News Ticker

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής στις υπηρεσίες των πολιτών

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης μπαίνει ο δήμος στο Νέο Ηράκλειο Αττικής παραλαμβάνοντας τα 4 πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες της καθημερινότητας στην πόλη .

Αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία και το σχεδιασμό που εμπνέει τη Δημοτική Αρχή στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δημήτρης Δημητρόπουλος επισήμανε ότι, ο Δήμος ολοκλήρωσε την αγορά και παρέλαβε πρόσφατα τα 4 πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες της καθημερινότητας στην πόλη. Στόχος είναι σταδιακά, να ενταχθούν περισσότερα οχήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο δυναμικό του Δήμου έτσι ώστε να γίνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, πραγματικά… περιβάλλοντος χωρίς ρύπους…

Σχετικά με την καθημερινή χρήση των οχημάτων επισήμανε ότι, τα δύο οχήματα θα χρησιμεύσουν στην αποκομιδή ογκωδών και πράσινων απορριμμάτων και στις κάθε λογής μεταφορές. Το τρίτο, είναι ένα όχημα – σκούπα, όρθιου αναβάτη, με προσαρμοσμένο κάδο στο πίσω μέρος του το οποίο, με τη συνδρομή του οδηγού – χρήστη, μπορεί να απορροφάει κάθε είδους μικρά σκουπίδια από δρόμους, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους κ.α.

Το τέταρτο αποτελεί μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία του Δήμου και αφορά σε ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που αποκλειστικό σκοπό έχει την περισυλλογή και τη μεταφορά των αδέσποτων ζώων της πόλης . Θα χρησιμοποιείται από το Γραφείο Αστικής Πανίδας του Δήμου για την καθημερινή φροντίδα των τετράποδων φίλων, τη μεταφορά σε ιατρείο, σε δομές φιλοξενίας κτλ.

Τα οχήματα που προμηθεύτηκε ο Δήμος είναι μικρά ευέλικτα και αποδοτικά και πιστεύουμε θα μας επιτρέψουν να γίνουμε πιο άμεσοι και αποτελεσματικοί στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών μας.

Το κόστος της αγοράς και γιατί συμφέρει τον Δήμο η ηλεκτροκίνηση έναντι του πετρελαίου

Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και κατ’ επέκταση στους δημότες, όπως τόνισε ο κος Δημητρόπουλος Δημήτρης Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, η συγκεκριμένη προμήθεια δεν κόστισε τίποτα. Η αγορά έγινε με χρηματοδότηση που διεκδίκησε και πέτυχε η Δημοτική Αρχή από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Το σύνολο της χρηματοδότησης είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, που δεν αφορά όμως μόνο στην προμήθεια των οχημάτων αλλά και στην εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στην πόλη για να προωθήσουμε την ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητα του δημότη.

Σκοπός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής είναι σε βάθος χρόνου, και με δεδομένο να παραμείνει σταθερή και ελεγχόμενη η κατάσταση στα ενεργειακά, να μπορέσει ο Δήμος να δημιουργήσει μια τρόπω τινά απόσβεση, μειώνοντας μέσα από αυτά το κόστος της κατανάλωσης της ενέργειας.

Βέβαια, η αλλαγή σε ηλεκτροκίνηση δεν έχει μόνο οικονομικά κριτήρια. Κυρίως είναι επένδυση για την βιωσιμότητα του πλανήτη. Τα ορυκτά καύσιμα κάποια στιγμή θα τελειώσουν και, αναγκαστικά, θα πρέπει να στραφούμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να αποδώσουν ηλεκτρισμό. Καλό λοιπόν είναι να έχουμε από τώρα βάλει τις βάσεις για αυτή τη μετάβαση.

Είναι όμως αποδοτικά αυτά τα μικρά οχήματα;

Δεν είναι μόνο η ηλεκτροκίνηση που τα κάνει βολικά. Και μόνο που έχουν ένα τόσο μικρό και ευέλικτο μέγεθος, μας επιτρέπει να επιχειρούμε σε μέρη που τα μεγάλα συμβατικά οχήματα δεν χωράνε. Σε στενά, σε πλατείες, σε κοινόχρηστους χώρους. Και, όπως και να το κάνουμε, σε ένα πάρκο, όπως για παράδειγμα το δικό μας, το Κτήμα Φιξ, δεν είναι καλύτερο να μπαίνει και να δουλεύει ένα όχημα που δεν ρυπαίνει; Είναι θέμα και ουσίας και συμβολισμού.

Πηγή: protothema.gr