Ο Σίμος Ρούσσος εξηγεί γιατί τα οχήματα του Δήμου Χαλανδρίου δεν επιχείρησαν στο Άνω Πάτημα
Την απόφασή του να μην επιχειρήσουν τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαλανδρίου στο Πάτημα αλλά να στηθεί η γραμμή άμυνας στην Λ. Αναπαύσεως εξήγησε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την καταστροφική πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
«Στις 2 παρά ζητήθηκε να εκκενωθεί το Πάτημα. Ακολουθήσαμε το σχέδιο. Δόθηκε εντολή σε όλες τις δυνάμεις τις δικές μας με βάση τη στοιχειώδη αντίληψη πρώτα οι άνθρωποι, μετά τα οχήματα, μετά τα σπίτια, μετά το πράσινο, οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου καμιά εικοσαριά ήμασταν εκεί και κάποιοι λίγοι κάτοικοι φύγαμε και κατεβήκαμε γύρω στις 3:15 στην Αναπαύσεως. Η φωτιά έφτασε στην Αναπαύσεως γύρω στις 4 παρά με μεγάλη σφοδρότητα. Ήμασταν μόνοι μας εκεί. Γνωρίζετε πως παρά το γεγονός πως δεν έχουμε αρμοδιότητα πυρόσβεσης κάναμε αυτό που μπορούσαμε. Και η φωτιά σταμάτησε κάτω από την Αναπαύσεως κοντά στην οδό Ηρακλείτου. Όποιος δεν έχει ζήσει τη φωτιά και τέτοια φωτιά από κοντά δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα. Ανεβήκαμε στο Πάτημα όταν ανέβηκε και το πρώτο πυροσβεστικό όχημα μετά τις 5. Για την απόφαση εκκένωσης κοιμάμαι ήσυχος. Διότι αν στις 2 παρά δέκα που έγινε το τηλεφώνημα από την Πολιτική Προστασία και από τους υπεύθυνους της πυροσβεστικής εμείς δεν συναινούσαμε να εκκενωθεί το Άνω Πάτημα σήμερα δεν ξέρω τι συζήτηση θα κάναμε. Το ότι υπάρχει νεκρός 20 μέτρα από την Ανάπαυσεως που άγνωστο για ποιους λόγους δεν έφυγε, δείχνει τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Η απόφαση εκκένωσης ήταν σωστή. Η απόφαση η γραμμή άμυνας να στηθεί στην Ανάπαυσεως ήταν σωστή. Γιατί δεν ξέρω τι συζήτηση θα κάναμε σήμερα αν υπήρχε καμένος εργαζόμενος του Δήμου μας. Τι συζήτηση θα κάναμε αν υπήρχε νεκρός αντιδήμαρχος ή αν υπήρχε πολίτης, κατανοώ απολύτως αυτούς που έμειναν. Εγώ σε αντίστοιχη περίπτωση στην Κάρυστο το ίδιο έκανα. Και το 2009 και το 2012 έδιωξα την οικογένειά μου και έμεινα για να σώσουμε τα σπίτια μας. Όμως όταν παίρνεις την ευθύνη άλλων, νομίζω οι σωστές και ώριμες αποφάσεις είναι να προστατέψεις την ανθρώπινη ζωή πάνω από όλα και εφαρμόζεις την εντολή του υπεύθυνου. Έτσι είναι ο μηχανισμός. Δόθηκε εντολή εκκένωσης τέλος. Αυτή ήταν η εντολή. Εγώ ευθύνη να κρατήσω εργαζόμενους του Δήμου με εντολή εκκένωσης να τους στείλω πάνω από την Αναπαύσεως δεν θα το έκανα ποτέ. Ούτε θα το κάνω ποτέ. Για κανένα σπίτι, για κανένα δάσος, για κανένα χωράφι για τίποτα. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Στην Αναπαύσεως κυνηγάμε τη φωτιά από αυλή σε αυλή μόνοι μας. Το Πάτημα ΙΙ εκκενώθηκε δεν υπήρχε περίπτωση χωρίς πυροσβεστική ο οποιοσδήποτε να επιχειρήσει επάνω. Ήταν απόλυτα σωστή απόφαση θα την ξαναέπαιρνα κάθε μέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρούσσος.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ανοίγοντας τη συζήτηση, μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής για την αδικοχαμένη γυναίκα που χάθηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου, έκανε λόγο για «τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή» και για τη «σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο τα πάρα πολλά τελευταία χρόνια, με καταστροφικές συνέπειες, από μια φωτιά που διένυσε 50 χιλιόμετρα πέρασε τρία βουνά και για να σβήσει στην Αναπαύσεως, στο Χαλάνδρι»
Οι Δήμοι δεν είναι Πυροσβεστική Υπηρεσία
Ο Σίμος Ρούσσος περιέγραψε πώς εφαρμόστηκε κατά γράμμα το επιχειρησιακό σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την απομάκρυνση των κατοίκων από το Άνω Πάτημα, μετά τη ρητή εντολή εκκένωσης από το 112, σημειώνοντας ότι ο Δήμος έκανε αυτό που έπρεπε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Γνωρίζουν όλοι ότι οι δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα πυρόσβεσης. Αυτό το κάνει η Πυροσβεστική. Ο ρόλος τους είναι βοηθητικός. Ήταν σημαντικό να είναι οι άνθρωποι στη θέση τους, τα υδροφόρα οχήματα, η φύλαξη, να μπορούμε να συνεργαστούμε για την έγκαιρη απομάκρυνση, με βάση τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας».
Εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο της άτυχης γυναίκας στο Πάτημα Χαλανδρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί γιατί παρέμεινε στην απειλούμενη περιοχή -καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας- ενώ είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, από το 112 και το επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.
«Η Πολιτική Προστασία είναι στο κενό»
Για τα κρίσιμα συμπεράσματα που πρέπει να συνάγει το κράτος, οι δήμοι και η Πολιτική Προστασία, αλλά και για το διακύβευμα της επόμενης μέρας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή έβαλα προς όλες τις πλευρές τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία έχουν τεθεί και στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και στην ΚΕΔΕ».
«Απαιτείται ένας κεντρικά οργανωμένος μηχανισμός, που θα έχει δομή μέσα, υλικά και μόνιμο προσωπικό από εκπαιδευμένους επαγγελματίες, που θα είναι σε θέση να δίνει τις εντολές στην Πυροσβεστική, τις εθελοντικές ομάδες και τις δημοτικές αρχές ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν. Αλλιώς, να αποκεντρωθεί η Πολιτική Προστασία, να έχει την ευθύνη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, αλλά και όλα τα μέσα να προστατέψει την περιοχή του. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο κενό γιατί δεν ακολουθούμε ούτε τον τρόπο της αποκεντρωμένης λειτουργίας ούτε το δρόμο ενός κεντρικού μηχανισμού που θα λογοδοτεί γι’ αυτά που κάνει. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα που μπαίνει ξανά στο τραπέζι», υπογράμμισε ο Σίμος Ρούσσος.
Η αποκατάσταση θα απαιτήσει πόρους και σχέδιο
Αναφορικά, με τα θέματα της αποκατάστασης, επανέλαβε αυτά που έχει ήδη καταθέσει ως προτάσεις και στην πρόσφατη σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου, υπό τον πρωθυπουργό, με τους πυρόπληκτους δήμους: «Είναι φανερό ότι οι συνέπειες της φωτιάς θα κυνηγάνε την Αττική για πολλά χρόνια. Θα απαιτήσουν πολλούς πόρους και ένα στρατηγικά επεξεργασμένο σχέδιο αποκατάστασης και του φυσικού τοπίου και της άρσης της αναρχίας και της έλλειψης κανόνων στην πολεοδομική οργάνωση μιας περιοχής». Οι χρηματοδοτήσεις, όπως είπε, θα μπορούσαν να προκύψουν είτε από την επανεκκίνηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για του οκτώ πυρόπληκτους δήμους ή από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως Πράσινο Ταμείο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Διευθέτηση του Βριλησσού τώρα»
Κύριο θέμα για την προστασία της καμένης περιοχής είναι, όπως είπε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, η διευθέτηση του ρέματος του Βριλησσού. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι νερό θα κατεβάσουν οι δύο αποδέκτες, η Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου και ο Βριλησσός. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι αναγκαία. Ο Δήμος έχει συμβάλει ώστε να υπάρχει μελέτη για το Βριλησσό, της οποίας εκκρεμεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι δύο δήμοι, Χαλανδρίου και Βριλησσίων, έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με την εκπόνηση αυτής της μελέτης και πλέον δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στο θέμα της διευθέτησης του Βριλησσού», είπε ο Σίμος Ρούσσος.
«Συμπληρωματικό έργο ομβρίων στο Πάτημα»
Η πρόνοια αυτή θα λειτουργήσει, όπως τόνισε, «παράλληλα με την ενίσχυση των αγωγών ομβρίων στην περιοχή του Πατήματος βάσει της ώριμης μελέτης που έχει ο Δήμος», θέμα το οποίο έχει τεθεί και στον περιφερειάρχη και στον πρωθυπουργό, κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τις πυρόπληκτες περιοχές.
«Να προχωρήσει η πολεοδομική οργάνωση»
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου επισήμανε ακόμα την ανάγκη πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής, περιγράφοντας την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην εκτός σχεδίου περιοχή του Πατήματος Ι, όπου σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές από τη φωτιά. «Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, δεν υπάρχουν υποδομές, οικοδομικά τετράγωνα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο Δήμος κατάφερε το 2021 να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η ζώνη πέριξ του Νεκροταφείου, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη και από το Φθινόπωρο θα γίνει η πρώτη ανάρτηση.
Φροντίδα των πυρόπληκτων
Στις άμεσες ελαφρύνσεις του Δήμου προς τους πυρόπληκτους, ο Σίμος Ρούσσος, περιέλαβε πρωτίστως την αναζήτηση μονιμότερης στέγης, για τους 5 πυρόπληκτους, τους οποίους, αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί σε ξενοδοχεία και στηρίζει ανελλιπώς με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Παντοπωλείου – Συσσιτίου.
Θα ισχύσουν, όπως είπε, τα αυτονόητα για τους πυρόπληκτους, όπως η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη αλλά και από τα τροφεία των παιδικών σταθμών και από τις συνδρομές στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου.
Ο καθαρισμός των καμένων και οι κοπές δέντρων έχουν ξεκινήσει, ενώ σε δεύτερο χρόνο, όπως προανήγγειλε, θα ανοίξει η συζήτηση για τους τρόπους αναζωογόνησης των κοινόχρηστων χώρων στην καμένη περιοχή, που αγγίζουν τα 25 στρ.