News Ticker

Σε πτώχευση η εδώ και χρόνια προβληματική Hondos Palace- Το καθεστώς για τα καταστήματα σε Ν. Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι και Αγ. Παρασκευή

Σε οριστικό αδιέξοδο βρίσκεται η Hondos Palace Πολυκαταστήματα (πρώην Γεώργιος Χόντος Πολυκαταστήματα), καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε την εδώ και χρόνια προβληματική εταιρεία σε καθεστώς πτώχευσης.

Πρόκειται για ένα… σκέλος της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων που διαχειρίζεται η οικογένεια Χόντου και αφορά το ξεχωριστό ΑΦΜ και το τμήμα που είχε υπό την εποπτεία του ο Γιώργος Χόντος. Στην ουσία, η πτώχευση περιλαμβάνει τρία καταστήματα, αυτά της οδού Πατησίων, της Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας και αυτό της Νέας Ιωνίας.

Τα υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας καταστημάτων Hondos Center τα οποία και διαχειρίζονται τα υπόλοιπα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας Χόντου, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, ως ξεχωριστές νομικές οντότητες άλλωστε.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω «φίρμα» είχε ένα ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπου τα πέντε αδέρφια της οικογένειας Γιώργος (που πτώχευσε), Νίκος, Κώστας, Γιάννης και Αργύρης διαχειρίζονταν το σήμα Hondos Center, αναπτύσσοντας όμως τις επιχειρήσεις ως ξεχωριστές νομικές και ιδιοκτησιακές οντότητες.

Είχαν όμως ενιαία στρατηγική και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσαν… καθετοποιημένα, είτε σε θέματα προμηθειών, είτε σε θέματα brands είτε σε άλλα θέματα που το… εκτόπισμα, βοηθούσε. Από αυτή τη στρατηγική είχε περικλείνει ο εις εκ των αδερφών, ο Γιώργος Χόντος, για τον οποίο η υπόλοιπη οικογένεια με ανακοίνωσή της το 2013 είχε βγάλει ανακοίνωση… αποκήρυξης.

Σε εκείνη την ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονταν ότι «τα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Palace Πολυκαταστήματα, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει.

Την εν λόγω εταιρεία τη χαρακτηρίζει ανεξάρτητη και αυτοτελή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με δικό της οικονομικό και εμπορικό κίνδυνο στην αγορά και δεν αφορά στο παραμικρό την εταιρεία Hondos Center. Η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. λειτουργεί υπό νέα διοίκηση ήδη από το 2004 και το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη».

Χρόνια προβλήματα είχε η Hondos Παλλάς Πολυκαστήματα

Η εταιρεία που πτώχευσε είχε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με υψηλό δανεισμό τον οποίο δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει, πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι και… συλλήψεις των νομικών εκπροσώπων για χρέη προς το δημόσιο.

Προ δυόμιση ετών, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Γιώργος Χόντος, Ελένη Χόντου και Στέφανος Κωστούλας είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 3,55 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το 2015 η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης με τους πιστωτές με στόχο το «κούρεμα» κατά 50% των χρεών. Όμως, η  συζήτηση της αίτησης, το καλοκαίρι του 2015, δεν έγινε ποτέ.

Η εταιρεία φέρεται να έχει συνολικές υποχρεώσεις 77,5 εκατ. ευρώ, με το 1/3 αυτών να αφορά χρέη προς προμηθευτές.

Το μοντέλο ανάπτυξης της φίρμας

Επαναλαμβάνουμε ότι η πτώχευση της Hondos Παλλάς Πολυκαστήματα δεν έχει καμιά νομική ή άλλη σχέση – πλην του κοινού ονόματος – με τη φίρμα Hondos Center, την οποία διαχειρίζονται μέσω του ιδιόμορφου ιδιοκτησιακού καθεστώς, τα αδέρφια Χόντου, όπως προαναφέρθηκε.

Το κάθε ένα από τα αδέρφια στην ουσία έχει υπό την «ομπρέλα» του μια σειρά καταστημάτων, ενώ υπάρχουν και αρκετά με τη μέθοδο του franchise.

Το ξεκίνημα έγινε το 1967 όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην οδό Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η απόφαση για επέκταση μέσω franchise, εκτόξευσε την αναγνωρισιμότητα και το εμπορικό εκτόπισμα της αλυσίδας.

Μάλιστα, στην κορύφωση της επέκτασης και έως το 2009 στα προ κρίσης επίπεδα, είχε φτάσει πανελλαδικά στα 80 καταστήματα, όμως τώρα έχουν περιοριστεί σχεδόν στα μισά.

Ο Νίκος Χόντος εμφανίζεται να ελέγχει τα πολυκαταστήματα της Ομονοίας, της Γλυφάδας, του Κολωνακίου, τη Καλλιθέας και της Θεσσαλονίκης (Πυλαία), ενώ ο Κώστας Χόντος διαχειρίζεται δύο καταστήματα στον Πειραιά, καθώς και τα καταστήματα σε Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή.

Ο Αργύρης διαχειρίζεται καταστήματα σε Κηφισιά, Μαρούσι, Παγκράτι και Ερμού (κέντρο), ενώ ο Γιώργος, μέσω της Hondos Palace Πολυκαταστήματα, όπως προαναφέρθηκε είχε τα καταστήματα σε Πατησίων, Ιπποκράτους και Νέα Ιωνία.

Τέλος, σε ότι αφορά το δίκτυο καταστημάτων franchising, αυτό ελέγχεται από πολυμετοχικό σχήμα που αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία ιδιοκτησίας από κοινού των αδερφών Χόντου

Πηγή: liberal.gr