσιµων απορριµµάτων. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράµµατος Waste4Think, HORIZON 2020.
Στο πρόγραµµα αυτό, προϋπολογισµού περίπου 9.000.000 €, συµµετέχουν 18 εταίροι (πανεπιστήµια, τοπική αυτοδιοίκηση, κ.ά.) από 7 κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις (Χαλάνδρι, Cascais Πορτογαλίας, Zamudio Ισπανίας, Seveso Ιταλίας) θα εξεταστούν διαφορετικές περιπτώσεις αξιοποίησης και διαχείρισης οικιακών απορριµµάτων σε πιλοτική κλίµακα.
Στον Δήµο Χαλανδρίου, το πιλοτικό πρόγραµµα, προϋπολογισµού 455.250,00€, στοχεύει κυρίως στη χρήση εναλλακτικών µορφών συλλογής και διαχείρισης/αξιοποίησης οικιακών ζυµώσιµων απορριµµάτων. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί εκπαιδευτικό και ενηµερωτικό υλικό για τη βέλτιστη διάχυση του προγράµµατος στην τοπική κοινωνία.
Τι είναι τα οικιακά ζυµώσιµα απορρίµµατα;
Τα οικιακά ζυµώσιµα απορρίµµατα είναι υπολείµµατα τροφών κουζίνας, δηλαδή: υπολείµµατα µαγειρεµένου φαγητού (εκτός από κόκαλα), φρούτα, λαχανικά και χρησιµοποιηµένα χαρτιά κουζίνας.
Τι επιδιώκεται µε το ερευνητικό πρόγραµµα Waste4Think
Σκοπός του προγράµµατος είναι να µελετηθούν και να υλοποιηθούν πιλοτικά λύσεις που θα βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση οικιακών ζυµώσιµων απορριµµάτων µε στόχο τη µείωση του τελικού όγκου τους που παράγει η πόλη. Μέσα από την ενεργό συµµετοχή των πολιτών και σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα οικιακά ζυµώσιµα απορρίµµατα που θα συλλεγούν σε χρονικό διάστηµα 40 µηνών θα ακολουθήσουν µια διαδικασία προεπεξεργασίας (ξήρανσης και τεµαχισµού), ώστε το τελικό προϊόν να συµβάλει στην ανάπτυξη νέων Καινοτόµων Τεχνολογιών επεξεργασίας και αξιοποίησης, όπως παραγωγή βιοαερίων (µεθάνιο, υδρογόνο, HYTHANE), παραγωγή βιοαιθανόλης, χρήση στην τσιµεντοβιοµηχανία ως εναλλακτικό καύσιµο, παραγωγή pellets, παραγωγή compost, παραγωγή ηλεκτρισµού µε χρήση Μικροβιακών Κυψελίδων Καυσίµου, παραγωγή βιοπροσροφητικού υλικού, παραγωγή ζωικών τροφών.
Απώτερος στόχος είναι να προχωρήσει ο Δήµος Χαλανδρίου σε ένα «έξυπνο», βιώσιµο και οικολογικά φιλικό σύστηµα διαχείρισης/αξιοποίησης όλων των απορριµµάτων.
Γιατί να συµµετέχω;
Για την επιτυχηµένη εφαρµογή του πιλοτικού προγράµµατος είναι απαραίτητη η εθελοντική συµµετοχή των κατοίκων της πόλης. Αυτή η συµµετοχή θα βοηθήσει στην τελική εφαρµογή ενός σχεδίου που θα επιφέρει σηµαντική αλλαγή στον τρόπο που διαχειρίζεται ο Δήµος Χαλανδρίου τα σύµµικτα απορρίµµατα (πράσινος κάδος). Το αποτέλεσµα, εκτός από τη βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη, ουσιαστικά θα συµβάλει στη µείωση του όγκου των απορριµµάτων µε ταυτόχρονη µείωση του σηµαντικού κόστους αποκοµιδής και φυσικά στην προστασία του περιβάλλοντος µε την αποφυγή της µεταφοράς τους στους δυσεύρετους και υπερκορεσµένους Χώρους Υγειονοµικής Ταφής.
Για να δηλώσετε τη συµµετοχή σας στο πρόγραµµα, συµπληρώνετε την αίτηση που υπάρχει στο έντυπο και την καταθέτετε στα ΚΕΠ, στο Δηµαρχείο (Αγ. Γεωργίου 30, ισόγειο στο Πρωτόκολλο) ή τη στέλνετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση w4t@halandri.gr
Τι χρειάζεται να κάνω;
Αρχικά θα επιλεγούν για να συµµετάσχουν 240 κατοικίες αλλά σκοπός του Δήµου Χαλανδρίου είναι να αυξάνεται ο αριθµός αυτός προοδευτικά. Θα εφαρµοστεί µία “έξυπνη” συλλογή και διαχείριση οικιακών ζυµώσιµων απορριµµάτων (πόρτα-πόρτα).
Οι εθελοντές κάτοικοι, αντί να πετάνε τα οικιακά ζυµώσιµα απορρίµµατα στους πράσινους κάδους (σύµµικτα), θα τα διαχωρίζουν χρησιµοποιώντας τον εξοπλισµό που θα τους διαθέτει δωρεάν ο Δήµος.
Θα συλλέγουν αυτά τα απορρίµµατα σε ατοµικό οικιακό καφέ κάδο χωρητικότητας 30 λίτρων, µέσα σε ειδικές βιοαποδοµήσιµες σακούλες, φτιαγµένες από ζυµώσιµα οργανικά υλικά.
Έξω ή πολύ κοντά από τις κατοικίες που θα συµµετάσχουν στη δράση, θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι των 120 λίτρων, στους οποίους και θα πετάγονται µόνο αυτές οι σακούλες.
Η αποκοµιδή θα γίνεται από την υπηρεσία καθαριότητας 3 φορές την εβδοµάδα µε ειδικό απορριµµατοφόρο, το οποίο θα κινείται µε βιοαέριο, το οποίο θα παράγεται από τα συλλεγόµενα απόβλητα.
Σε κάθε φάση του προγράµµατος θα υπάρχει υποστήριξη από τις υπηρεσίες του Δήµου, ώστε αυτό να εξελίσσεται οµαλά και να αποτελέσει το πρότυπο για µια ουσιαστική συνολική αλλαγή στον Δήµο Χαλανδρίου.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2132023902 ή στο email: w4t@halandri.gr
Πηγή: ert.gr