News Ticker

Χαλάνδρι: Αποδοτικά… αποφάγια!

Υπάρχει η προοπτική να μη στέλνουμε σκουπίδια στις χωματερές, να τροφοδοτούμε από την… κουζίνα μας με καύσιμα τα απορριμματοφόρα που περνούν από τις γειτονιές μας και να πληρώνουμε λιγότερα δημοτικά τέλη; «Ναι» είναι η απάντηση, με βάση το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, Horizon 2020, ο συγκεκριμένος δήμος είναι σε θέση να παρουσιάσει πετυχημένα αποτελέσματα σε μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή ενός πολύ καλού παραδείγματος κυκλικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα αφορά τη συλλογή και αξιοποίηση οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων, δηλαδή υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (εκτός από κόκαλα), φρούτα, λαχανικά και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας.

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά πριν από 18 μήνες (Δεκέμβριος 2016) στο Χαλάνδρι, με την εθελοντική συμμετοχή 250 νοικοκυριών, αριθμός που ισοδυναμεί σε 1.000 κατοίκους ή αλλιώς το 1% του πληθυσμού.

Οι συμμετέχοντες, αντί να πετούν τα απορρίμματα της κουζίνας τους στον γνωστό πράσινο κάδο -όπου πετιούνται όλα τα αστικά απορρίμματα-, τα συλλέγουν σε οικιακούς κάδους χωρητικότητας 30 λίτρων, μέσα σε ειδικές βιοαποδοµήσιµες σακούλες (από ζυμώσιμα οργανικά υλικά). Τον εξοπλισμό αυτό τούς τον έχει χορηγήσει δωρεάν ο δήμος.

Στη συνέχεια τοποθετούν τις σακούλες σε καφέ κάδους χωρητικότητας 120 λίτρων. Δύο φορές την εβδομάδα αδειάζει τους κάδους ειδικό απορριμματοφόρο του δήμου.

Το υλικό που συλλέγεται αποξηραίνεται, τεμαχίζεται και μετατρέπεται σε αξιοποιήσιμο προϊόν βιομάζας.

Πρόκειται για το «FORBI» (Food Residue Biomass), ένα πλούσιο ενεργειακά προϊόν, με βάρος πέντε φορές μικρότερο από τα απορρίμματα από τα οποία παράγεται. Εχει σημασία αυτή η μείωση της μάζας της προϊόντος, καθώς «μετρά» στη μείωση του κόστους μεταφοράς του.

Το «FORBI» έχει πολλές χρήσειςμπορεί να αξιοποιηθεί είτε με τη μορφή που έχει ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία είτε -μετά από επεξεργασία- ως πέλετ (καύσιμο για θέρμανση), ως βιοαέριο-βιοκαύσιμο ή υγρό καύσιμο (βιοαιθανόλη), ζωοτροφή και άλλα. Σήμερα ο δήμος το προωθεί στο ΕΜΠ όπου εξετάζεται η αξιοποίησή του σε μία από τις παραπάνω μορφές.

«Η ποιότητα του υλικού που συλλέγουμε είναι εξαιρετική. Πάνω από το 99% κρίνεται κατάλληλο» μας ενημερώνει ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου -εντεταλμένος για θέματα ανακύκλωσης- και καθηγητής στο ΕΜΠ, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, Γ. Λυμπεράτος.

Τα υλικά από τα οποία παράγεται το «FORBI» είναι το μόνο κλάσμα από τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνεται. Ολα τα άλλα, πλαστικό, χαρτί κ.λπ., μπορούν να ανακυκλωθούν.

Ο συνδυασμός ανακύκλωσης και αξιοποίησης οικιακών απορριμμάτων υπολογίζεται ότι μπορεί να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται στον πράσινο κάδο σε ποσοστό μικρότερο του 10% όσων πετιούνται σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράτο, η πιλοτική εφαρμογή του εναλλακτικού μοντέλου «ήταν τρομερά πετυχημένη. Στόχος στο επόμενο εξάμηνο είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί στο 10% του πληθυσμού της πόλης, δηλαδή σε ένα ολόκληρο δημοτικό διαμέρισμα. Εχουμε ήδη παραγγείλει καφέ κάδους και θα έχουμε εκτεταμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των δημοτών, είναι πολύ βασικό αυτό».

«Η ιδέα είναι αυτό που συλλέγουμε να το πηγαίνουμε στο ΕΜΑΚ Λιοσίων για κομποστοποίηση. Προϋπόθεση για να το αξιοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι είναι να διαθέτουμε κατάλληλες μονάδες» εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε πάρει έναν χώρο στο ΧΕΥ 9, δίπλα στην Αττική Οδό, ώστε να λύσουμε και το πρόβλημα με τον χώρο του αμαξοστασίου, να έχουμε και το δικό μας Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και να αξιοποιούμε και το κλάσμα των οικιακών απορριμμάτων. Σε επόμενη φάση θα προχωρήσουμε στην παραγωγή βιοαερίου ως καύσιμο για το απορριμματοφόρο που συλλέγει τα οικιακά απορρίμματα» περιγράφει ο καθηγητής.

«Στόχος είναι το μηδενικό απόβλητο. Να μη χρειαζόμαστε καθόλου ΧΥΤΑ. Το μότο που ακολουθούμε είναι: “Να μετατρέψουμε την πόλη από δημιουργό αποβλήτων σε παραγωγό προϊόντος”» τονίζει ο κ. Λυμπεράτος.

Ολα τα παραπάνω όχι μόνο ευνοούν την εξοικονόμηση δημοτικών πόρων, αλλά πετυχαίνουν και οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους δημότες.

Ηδη ο Δήμος Χαλανδρίου έχει καταγράψει μείωση στον όγκο των απορριμμάτων που κατευθύνει στις χωματερές, ενώ η δημοτική αρχή του Σ. Ρούσσου από το 2014, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα, έχει καταφέρει να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 17%.

«Εχοντας ένα θετικό παράδειγμα στο Χαλάνδρι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι», σχολιάζει ο κ. Λυμπεράτος.

Την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ), ο Δήμος Χαλανδρίου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Λεωφ. Δ. Βικέλα 52, ώρα 9.00).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών