News Ticker

Συμμορία των βορείων προαστίων: Η «χρυσή» λεία σε Κηφισιά και Σπάτα – Βίντεο ντοκουμέντο

Πολυτελής μονοκατοικία στην Πολιτεία της Κηφισιάς ήταν ένας από τους πολλούς στόχους της συμμορίας διαρρηκτών που «ξηλώθηκε» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής.

Οι… μετρ των διαρρήξεων παραβίασαν με λοστό τη μπαλκονόπορτα, εισέβαλαν στο σπίτι και άρχισαν να ψάχνουν σε όλους τους χώρους για μετρητά και κοσμήματα. Τελικά αφαίρεσαν ακριβά ρολόγια, τσάντες και πολύτιμα αντικείμενα αξίας 20.000 ευρώ. Σε μία άλλη περίπτωση παραβίασαν την κεντρική πόρτα μονοκατοικίας στα Σπάτα και αφαίρεσαν τρεις χρυσές λίρες, ένα ακριβό ρολόι χειρός και κοσμήματα, αξίας 165.000 ευρώ.

Στόχος έγινε και μονοκατοικία στα Γλυκά Νερά. Όπως φαίνεται στο νέο βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το ieidiseis, εισβάλλουν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, φορώντας γάντια εργασίας και κουκούλες και ψάχνουν όλους τους χώρους. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν τη μπαλκονόπορτα και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας 40.000 ευρώ.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν ημέρες κατά τις οποίες έκαναν τη μία διάρρηξη μετά την άλλη. Επίσης, έδεναν με μονωτική ταινία τις άκρες των ρούχων τους (σε πόδια και χέρια) προκειμένου να αποκλείσουν την πιθανότητα να αφήσουν πίσω τους ίχνη γενετικού υλικού (είτε από τρίχα είτε από ιδρώτα).

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομική επιχείρηση έγινε το πρωί της Τετάρτης σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Όπως προέκυψε τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023, προχωρούσαν σε διαρρήξεις πολυτελών οικιών και εταιρειών.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία: προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες με το επιχειρησιακό τους όχημα και αφού διαπίστωναν πως οι ένοικοί τους απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση κεντρικών θυρών ή παραθύρων, λάμβαναν μέτρα αυτοπροστασίας, καλύπτοντας όλα τα μέρη του σώματός τους, χρησιμοποιώντας (γάντια, κράνη μηχανής και κουκούλες τύπου full – face), ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα πρόσφορα μέσα που απαιτούνται για την διάπραξη διαρρήξεων (λοστούς, βαριοπούλες και άλλα εργαλεία), χρησιμοποιούσαν μόνο ασύρματη ενδοεπικοινωνία για την μεταξύ τους επικοινωνία, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διαφοροποιούσαν στην εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ τοποθετούσαν και κλεμμένες ή πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.

Το αρχηγικό μέλος είχε καταλυτικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Διέμενε μόνιμα σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και μετέβαινε στην Αττική, με ιδιόκτητα ή νοικιασμένα οχήματα και μέσα μεταφοράς παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε οικίες συγγενικών του προσώπων ή βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναπτύσσοντας την εγκληματική του δραστηριότητα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης δεν προέβαιναν σε καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Σημαντικό ρόλο στη δράση τους διαδραμάτιζαν τα επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία έκρυβαν σε χώρους «καβάτζες». Επέλεγαν ως χώρους στάθμευσης αυτών πάρκινγκ που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα χωρίς ποινικό παρελθόν και τους έπειθαν να τα παραχωρήσουν. Για τη μετάβασή τους από και προς τα επιχειρησιακά οχήματα χρησιμοποιούσαν οχήματα «δορυφόρους», ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.

Το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση σε χρονικό διάστημα περίπου 4 μηνών, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 644.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ και δαχτυλίδι, ενώ ακόμα κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα.

Πηγή: ieidiseis.gr./Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης