Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών: Οι άνθρωποι που στήριξαν την Ελλάδα
Η 30ή Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2007 ως Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης Καραμανλή- με εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες στη μνήμη πλουσίων Ελλήνων που στήριξαν τη χώρα.
Με σειρά εκδηλώσεων, η περιφέρεια Αττικής τιμά την Ημέρας Μνήμης, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στον εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, με την συμπλήρωση των 150 ετών από το θάνατό του.
Οι εκδηλώσεις, ξεκινούν το πρωί με δοξολογία στον ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου προεξάρχοντος του μακαριότατου αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός της αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα Ερμίνας Κυπριανίδου και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αφιερώσουμε λίγες γραμμές για την οικογένεια Σισμανόγλου που θεμελίωσε το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Ο Ιωάννης Σισμανόγλου (1820-1894) επιχειρηματίας και ευεργέτης, διέπρεψε στο εμπόριο στην Κωνσταντινούπολη. Ενίσχυσε οικονομικά την «Επιτροπή της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος» της Άγκυρας και με δικά του χρήματα ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό δημοτικό σχολείο στην πόλη. Επίσης ενίσχυσε οικονομικά την Ελληνική Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως και έκανε μεγάλη δωρεά για την ανίδρυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Μετά το θάνατό του άφησε τεράστια περιουσία την οποία χρησιμοποιήσαν τα παιδιά του Αναστάσιος και Κωνσταντίνος σε δωρεές και κοινωφελή έργα. Οι αδελφοί Σισμανόγλου έκαναν δωρεές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1936, θεμελιώθηκε στα Μελίσσια Αττικής το «Φυματολογικόν Ινστιτούτον Ιωάννου Α. Σισμανόγλου και του Οίκου αυτού» (Σισμανόγλειο Νοσοκομείο). Την ίδια χρονιά ο Κωνσταντίνος Σισμανόγλου ίδρυσε στηνΚομοτηνή το Σισμανόγλειον Γενικόν Νοσοκομείον.
Πίσω από κάθε μεγάλο έργο υπάρχει ένα μεγάλο όραμα. Σ’ ένα τέτοιο όραμα θεμελιώθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο». Οι ιδρυτές του, οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Αναστάσιος Σισμάνογλου, σφράγισαν με το όνομά τους τη βαριά και περήφανη κληρονομιά μιας μεγάλης οικογένειας που έκανε έργο το όραμά της για προσφορά στην πατρίδα.
Ο πατέρας των ιδρυτών, Ιωάννης Σισμάνογλου, σημαίνων έμπορος της Κωνσταντινούπολης, υπήρξε μέγας ευεργέτης της Μεγάλης του Γένους Σχολής και της Επιτροπής της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας στην Άγκυρα. Οι Κωνσταντίνος και Αναστάσιος Σισμάνογλου, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα τους, χρηματοδότησαν πολλά έργα του Ελληνισμού στην Πόλη, ενώ το 1922 παραχώρησαν ένα μεγάλο κτήμα στην Καβάλα για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Τέλος, αφουγκραζόμενοι με ευαισθησία τις ανάγκες της εποχής, ίδρυσαν δύο Αντιφυματιολογικά Ινστιτούτα που φέρουν το όνομά τους στην Αττική και στη Κομοτηνή.
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1936, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος της ανέγερσης του Φυματιολογικού Ιδρύματος Αττικής, από τον Κωνσταντίνο Σισμάνογλου. Το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αττικής κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του μηχανικού Π. Μανουηλίδη, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Οικονομίδη.
Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου Πόλεμου χρησιμοποιήθηκε σαν γενικό νοσοκομείο, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους Γερμανούς. Το 1946 λειτούργησε και πάλι ως νοσοκομείο θώρακος. Το 1972 άρχισε να νοσηλεύει και ασθενείς άλλων παθήσεων, ενώ το 1985 εντάχθηκε στο Ε.Σ.Υ. και μετατράπηκε και επίσημα σε Γενικό Νοσοκομείο.
Στη νέα, εκσυγχρονισμένη του μορφή, το Σισμανόγλειο ΓΝΑ, δίνει καθημερινά τη μάχη για τον άνθρωπο σύμφωνα με το όραμα των ιδρυτών του. Διευρυμένο σε κτιριακές εγκαταστάσεις, λειτουργίες, επιστημονικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, αποτελεί πλέον έναν πολυδιάστατο εθνικό οργανισμό – σημείο αναφοράς στην υπηρεσία της Υγείας της σύγχρονης Ελλάδας.
Leave a comment