News Ticker

Καλοκαιρινές μπόρες και βουλωμένα φρεάτια στους δρόμους

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο προετοιμασμένοι όσον αφορά τις υποδομές μας σε δημόσιους, αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους για την αντιμετώπιση έντονων βροχοπτώσεων και άλλων καιρικών φαινομένων. Αυτό ουσιαστικά έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που πιάνει μία μπόρα να παρατηρούμε εικόνες βιβλικής καταστροφής, με τις κατά τόπους τεχνικές υπηρεσίες να είναι ανήμπορες να κάνουν κάτι.

Που οφείλεται κατά κύριο λόγο το πρόβλημα


Σε μεγάλο βαθμό αυτό το γεγονός οφείλεται στα βουλωμένα φρεάτια στους δρόμους και στο γεγονός πως πολλοί δρόμοι παραμένουν χωρίς αγωγούς ομβρίων. Επιπλέον, η συντήρηση και οι αποφράξεις ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχεδόν πάντα πλημμελείς στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν παρατηρούμε πλημμύρες σε κατοικίες, σε εμπορικά καταστήματα, σε υπόγεια και σε κάθε είδους κατασκευή, που καμιά φορά έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνέψουν και ανθρώπινες ζωές.

Φτάνουμε έτσι στη δυσάρεστη κατάσταση να γινόμαστε μάρτυρες σε περιστατικά στα οποία οχήματα παρασύρονται στους δρόμους από ορμητικούς χείμαρρους, την ώρα που πραγματοποιούνται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό των ζημιών από τα νερά.

Συγκριτικά με το εξωτερικό, μιλάμε για περιπτώσεις τις οποίες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά με ελάχιστο κόπο. Καταστάσεις όπως εκείνες που βιώσαμε πριν λίγα χρόνια στη Μάνδρα Αττικής δυστυχώς είναι δυνατόν να επαναληφθούν και στο μέλλον και μάλιστα σε ανύποπτη στιγμή.

Τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι


Δυστυχώς οτιδήποτε έχει να κάνει με τα βουλωμένα φρεάτια στους δρόμους αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου και της περιφέρειας και των τεχνικών τους υπηρεσιών. Εμείς από τη δική μας πλευρά λίγα μπορούμε να κάνουμε, όμως είμαστε αντίστοιχα και αυτοί που ουσιαστικά κινδυνεύουμε περισσότερο.

Αρκετοί συμπολίτες μας επιλέγουν να προχωρήσουν σε αποφράξεις φρεατίων με δική τους δαπάνη και πρωτοβουλία, όταν ουσιαστικά φαίνεται πως το «αυτί του δήμου» ή της περιφέρειας δεν φαίνεται να ιδρώνει από τις συνεχείς εκκλήσεις συντήρησης και καθαρισμού των δημοτών.

Σίγουρα αυτό έχει το κόστος του, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις όπου επιβεβαιωμένα παρατηρείται τακτικά προβλήματα και υπάρχει υψηλός κίνδυνος για μεγάλες ζημιές στην περιουσία σας, είναι μάλλον καλύτερα να πάρετε την πρωτοβουλία και να κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να περιορίσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάποια καταστροφή σε εσάς.

Μπορείτε φυσικά να ξεκινήσετε την όποια διαδικασία από τους δικούς σου, ιδιωτικούς χώρους και κυρίως από τη βεράντα ή τον κήπο σας. Γίνονται συχνά αποφράξεις Βριλήσσια σε εσωτερικά φρεάτια και σε υδρορροές που βρίσκει κανείς σε κήπους και σε αυλές. Σε κάποιους δήμους το πρόβλημα είναι συνήθως μεγαλύτερο, όπως για συμβαίνει για παράδειγμα σε περιπτώσεις με αποφράξεις Χαλάνδρι, αλλά και σε πολλούς ακόμη δήμους της Αττικής κι άλλων πόλεων όλης της χώρας.

Εθελοντική δράση


Σε ορισμένους δήμους έχουν σχηματιστεί μάλιστα εθελοντικές ομάδες που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των φρεατίων σε όλους τους δημόσιους χώρους προληπτικά ενόψει των βροχών του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Εάν έχετε τις γνώσεις, τον εξοπλισμό ενδεχομένως και κυρίως τον ελεύθερο χρόνο και τη διάθεση να προσφέρετε στον τόπο που ζείτε, μπορείτε να πάρετε και εσείς αυτή την πρωτοβουλία και να το συζητήσετε με το δήμο στον οποίο κατοικείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε τι εσείς ατομικά για το κοινό καλό όλων.