«Πράσινο φως» της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπλαση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας!
Την ανάπλαση και την προστασία του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, «ένα έργο πνοής για την κοινωνία και την περιοχή, το οποίο αποτελεί αναδασωτέα έκταση από το έτος 1915», ενέκρινε στην σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Το έργο συνολικής δαπάνης 800.000 ευρώ, αφορά σε έναν ελεύθερο φυσικό χώρο πρασίνου που καλύπτει το 11% περίπου της έκτασης του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με έκταση 423 στρεμμάτων (για τους διαμορφωμένους εντός περίφραξης χώρους).
Στη σημασία του χώρου ως τόπου αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και των Δήμων Ν. Ιωνίας, Αγ. Αναργύρων, Αθηναίων, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου, εστίασε στην εισήγηση της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία της προστασίας αυτού του σημαντικού σε έκταση και τοποθεσία ελεύθερου χώρου πρασίνου για την επιρροή του στο μικροκλίμα της περιοχής.
Σύμφωνα με την εισηγήτρια, ο στόχος της ανάπλασης του άλσους είναι να αποτελέσει «πόλο άσκησης δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χώρο δραστηριότητας ειδικών ομάδων και πεδίο ευρείας κοινωνικής συσπείρωσης».
Οι εργασίε ς- επεμβάσεις, σημείωσε η κ. Κυπριανίδου, καθορίστηκαν από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και τις αρμόδιες δασικές αρχές. Τα βασικότερα στοιχεία της πρότασης είναι:
– Δεν θα κοπεί κανένα δένδρο και θα αντικατασταθούν όλα τα ξερά.
– Θα ενισχυθεί ο φυσικός δασικός χαρακτήρας του άλσους με νέες δενδροφυτεύσεις.
– Θα ρυθμιστούν λειτουργικά ζητήματα όπως: περίφραξη, καθαίρεση στοιχείων από μπετό, κόκκινα τούβλα και πλάκες, τοποθέτηση κάδων, ανακατασκευή κρηνών και τοποθέτηση ξύλινων σημάνσεων. Επίσης θα τοποθετηθεί αρδευτικό δίκτυο για την αντιπυρική προστασία του άλσους.
– Θα αναβαθμιστεί ο τομέας αναψυχής και θα ακολουθήσει δυναμική εισαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με ανάδειξη της βιοποικιλότητας των δασών της Ελλάδας
Στο πλαίσιο αυτό θα απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην ζωολογικού κήπου, ώστε ο χώρος να δοθεί σε νέα χρήση, π.χ. όπως η κατασκευή μικρού εκπαιδευτικού μετεωρολογικού κλωβού με σκοπό την περιβαλλοντική παρακολούθηση και εκπαίδευση.