News Ticker

Πόσο πωλούνται τα ακίνητα στα Βόρεια Προάστια

Τα στοιχεία από 70 περιοχές στην Αττική δείχνουν την εικόνα της ύφεσης των τελευταίων ετών και της δειλής προσπάθειας να υπάρξει αλλαγή του κλίματος. Χωρίς, πάντως, να υπάρχει γενικευμένη «επιστροφή» στις επενδύσεις στα ακίνητα, οι οποίες, άλλωστε, έχουν καταρρεύσει σε ποσοστό άνω του 90% την τελευταία οκταετία.

Στη δίνη της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, της υπερφορολόγησης, του μείζονος δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα αλλά και της κακής ψυχολογίας από τους υποψήφιους επενδυτές, βρίσκεται η κτηματαγορά. Τα ακίνητα στη χώρα μας θα κλείσουν μια δεκαετία πτωτικής πορείας, όπου οι τιμές, η ζήτηση και η οικοδομή κατέρρευσαν. Μόνο μέσα στο 2016 εμφανίστηκαν δειλά – δειλά κάποιοι αγοραστές και υπήρξε αύξηση των αγοραπωλησιών. Ωστόσο, η παράταση της αβεβαιότητας στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα κρατούν «αιχμάλωτη» την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Το τελευταίο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής ήταν εξαιρετικά σημαντικό γιατί αποτύπωσε την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό real estate. Παράγοντες της αγοράς αλλά και των τραπεζών ανέλυσαν τις αιτίες που συνεχίζεται η κρίση, αλλά και την πορεία των τιμών στις βασικότερες γειτονιές της Αττικής, η οποία αποτελεί «βαρόμετρο» για την κτηματαγορά.

Βόρεια Προάστια

Υπάρχει σχετική ομοιογένεια στις αξίες διαμερισμάτων των Βορείων Προαστίων, με ακριβότερες περιοχές, τη Φιλοθέη, το Π. Ψυχικό και το Κεφαλάρι. Καταγράφεται μικρή ζήτηση για ποιοτικές κατοικίες, για κατοικίες κοντά σε σταθμούς μετρό και με καλή πρόσβαση στην Αττική Οδό. Το αγοραστικό ενδιαφέρον στα Βόρεια Προάστια περιορίζεται στο ελληνικό κοινό, το οποίο είναι περιορισμένο και αναζητά ευκαιρίες και ποιοτικά ακίνητα. Πλέον την αξία των κατοικιών δεν την ορίζει ο πωλητής αλλά ο αγοραστής, που έχει το κεφάλαιο και θα κάνει τη διαπραγμάτευση. Σε ό,τι αφορά τις γειτονιές, ξεχωρίζει η Κηφισιά με τις ακριβές περιοχές να εντοπίζονται στο Κεφαλάρι, Αγ. Άννα, Κοκκιναρά, Πολιτεία. Οι μεσαίες περιοχές εντοπίζονται εγγύς του κέντρου, καθώς και οι Άνω Κηφισιά, ΚΑΤ, Ν. Κηφισιά. Οι οικονομικές περιοχές εντοπίζονται στην Κ. Κηφισιά, Αδάμες, Αγ. Κυριακή, και Αλώνια. Τα νεόδμητα σπίτια πωλούνται από 3.000 έως 4.500 ευρώ/τ.μ. τα ακριβά και από 1.200 έως 3.000 ευρώ τα υπόλοιπα. Ευκαιρίες υπάρχουν στα παλαιά όπου μπορεί να βρει κανείς ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ.

Στην Αγία Παρασκευή οι περιοχές γύρω από τη Λεωφόρο Μεσογείων που έχουν συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση από τους σταθμούς μετρό «Αγία Παρασκευή», «Χαλάνδρι» και «μουκίσσης Πλακεντίας» παρουσιάζουν υψηλές αξίες. Τα καινούργια πωλούνται 1.500 έως 2.600 ευρώ και τα παλαιότερα από 800 έως και 2.200 ευρώ/τ.μ.

Στο Μαρούσι οι ακριβές περιοχές του δήμου είναι αυτές που συνορεύουν με την Πεύκη (Άγιος Νικόλαος) και την Κηφισιά (ΚΑΤ, Αμαλίειο), καθώς και η Νέα Φιλοθέη και η Νέα Λέσβος. Οι μεσαίες περιοχές είναι το Κέντρο Αμαρουσίου, ο Παράδεισος, το Πολύδροσο, το Νέο Τέρμα, ο Άγιος Θωμάς και τα Ανάβρυτα. Στις οικονομικότερος περιοχές συγκαταλέγονται η Κοκκινιά, Καρπάθικα, Σωρός και Ψαλίδι. (Οι συντελεστές δόμησης είναι 0.6, 0.8 και 1 αντίστοιχα). Οι τιμές στα καινούργια κυμαίνονται από 1.800 έως 2.600 ευρώ/τ,μ.

Στο Παλαιό Ψυχικό / Φιλοθέη μειονεκτικότερες περιοχές θεωρούνται το τμήμα που βρίσκεται επί ή σε μικρή απόσταση από τη λεωφόρο Κηφισίας, λόγω θορύβου, και το τμήμα που βρίσκεται δυτικά της οδού μάφνης (πλατεία Πίνδου), λόγω μικρότερης επιφάνειας των οικοπέδων. Μειονεκτικότερες περιοχές της Φιλοθέης, είναι το τμήμα που βρίσκεται επί ή σε μικρή απόσταση από τις λεωφόρους Κηφισίας και Καποδιστρίου λόγω θορύβου. Τα ακίνητα της δεκαετίας του 1960 πωλούνται 1.500 μ 1.600 ευρώ και τα καινούργια έως 4.000 ευρώ/τ.μ.

Στην περιοχή του Χολαργού τα ακίνητα δεν ξεπερνούν πλέον τα 2.600 ευρώ/τ.μ. για τα καινούργια, ενώ ακριβότερα, έως 2.900 ευρώ είναι τα νεόδμητα στου Παπάγου.