Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Χαλάνδρι
Η πλατεία του Χαλανδρίου είχε διαμορφωθεί από νωρίς για το Μαθητικό ΦεστιβάλτηςΚΝΕ με ταμπλό που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές, ενώ υπήρχε και χώρος για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, αλλά και βιβλιοπωλείο.
Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ άνοιξε ο χαιρετισμός μαθήτριας από το 1ο ΓΕΛ Χαλανδρίου, η οποία επισήμανε ότι το Φεστιβάλ στήθηκε από μαθητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ και αποτελεί συνέχεια της δράσης που ανέπτυξε η Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα μέσα κι έξω από τα σχολεία.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα βίντεο για τους πρόσφυγες και θεατρικό σκετς βασισμένο στο έργο: «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι…» του Μπ. Μπρεχτ, ανοίγοντας έτσι και την κεντρική συζήτηση του Φεστιβάλ με θέμα: «Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη… για να γίνει πραγματικότητα η ζωή και το σχολείο που μας αξίζει!».
Τη συζήτηση απασχόλησαν ζητήματα όπως γιατί πολλοί μαθητές αφήνουν τα ΓΕΛ και στρέφονται προς τα ΕΠΑΛ και την κατάρτιση και ποια η θέση της ΚΝΕ, γιατί η παιδεία είναι ταξική κ.ά. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον πόλεμο και τους πρόσφυγες. Όπως τονίστηκε, «όλοι οι λαοί έχουν έναν κοινό εχθρό και η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτού του συστήματος. Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός, είναι η κοινωνία που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και των παιδιών του και αξιοποιεί την επιστήμη, την τεχνολογία, την παραγωγή για να ζούμε καλύτερα οι πολλοί και όχι να αυξάνουν τα κέρδη τους οι λίγοι. Η κοινωνία όπου υπάρχει πραγματική ελευθερία, ζωή με δικαιώματα και μπορεί να κάνει πράξη και το σχολείο που μας αξίζει».
Στη συνέχεια στη σκηνή του Φεστιβάλ ανέβηκε ο George Chronas που ξεσήκωσε τους μαθητές σε ροκ ρυθμούς. Ακολούθησαν τα μαθητικά συγκροτήματα ΑΜΟΚ και το σχήμα από μαθητές του 1ου ΓΕΛ Χαλανδρίου και του 1ου – 3ου ΓΕΛ Χολαργού. Η βραδιά έκλεισε με το έντεχνο – ροκ συγκρότημα «Αλέξανδρου Αντωνίου».
Όπως δήλωσε ο Βασίλης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, «τα Μαθητικά Φεστιβάλ είναι ευκαιρία περισσότεροι μαθητές να συμμετέχουν σε δημιουργικά πράγματα, όπως η μουσική, άλλα και να γνωρίσουν την ΚΝΕ και τον αγώνα που κάνει».
Πηγή: 902.gr
Leave a comment