Παίδων Πεντέλης: Παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας!
Δεκάδες γονείς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες φέρονται να έπεσαν θύματα μιας καλοστημένης απάτης που παρήγαγε πλαστά πιστοποιητικά με στόχο να αποκτήσουν τα παιδιά τους «το διαβατήριο» για προφορική εξέταση στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δημόσιοι υπάλληλοι με προϋπηρεσία στο δημόσιο σύστημα υγείας φέρονται να είχαν βρει τα κενά του συστήματος και να εκμεταλλεύονταν τη λαχτάρα των γονέων και των παιδιών να εισαχθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς να δώσουν γραπτές εξετάσεις (αλλά μόνο προφορικές λόγω δυσλεξίας).
Ουσιαστικά έναντι χρηματικής αμοιβής που κυμαινόταν από 300-900 ευρώ φέρονται να εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά, ώστε να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Παιδείας και να λάβουν τη σχετική άδεια.
Εγκέφαλος φέρεται να ήταν μια συνταξιούχος που υπηρετούσε ως μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΔΕ λογοθεραπευτών και από το 2004 είχε αποσπαστεί στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης (παράλληλα διατηρούσε ιδιωτικό λογοθεραπευτικό κέντρο). Στο κόλπο ήταν και εν ενεργεία υπάλληλος που υπηρετούσε ως διοικητική γραμματέας στο ίδιο νοσοκομείο. Οι αρχές εκτιμούν πως ήταν εκείνη που έβαζε τη στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου στα πλαστά πιστοποιητικά, την οποία είχε παράνομα στην κατοχή της αλλά και τις σφραγίδες των γιατρών και των αρμόδιων διοικητικών υπαλλήλων.
Η ερώτηση του λυκειάρχη
Η πρώην λογοθεραπεύτρια είχε συνταξιοδοτηθεί από το 2006 και αμέσως μετά φέρεται να έστησε και τη «βιομηχανία» παραγωγής των πλαστών πιστοποιητικών. Αναλυτικότερα το 2006 συνταξιοδοτήθηκε λόγω της συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, αλλά λόγω της απόσπασης κατόρθωσε και το απέκρυψε από την υπηρεσία που είχε αποσπαστεί συνεχίζοντας να εργάζεται παράτυπα. Ωστόσο όταν την ανακάλυψαν και αναγκάστηκε να σταματήσει ζήτησε να συνεχίσει να εργάζεται στο νοσοκομείο αμισθί κάτι που δεν έγινε δεκτό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το 2007 κατέστρωσε εγκληματικό σχέδιο έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών τα οποία χορηγούσε έναντι αμοιβής σε γονείς.
Το… απόστημα έσπασε τον Οκτώβριο του 2011 όταν ο λυκειάρχης του 1ου Γενικού Λυκείου Γαλατσίου επικοινώνησε με το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και ρώτησε αν ισχύει πιστοποιητικό δυσλεξίας που είχε εκδοθεί το 2010 από το παιδονευρολογικό τμήμα του νοσοκομείου και αφορούσε μαθήτρια του λυκείου του. Εκπληκτοι οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε τέτοια καταχώρηση. Το παιδί δεν είχε εξεταστεί στην παιδονευρολογική κλινική και ο αριθμός πρωτοκόλλου που είχε γραφεί στο πιστοποιητικό αντιστοιχούσε σε έγγραφο του τμήματος αιμοδοσίας. Κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι το πιστοποιητικό ήταν όλο πλαστό καθώς έφερε πλαστές υπογραφές ιατρών και βέβαια πλαστές σφραγίδες τα οποία έβαζε διοικητική υπάλληλος.
Αμέσως κινητοποιήθηκε η Ασφάλεια Αττικής και ξετύλιξε το κουβάρι της μηχανής παραγωγής πλαστών πιστοποιητικών. Εξετάστηκε ο πατέρας του παιδιού ο οποίος κατέθεσε ότι παρέλαβε το έγγραφο από τη γυναίκα που διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας και στο οποίο για χρόνια πήγαινε την κόρη του (παρουσίαζε δυσκολία στο γράψιμο). Το κορίτσι ήταν μαθήτρια 2ας λυκείου τον Ιούνιο του 2010 και ο πατέρας διέβλεπε ότι θα είχε πρόβλημα στις γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις του 2011. Συζήτησε το θέμα με τη λογοθεραπεύτρια η οποία του είπε ότι θα του δώσει ένα χαρτί ώστε να εξεταστεί το παιδί από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για να αποφανθεί αν είναι δυσλεκτικό ή όχι. Οπως ανέφερε στους αστυνομικούς ο πατέρας πήρε το πλαστό πιστοποιητικό και το κατέθεσε στο λύκειο της κόρης του. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε πληρώσει για το πιστοποιητικό αλλά πλήρωνε μόνο τις επισκέψεις.
Η Ασφάλεια ερεύνησε όλα τα πιστοποιητικά που είχαν εκδοθεί από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και εντόπισε τουλάχιστον 59 πλαστά πιστοποιητικά. Για την παραλαβή των πιστοποιητικών που οι γονείς θεωρούσαν γνήσια, κάποιοι εξ αυτών της έδιναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 300-900 ευρώ ενώ σε άλλες περιπτώσεις πλαστογραφούσε χωρίς αμοιβή γιατί τα παιδιά συνέχιζαν τη λογοθεραπεία στο κέντρο της και με αυτόν το τρόπο διατηρούσε την πελατεία της (σε κάθε συνεδρία ελάμβανε 60 ευρώ). Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση γονέα που την επισκέφτηκε στο κέντρο και αφού της επέδειξε εκθέσεις και εξετάσεις η πρώην λογοθεραπεύτρια, παρότι ήταν η πρώτη επίσκεψη στο κέντρο της, αμέσως και κυνικά τον ρώτησε: «Ηρθες εδώ για το χαρτί ή για να γίνει καλά ο παιδί;».
Με κέρδη άνω των 60 χιλ. ευρώ
Από τις καταθέσεις των γονέων προκύπτει ότι η κατηγορούμενη λογοθεραπεύτρια συστηνόταν στους γονείς ως γιατρός, ως παιδοψυχολόγος (παρότι είχε μόνο απολυτήριο λυκείου) που είχε την αρμοδιότητα να εκδίδει πιστοποιητικά, ως το πρόσωπο που μπορούσε να παραγκωνίζει την πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία της έκδοσης πιστοποιητικών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, που έχουν στόχο να μην παρακάμπτεται η αρχή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, ορίζουν ιδιαιτέρως αυστηρές διαδικασίες για να απαλλαγούν τα παιδιά με δυσλεξία από τις γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις. Ουσιαστικά η σχετική πιστοποίηση δίνεται από αρμόδιο γιατρό με την ειδικότητα του παιδονευρολόγου, από παιδοψυχολόγο και ψυχολόγο και σε αρμόδια δημόσια κέντρα και υπηρεσίες τις οποίες καθορίζει το υπουργείο Παιδείας.
Οι δύο εμπλεκόμενες στη «βιομηχανία» έκδοσης αυτών των πλαστών πιστοποιητικών (φέρεται να έδρασαν από το 2007 έως και το 2011 αποκομίζοντας κέρδη άνω των 60.000 ευρώ) επιχείρησαν να εμπλέξουν τη διευθύντρια της νευρολογικής κλινικής. Μάλιστα αρχικά κατηγορήθηκε και μια ψυχολόγος που υπηρετεί στο Παίδων Πεντέλης ως υπεύθυνη του ψυχολογικού τμήματος και γι’ αυτό είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και για εγκληματική οργάνωση. Τελικά, μετά την απαλλαγή της με βούλευμα, μόνο οι δύο άλλες κατηγορούμενες παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματική πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.
Πηγή: Documentonews.gr