News Ticker

Το… κόλπο με τις μπάλες και η ανήλικη συμμορία που “χτυπούσε” σε Γέρακα, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι και Κηφισιά

Η μπάλα και οι μπλούζες! Τι κοινό έχουν, θα αναρωτηθούν πολλοί. Κι όμως, σε δύο υποθέσεις κλοπών που έγιναν με τη μέθοδο της απασχόλησης και εξιχνιάστηκαν από την Αστυνομία, έχουν! Στην πρώτη υπόθεση, σπείρα που «δραστηριοποιείτο» στα Βόρεια Προάστια, αφού εντόπιζε μονοκατοικίες με αυλή και κήπο κατά…προτίμηση, έβαζε σε εφαρμογή το «κόλπο με τις μπάλες».

Ένας από τη σπείρα πετούσε τη «στρογγυλή θεά» με δήθεν…στραβοκλωτσιά, ακριβώς στον κήπο. Με τους συνεργούς του, χτυπούσε το κουδούνι του ιδιοκτήτη, κατα προτίμηση, επίσης, ηλικιωμένου, να του ανοίξει, δήθεν να την βρει και να την πάρει.

Το «παιγνίδι», ωστόσο, γινόταν αλλού. Μαζί του, χωρίς να γίνου αντιληπτοί, έμπαιναν και συνεργοί του, οι οποίοι έψαχναν στα δωμάτια και αφαιρούσαν μετρητά και κοσμήματα!

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 19χρονος Ρομά, ως μέλος της εγκληματικής ομάδας Σε βάρος του 19χρονου, αλλά και τριών ακόμα, 18, 17 και 17 ετών, σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα και υπεξαίρεση.

19 και 17 ετών

«Ειδικότερα», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ «οι δύο εξ αυτών, 19 και 17 ετών, την 6-6-2023 αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν κοσμήματα, που φορούσε γυναίκα, που κινούταν πεζή στην Κηφισιά, χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. που τους αναζητούσαν, εντόπισαν, την επόμενη ημέρα, τον 19χρονο, πλησίον της οικίας του, στον Γέρακα, τον συνέλαβαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφάλειας Κηφισιάς, που διερευνούσε τη δράση τους».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς με τους συνεργούς του, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, είχαν συστήσει ομάδα με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες ηλικιωμένων με τη μέθοδο της απασχόλησης σε περιοχές των Βορείων Προαστίων Αττικής.

«Ειδικότερα», επισημαίνει η Αστυνομία «ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, με εναλλασσόμενη σύνθεση, κυρίως απογευματινές ή μεσημβρινές ώρες, κινούμενοι με αυτοκίνητο που είχαν υπεξαιρέσει, προσέγγιζαν ισόγειες κατοικίες ή μονοκατοικίες που διέμεναν ηλικιωμένοι. Αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, ένα εκ των μελών, προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες (με την κυριότερη ότι έχει πέσει η μπάλα τους στην αυλή), κρατούσε απασχολημένο το θύμα. Τότε, έτερο μέλος της οργάνωσης εισερχόταν, χωρίς να γίνει αντιληπτό, από ανασφάλιστη πόρτα ή παράθυρο της οικίας και αφαιρούσε χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα, ενώ ένα άλλο μέλος αναλάμβανε το ρόλο του τσιλιαδόρου».

Κηφισιά, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Γέρακας

Προσθέτει η Αστυνομία ότι οι κατηγορούμενοι έδειχναν ιδιαίτερη θρασύτητα και επιθετικότητα προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 9 περιπτώσεις κλοπών στις περιοχές της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου, της Αγίας Παρασκευής, του Γέρακα και των Μελισσίων και μία περίπτωση υπεξαίρεσης αυτοκινήτου.

Στην Καλαμαριά, σχηματίστηκε δικογραφία κατά τεσσάρων ατόμων για κλοπές από διαμερίσματα με τον ίδιο περίπου τρόπο. Μόνο, που εδώ, οι δράστες, προφασίζονταν ότι…έπεσαν τα ρούχα τους, από πάνω διαμερίσματα και χτυπούσαν το κουδούνι των ενοίκων, να τα…βρουν. Έμπαιναν όμως κι άλλοι πίσω από τον…ενδιαφερόμενο οι οποίοι έψαχναν τα δωμάτια. ΄Οπως έχει διαπιστωθεί ως τώρα έχουν αφαιρέσει 267 ευρω, χρυσαφικά, αξίας 21.000 ευρώ, μία κάρτα αναλήψεων.