Χαλάνδρι: Ψήφισμα του δημοτικού Συμβουλίου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζει την πλήρη και ριζική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού αγαθού του νερού, το οποίο απειλείται από την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο λεγόμενο Υπερταμείο («Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» και την επιχειρούμενη περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1906/2014 η οποία ακύρωσε την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάζονταν μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ.
– Το Ελληνικό Δημόσιο είχε ήδη απολέσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με προηγούμενες μεταβιβάσεις και διατηρούσε εναπομένουσες μετοχές σε ποσοστό 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου.
– Η πλήρης αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την εν λόγω επιχείρηση Κοινής ωφελείας θέτει σε κίνδυνο την παροχή προς τους πολίτες υπηρεσιών υδρεύσεως και αποχετεύσεως, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για τις βιοτικές ανάγκες τους.
– Το νερό αποτελεί αγαθό ύψιστης ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και την επιβίωσή του και η αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα του πόσιμου ύδατος προσκρούει στο άρθρο 5 παρ. 5 και στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η οποιαδήποτε, άμεση ή έμμεση σε «εκπλήρωση μνημονιακής υποχρέωσης», ιδιωτικοποίηση του νερού πλήττει ευθέως το δικαίωμα των πολιτών στην υγιεινή και αξιοπρεπή διαβίωση και πρέπει να συναντήσει την σθεναρή αντίσταση Δήμου, πολιτών, φορέων εργαζομένων, κοινωνικών και πολιτικών φορέων και πρωτοβουλιών.
Οι υδάτινοι πόροι και τα δίκτυα προστατεύονται άλλωστε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60, αλλά και τον ΟΗΕ, ο οποίος στις 28/7/2010 ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο η πρόσβαση σε καθαρό νερό εντάσσεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. (AG/10967).
– Αρνούμαστε να επιβληθεί στην Ελλάδα το αποτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης, αφού παντού όπου αυτό εφαρμόσθηκε (βλέπε Χιλή του Πινοσέτ, Αργεντινή, κα) είχε σαν αποτέλεσμα δραματική υποβάθμιση της ζωής των πολιτών και ήδη, μετά από αγώνες, το κοινωνικό αγαθό του νερού επανέρχεται στο δημόσιο η δημοτικό έλεγχο.
Όπως έχει υπογραμμισθεί και από φορείς και πρωτοβουλίες διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης, οι υπηρεσίες ύδρευσης στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρες, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες με χαμηλά τιμολόγια.
Στα παραπάνω πλαίσια
– Δηλώνουμε ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης σε όλη την ελληνική επικράτεια που προωθεί η κυβέρνηση και οι δανειστές και ζητούμε να παραμείνει η ΕΥΔΑΠ στην ιδιοκτησία και τον διοικητικό έλεγχο του Δημοσίου και να λειτουργεί κάτω από κοινωνικό έλεγχο.
– Αναλαμβάνουμε δράσεις ενημέρωσης και συντονισμού πρωτοβουλιών για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, φορείς της αυτοδιοίκησης, σωματεία εργαζομένων και κινήματα πολιτών.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα.
Θα αγωνισθούμε για να μη γίνει εμπόρευμα.