Αντιπυρική περιόδος – Καθαρισμός οικοπέδων: Τι προβλέπει ο νόμος
Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που καλούνται κάθε φορά οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν είναι αυτό των ακαθάριστων οικοπέδων. Το ζήτημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές, ακόμα και εντός αστικού ιστού, με σημείο έναρξης ή μετάδοσης της φωτιάς τα ακαθάριστα – γεμάτα με ξερά χόρτα – οικόπεδα.
Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος:
Για τον καθαρισμό των οικοπέδων πρέπει έγκαιρα και σε χρόνο αρκετά προγενέστερο της αντιπυρικής περιόδου, να αποστέλλονται από τους Δήμους ενημερωτικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων, προκειμένου αυτοί να μεριμνήσουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους. Στο ενημερωτικό έγγραφο πρέπει να επισημαίνονται και οι κυρώσεις εις βάρος των ιδιοκτητών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών και λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, ο νόμος (αρ. 94 παρ. 26 ν. 3852/2010) ορίζει με σαφήνεια ότι οι Δήμοι υποχρεούνται να προβούν αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό των επικίνδυνων οικοπέδων.
Οι κυρώσεις εις βάρος των ιδιοκτητών
Σε βάρος των ιδιοκτητών που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Συμπληρωματικά στο άρθρο 1 παρ. 2 της Πυροσβεστικής Διάταξης 4/2012, απαγορεύεται ρητά το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών στα ακαθάριστα οικόπεδα από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.