News Ticker

Aπαράδεκτη η λειτουργία του «Πόρτα-Πόρτα»- Τι αποκάλυψε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο (video)

Πως το πιλοτικό πρόγραμμα από «Πόρτα-Πόρτα» έγινε… «Κάδος-Κάδος»

Χωρίς σύμβαση με το Δήμο σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο κατέληγαν τα ανακυκλώσιμα υλικά!

-Χωρίς κατάλληλο όχημα η αποκομιδή-Αποθήκευαν τα ανακυκλώσιμα ακόμα και σε γραφεία!

-Το πρόγραμμα στοίχιζε 30.000 ευρώ και είχε 218 ενεργούς χρήστες

– Πολλές φορές δεν γινόταν καν η ζύγιση των απορριμμάτων!

Όσα αποκάλυψε ο Δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξηγώντας τους λόγους που διεκόπη άμεσα το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο δεν ήταν πλέον βιώσιμο.

Σε αποκαλύψεις για τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος «Πόρτα-Πόρτα» προχώρησε ο Δήμαρχος Βριλησσίων στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Πισιμίσης περιέγραψε ένα πρόγραμμα για το οποίο ο Δήμος πλήρωνε 30.000 ευρώ το χρόνο, απασχολούσε 10 υπαλλήλους και το οποίο λειτουργούσε χωρίς κατάλληλο όχημα, με τα ανακυκλώσιμα υλικά να αποθηκεύονται έξω από τα γραφεία της Καθαριότητας στην οδό Ανάπαυσεως και κάποιες φορές και μέσα στα γραφεία! Όπως αποκάλυψε ο κ. Πισιμίσης, τα ανακυκλώσιμα κατέληγαν χωρίς σύμβαση με τον Δήμο σε εργαστάσιο στον Ασπρόπυργο! Μάλιστα όπως ανέφερε ο Δήμαρχος από τον Οκτώβριο επί διοίκησης Βαφειάδη οι εργαζόμενοι έπαιρναν τα οργανικά απορρίμματα, τα ανακυκλώσιμα και τα σκουπίδια από τα σπίτια των 218 συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και τα έβαζαν στους αντίστοιχους κάδους απορριμμάτων, άρα στην πράξη το πρόγραμμα Πόρτα-Πόρτα δεν λειτουργούσε πλέον εδώ και καιρό. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές φορές, όπως αποκάλυψε ο κ. Πισιμίσης δεν γινόταν καν ζύγιση των απορριμμάτων!

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιάννη Πισιμίση στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Το Πόρτα-Πόρτα ήταν ένα πρόγραμμα που δεν ήταν βιώσιμο. Η φιλοσοφία η δική μας δεν είναι εναντίον του προγράμματος και της διαλογής στην πηγή. Όμως, ο τρόπος που λειτουργούσε το πρόγραμμα δεν ήταν σωστός. Δεν υπήρχε κατάλληλο όχημα. Το όχημα με το οποίο λειτουργούσε ήταν ένα ανοιχτό φορτηγό Jumper, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα μικρό απορριμματοφόρο. Πολλές φορές βέβαια, το όχημα που μετέφερε τα ανακυκλώσιμα αυτά υλικά ήταν και όχημα κλειστού τύπου με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων. Δεν υπήρχε χώρος για την αποθήκευση όλων αυτών των ανακυκλώσιμων υλικών. Τα υλικά αυτά αποθηκεύονταν έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας στην Λ. Αναπαύσεως και όταν έβρεχε τα ανακυκλώσιμα αυτά υλικά αποθηκεύονταν μέσα στα γραφεία της Καθαριότητας, στην αίθουσα των συσκέψεων. Τα υλικά αυτά τα πηγαίναμε χωρίς σύμβαση σε ένα εργοστάσιο για την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων στον Ασπρόπυργο! Μάλιστα από τον Οκτώβριο που μας πέρασε, η υπηρεσία έπαιρνε τα ανακυκλώσιμα από τα σπίτια των συμμετεχόντων και τα έριχνε στους μπλε κάδους. Επίσης τα οργανικά απορρίμματα τα έπαιρνε η υπηρεσία Καθαριότητας και τα έβαζε στους καφέ κάδους. Αυτό ήταν το πρόγραμμα Πόρτα-Πόρτα. Η ζύγιση πολλές φορές γινόταν τεκμαρτά. Δηλαδή η υπηρεσία σκάναρε χωρίς να ζυγίζει κι αυτό γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα με τη ζυγαριά. Το πρόγραμμα μας στοίχιζε 30.000 ευρώ τον χρόνο για τις ετικέτες και για την τεχνική υποστήριξη από μια εταιρεία και στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το 0,01% της τοπικής κοινωνίας των Βριλησσίων, όχι όλη η τοπική κοινωνία όπως ανέφερε σε ανακοινώσεις της η αντιπολίτευση. 218 ενεργοί χρήστες, όπως προκύπτει από τους αριθμούς παροχής ρεύματος επί συνόλου 17.000 αριθμών παροχής στα Βριλήσσια. Στο πρόγραμμα αυτό απασχολούμε δέκα εργαζόμενους της Καθαριότητας. Είναι προφανές πως είχαμε μια σπατάλη και οικονομικών αλλά και ανθρωπίνων πόρων. Για όλους αυτούς τους λόγους κρίθηκε απολύτως σκόπιμο να διακοπεί άμεσα το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα μέχρι να ξαναμπεί σε σωστές βάσεις. Εάν εσείς θεωρείτε πως αυτές ήταν οι σωστές βάσεις του προγράμματος εμείς είμαστε αντίθετοί», κατέληξε ο κ. Πισιμίσης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Δείτε σε βίντεο την τοποθέτηση του Δημάρχου Βριλησσίων στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα Πόρτα-Πόρτα.