News Ticker

Πως βρέθηκε η εστία κορονοϊού στο γηροκομείο στο Μαρούσι – Ανάστατοι οι συγγενείς

Η μεταφορά ενός ηλικιωμένου με συμπτώματα εγκεφαλικού ήταν η αιτία για να ξετυλιχτεί το κουβάρι του… τρόμου και τα 19 κρούσματα κορονοϊού σε ακόμη ένα γηροκομείο, αυτή τη φορά στο Μαρούσι.

18 ηλικιωμένοι κι ένας εργαζόμενος στο γηροκομείο έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, με την πλευρά της εταιρίας να υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει τον ΕΟΔΥ από τις 28 Αυγούστου, την περασμένη Παρασκευή δηλαδή, αλλά κλιμάκιο πήρε στη δομή την Τρίτη.

Όλα τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο γηροκομείο στο Μαρούσι είναι ασυμπτωματικά δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σοφία Παραστρατίδου, δικηγόρος του γηροκομείου, σημειώνοντας ότι σε τρόφιμους και εργαζόμενους έχουν γίνει τρία τεστ. 

Το… κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τυχαία. Ένας από τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο γηροκομείο κρίθηκε, από τους νοσηλευτές, πως έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς παρουσίαζε συμπτώματα εγκεφαλικού. Το πρωτόκολλο προβλέπει πως έπρεπε να του γίνει και τεστ για κορονοϊό, όπως και του έγινε. Κατά την κα Παραστρατίδου, η εταιρία ενημέρωσε από την περασμένη Παρασκευή τον ΕΟΔΥ και στη συνέχεια άρχισε να κάνει τεστ, σε ιδιωτικά εργαστήρια, τόσο σε εργαζομένους όσο και σε τρόφιμους.

Ο ηλικιωμένος που μεταφέρθηκε με συμπτώματα εγκεφαλικού στο Λαϊκό νοσοκομείο, βρέθηκε θετικός. Ύστερα από δυο αρνητικά τεστ, θετικός βρέθηκε κι ένας από τους 45 εργαζόμενους. Όλοι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορονοϊό εντοπίζονται στην πτέρυγα του γηροκομείου όπου δούλευε ο εργαζόμενος. Όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί.

Η ανησυχία των συγγενών των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο γηροκομείο είναι δεδομένη. Σύμφωνα με τη δικηγόρο έχουν ενημερωθεί όλοι οι συγγενείς των ηλικιωμένων.
Κάποιοι αποφάσισαν να πάνε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (03.09.2020) στο γηροκομείο στο Μαρούσι για να δουν τι συμβαίνει. Και να δουν τους δικούς τους ανθρώπους. Έστω κι αν αυτό πρέπει να γίνει από απόσταση και με ένα τζάμι ανάμεσά τους.

Ένας απ’ αυτούς ένας άνδρας που πήγε να δει τη μητέρα του. Δεν έκρυψε πως ήταν τρομοκρατημένος από τις εξελίξεις. Πως τον είχαν ενημερώσει ότι τη μητέρα του θα μπορέσει να τη δει μέσα στη διάρκεια της ημέρας αλλά μόνο από μακριά κι εκείνη θα είναι πίσω από ένα τζάμι.

Πατούλης: Μας έσωσαν τα προληπτικά τεστ

Μάχη με την υπερμετάδοση του κορονοϊού σε προσωπικό και φιλοξενούμενους στο γηροκομείο στο Μαρούσι, δίνουν τις τελευταίες ώρες όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να αποφευχθεί το κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων να γίνει το νέο Ασβεστοχώρι (σ.σ. 23 τρόφιμοι έχουν χάσει έως σήμερα τη ζωή τους λόγω κορονοϊού).  

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μπορεί σε πρώτη φάση να φαίνεται πως το γηροκομείο των βορείων προαστίων άναψε “φωτιές”, ωστόσο το προληπτικό πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων, που εφαρμόζεται από την περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, φάνηκε στην προκειμένη περίπτωση σωτήριο, καθώς τ’ αποτελέσματα του αποκάλυψαν τα 18 από τα 19 ασυμπτωματικά κρούσματα.

«Μας άναψε “φωτιές” το γηροκομείο στο Μαρούσι, αλλά μέσα στο προληπτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Περιφέρεια Αττικής, που είναι η μοναδική που έχει τα δικά της κλιμάκια σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και μέσα στα πλαίσια της σάρωσης όλων των γηροκομείων και των κέντρων φιλοξενίας γερόντων αποκάλυψε την εστία», είπε.

Περιγράφοντας την προληπτική διαδικασία που βρήκε τους ασυμπτωματικούς, ο Γιώργος Πατούλης είπε: «Εκείνη την ημέρα είχαμε άλλα δυο γηροκομεία στη Νέα Σμύρνη και στην Καλλιθέα που είχαν σαρωθεί για covid 19 με προληπτικές μετρήσεις και ήταν όλα τ’ αποτελέσματα αρνητικά. Αυτή η προληπτική διαδικασία βρήκε και ασυμπτωματικούς διότι σημειωτέων από τους 19 πλην του ενός δεν υπήρχαν συμπτώματα. Έχει τεράστια σημασία αυτό που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια να σαρώσουμε και τα 140 γηροκομεία της Αττικής, αλλά ήδη ξεκινάμε και να μετράμε και εργαζόμενους πριν πάνε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε διάφορους δήμους. Σήμερα θα πάμε στο Κορωπί αύριο στο Περιστέρι με στόχο μέσα από την πρόληψη να δημιουργήσουμε την καλύτερα συν δυνατή συνθήκη της μη μετάδοσης του ιού».

«Μέχρι τώρα είχαμε αντιμετωπίσει σημαντικά το όλο θέμα με τα γηροκομεία, διότι υπήρχε μετάδοση του ιού γιατί είχαν ληφθεί σημαντικά μέτρα. Οι συγγενείς δεν μπορούσαν να δουν τους ανθρώπους τους, αλλά και οι φροντιστές είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όμως το καλοκαίρι έφερε πολλούς φροντιστές σε δημοφιλείς περιοχές, κάποιος μπορεί να κόλλησε τον ιό και να τον μετέφερε στον χώρο εργασίας του,  γι’ αυτό σε όλες αυτές τις δομές δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος, ο οποίος γυρίζει από διακοπές, να πηγαίνει να εργάζεται χωρίς να έχει μετρηθεί εάν έχει covid 19 ή όχι», συνέχισε ο Γιώργος Πατούλης.

Και κατέληξε: «Το 50% των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από τον ιό σε πολλές χώρες, ήταν από κέντρα φιλοξενίας γερόντων. Πάνω από 10.000 είχαν πεθάνει στη Γαλλία. Εμείς θα προσπαθήσουμε όλα αυτά να μην συμβούν, όπως κάναμε μέχρι τώρα, γι’ αυτό και βοηθάμε τον ΕΟΔΥ  με τα κλιμάκια μας, ώστε να βρεθούν άμεσα εάν υπάρχουν, τέτοια περιστατικά και κρούσματα, ώστε ν αντιμετωπιστούν γρήγορα για χάρη των παππούδων και των γιαγιάδων μας».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ – Θάνος Μακρογαμβράκης

Πηγή: Newsit.gr