News Ticker

Εισαγγελική ερευνα στα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση!

Πλήθος στοιχείων συνέλεξε το κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας που πραγματοποίησε έρευνα  στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis στη Μεταμόρφωση. Η έφοδος των αστυνομικών έγινε την Τρίτη ύστερα από εισαγγελική παραγγελία. Οι αστυνομικοί συνέλεξαν με ειδικό εξοπλισμό στοιχεία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (τα στοιχεία αποκτήθηκαν χωρίς να κατασχεθούν υπολογιστές), ενώ έρευνα έγινε και σε έντυπα έγγραφα.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι η Οικονομική Αστυνομία πήρε από τα γραφεία στοιχεία που αφορούν σε φορολογικά στοιχεία της εταιρίας, υπογεγραμμένες συμβάσεις της εταιρίας, δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί για σύσταση εγχώριων και παράκτιων εταιριών. Πολλά από τα ευρήματα βρέθηκαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα σε έντυπη μορφή.

Στη συνέχεια, τα ευρήματα παραδόθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος είναι αυτός που θα τα αξιολογήσει και θα κρίνει αν είναι αξιοποιήσιμα στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Novartis.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.  Ήδη στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, που φέρονται να διενεργούν μεγάλη – σχεδόν διετή – έρευνα, τόσο μέσω των μηχανισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και δια της ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕφΣυν, η εισαγγελία διαφθοράς διεξάγει σε έρευνα σε βάθος ξεσκονίζοντας καταγγελίες που κάνουν λόγο για μίζες σε 4.000 γιατρούς και σε κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δικαστική πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διατάχθηκε τον Δεκέμβριο, η οικονομική αστυνομία έκανε εφόδους στα γραφεία της Novartis τις τελευταίες ημέρες.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία εκτός από τις αναφορές στα ΜΜΕ και έχει ζητηθεί η συνδρομή των αμερικανικών δικαστικών αρχών.

Τι αναφέρει η Novartis

Με αφορμή την δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η φαρμακοβιομηχανία Novartis εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων  για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας  και λαμβάνει κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά».

Υπ. Δικαιοσύνης: Γρήγορη και σε βάθος η δικαστική έρευνα 

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» στην υπόθεση της “Novartis” ενώ επισημαίνεται πως «σε κάθε περίπτωση, η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος». Στις 14 Δεκεμβρίου 2016, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, δημοσιεύματα του Τύπου που αναφερόντουσαν στο σκάνδαλο της Novartis και στο χρηματισμό δημοσίων λειτουργών και ζητούσε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών, εφόσον αυτές υπάρξουν.

Έτσι, μετά από την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, για διερεύνηση των καταγγελιών για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από τη Novartis «οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές», σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η απειλή της αυτοκτονίας 

Πριν από λίγες ημέρες, ένας 44χρονος που βρισκόταν στο Galaxy το μπαρ του ξενοδοχείου στον 13 όροφο απειλούσε  να πέσει στο κενό.  Σύμφωνα με πληροφορίες  ο επίδοξος αυτόχειρας δήλωνε πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και πάντα κατά  τις ίδιες πληροφορίες έλεγε  «Δεν θα τα φορτώσουν σε μένα». Στο «Hilton» εκλήθη η αστυνομία αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει καθώς ο άνδρας μεταπείστηκε προφανώς από την σύζυγο και τη μητέρα του που επίσης έσπευσαν στο ξενοδοχείο. Ο άνδρας φέρεται να είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα  αλκόολ.

Η έρευνα σε βάρος της Novartis

Η  πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novartis βρίσκεται στο στόχαστρο ελέγχου των αμερικανικών αρχών από τις 12 Αυγούστου 2016 όταν μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Ουάσιγκτον κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές αναφορά που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.
Οι δύο πρώην υπάλληλοι μετέβησαν στις ΗΠΑ για να καταθέσουν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.