News Ticker

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου, σε ηλικία 58 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η Σοφία Αδαμίδου γεννήθηκε το 1963 στη Χαραυγή Κοζάνης. Υπήρξε τακτικό μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Στην επαγγελματική της πορεία ως δημοσιογράφος, εργάστηκε μεταξύ άλλων στην ΕΤ1, στη ΝΕΤ, τον ΑΝΤ1, ενώ μεγάλη ήταν η προσφορά της στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του 902.

Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1981, σε ηλικία 18 χρονών και από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, δούλεψε ως δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

Το συγγραφικό έργο που αφήνει πίσω της είναι πλούσιο και πολυσχιδές. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές «Υπάρχει μια χώρα που σου μοιάζει», «Στην αγορά του χρόνου ανειδίκευτη» και συνέγραψε τη βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου, με τίτλο «Πότε ντόρτια, πότε εξάρες», το οποίο διασκεύασε για το θέατρο, με τον τίτλο «Σωτηρία με λένε».

Διασκεύασε σπουδαία θεατρικά έργα, ενώ έργα της είναι μεταξύ άλλων ο «Άρης», βασισμένο στη ζωή και τους αγώνες του Άρη Βελουχιώτη, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο «Αλέκος Σακελλάριος» από τα Κορφιάτικα βραβεία, «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, «Ήλιος στην πέτρα», βασισμένο στο αφήγημα της αντάρτισσας του ΔΣΕ, Ελένης Τραγγανίδα – Μακρυνιώτη «Η Μυρτιά του βουνού».

Με τον αδερφό της και θεατρικό συγγραφέα Μυρώδη Αδαμίδη συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων στη συγγραφή του έργου «Καρλ, της καρδιάς μου καρδιά», εμπνευσμένο από τις επιστολές της Τζένης και του Καρλ Μαρξ.

Η ίδια έλεγε για τη συγγραφή των έργων της ότι «ξεκίνησε ως ανάγκη να μιλήσω για τα θέματα εκείνα της ιστορίας και τους ανθρώπους των ιστορικών εκείνων περιόδων που δεν έτυχαν της προσοχής που απαιτούσε η πραγματική τους αξία. Η αδιάκοπη επαφή με τη μνήμη μας δεν επιτρέπει να γκρεμιστεί τόσο εύκολα από τους αρνητές της, ούτε να παρερμηνεύονται οι αξίες και η ιστορία του λαού μας. Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί…” που λέει ο Σεφέρης, αλλά χωρίς πόνο δεν υπάρχει γέννα».

ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη  βαθιά θλίψη του για την απώλεια της δημοσιογράφου και θεατρικής συγγραφέα Σοφίας Αδαμίδου, μιας σπουδαίας γυναίκας και αγωνίστριας που υπηρέτησε με συνέπεια για χρόνια το πολιτιστικό ρεπορτάζ και διακρίθηκε για το συγγραφικό της ταλέντο.

Το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε», την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, παρουσιάστηκε από το  ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών τη θεατρική περίοδο 2015-2016. Η παράσταση, φιλοξενήθηκε, επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς και επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά, ενώ παρουσιάστηκε σε περιοδεία σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Το αντίο του Δήμου Χαλανδρίου

Την αγαπημένη θεατρική συγγραφέα και δημοσιογράφο Σοφία Αδαμίδου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 58 ετών, αποχαιρετά και ο Δήμος Χαλανδρίου. Η Σοφία Αδαμίδου όχι μόνο έζησε στο Χαλάνδρι αλλά και ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά της πόλης.Από τα πρωτότυπα έργα της, κάποια από τα οποία ανέβηκαν και στο Θέατρο Ρεματιάς, και τις θεατρικές της διασκευές ξεχωρίζουν, ο «Άρης», βασισμένο στη ζωή και τους αγώνες του Άρη Βελουχιώτη, «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, «Ήλιος στην πέτρα», βασισμένο στο αφήγημα της αντάρτισσας του ΔΣΕ, Ελένης Τραγγανίδα – Μακρυνιώτη «Η Μυρτιά του βουνού»,«Άνθρωποι και ποντίκια» του Στάινμπεκ, «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του», από το βιβλίο του Ντάλτον Τράμπο.Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, «Υπάρχει μια χώρα που σου μοιάζει», «Στην αγορά του χρόνου ανειδίκευτη» ενώ έγραψε και τη βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου, με τίτλο «Πότε ντόρτια, πότε εξάρες», έργο το οποίο διασκεύασε για το θέατρο, με τον τίτλο «Σωτηρία με λένε».Η Σοφία Αδαμίδου γεννήθηκε στην Κοζάνη. Στα 18 της οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στη συνέχεια έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Στη δημοσιογραφική της πορεία εργάστηκε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», στην «ΕΤ1», στην «ΝΕΤ» και στον «ΑΝΤ1».Υπήρξε τακτικό μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζουν στην οικογένεια και τους οικείους της θερμά συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατό της.