News Ticker

Μέτωπο κατά των διοδίων από Κηφισιά, Διόνυσο και Περιφέρεια Αττικής

Mε ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων εγκατάστασης πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, παρότι η αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είχε γνωμοδοτήσει θετικά.

Για το θέμα μίλησαν στο Συμβούλιο (3/6/2020) ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, ο εισηγητής περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Παπαδάκης, εκπρόσωποι όλων των περιφερειακών παρατάξεων, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς Αλέξιος Μακρής, αντιδήμαρχοι του Δήμου Διονύσου, ο συνεργάτης συγκοινωνιολόγος του Δήμου Κηφισιάς Θεόδωρος Μαυρογιώργης, καθώς και εκπρόσωπος των επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς πρότεινε τη δικαστική προσφυγή για τη ΜΠΕ σε περίπτωση κύρωσής της από το αρμόδιο υπουργείο, με τον περιφερειάρχη Αττικής να δηλώνει πρόθυμος για συμβολή σε δικαστικές προσφυγές, καθώς και σε συνέργειες με τους δημάρχους σε περαιτέρω ενέργειες.

Ο κ. Πατούλης μίλησε, επίσης, για πολιτική απόφαση με κριτήριο τον σεβασμό στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και των διοικήσεών τους.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα έργα εγκατάστασης διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου. Ομάδα συγκοινωνιολόγων, η οποία μελέτησε τις επιπτώσεις, εκτιμά ότι η κυκλοφορία θα αυξηθεί στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του Δήμου Κηφισιάς από 160% έως 650%.

Ακόμη, η τοποθέτηση διοδίων στο ύψος της Βαρυμπόμπης συνοδεύεται από την κατεδάφιση της σημερινής γέφυρας και από έργα κατά τη διάρκεια κατασκευής που θα επιβαρύνουν την τοπική κυκλοφορία σε Αδάμες, Νέα Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς σε δήλωσή του τόνισε:

«Είναι παράλογο να βάλεις διόδια στις εισόδους ενός ανοιχτού αυτοκινητοδρόμου μέσα στον αστικό ιστό, ο οποίος εξυπηρετεί τις καθημερινές οικιστικές και επαγγελματικές ανάγκες. Με τον κυκλικό κόμβο (roundabout) που προβλέπεται στη συνοικία Αδαμών θα διεισδύσει όλη η κίνηση στον αστικό ιστό. Έχουμε τη συμπαράσταση όλων των Δήμων της ευρύτερης περιοχής, της Περιφέρειας και των πολιτών κατά των διοδίων και ξεκινάμε αγώνα για να μεταπείσουμε τις αρχές. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν τα διόδια».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Διονύσου σημείωσε:

«Έχουμε αποφασίσει να πούμε ένα μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στα διόδια. Οι δημότες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιμείνουμε μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Ο αγώνας κατά των διοδίων αποτελεί ένα κορυφαίο ζήτημα για τις πόλεις μας και δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς. Σε αυτό τον δίκαιο αγώνα είμαστε όλοι ενωμένοι, αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες».

Τέλος, ο συντονιστής της Διαδημοτικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Κηφισιάς Αλέξιος Μακρής ανέφερε:

«Η έγκριση οποιασδήποτε μελέτης οδηγεί στη για πρώτη φορά εγκατάσταση διοδίων σε αστικό ιστό, αποτελώντας τετελεσμένο και για άλλες περιπτώσεις στο μέλλον. Οι ζημιές στις πόλεις μας και στο περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτες. Η μοναδική οριστική λύση στο πρόβλημα είναι η μηδενική. ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ και τροποποίηση του νόμου 3555/2007 με τον οποίο έγινε η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης ώστε να αποτραπεί οριστικά η τοποθέτηση πάσης φύσεως διοδίων. Είμαστε όλοι μια γροθιά».

Οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου παραμένουν σταθεροί στη διατυπωμένη θέση τους κατά των διοδίων και ευχαριστούν για την απόφασή τους την περιφερειακή διοίκηση και όλες τις περιφερειακές παρατάξεις.

Έχουν επίσης αποστείλει κοινά αιτήματα ενημερωτικών συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να αποτραπεί το σχέδιο εγκατάστασης διοδίων.