News Ticker

Αποχώρησε η “Δράση” από την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ Βριλησσίων

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού προχώρησε χθες η “Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη” και ο επικεφαλής της Γιάννης Τσούτσιας, καταγγέλοντας την Διοίκηση Μανιατογιάννη για το γεγονός της απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου και την πρακτική της μη σύγκλησής του για πάνω από δύο μήνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της “Δράσης“: “δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε την μετατροπή των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου σε μια διαδικασία ανταλλαγής «γκρίνιας» μεταξύ γλαστρών ή σε δημοκρατικό άλλοθι του οποιουδήποτε, αναγκαζόμαστε, ως ελάχιστη πρώτη αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, να αποχωρήσουμε από τη σημερινή συνεδρίαση. Ελπίζοντας ότι αυτό το συμβολικό μήνυμα διαμαρτυρίας θα γίνει αντιληπτό από κάθε πλευρά, ως αφορμή για να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες του δημοτικού συμβουλίου.Ο Δήμος ή θα συγκροτείται και θα λειτουργεί δημοκρατικά ή δεν θα είναι Δήμος!

Ολόκληρη η ανακοίνωση της “Δράσης”:

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Αλλη ΠόληΔήλωση αποχώρησης από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης ΙουνίουΟ Δήμος ή θα συγκροτείται και θα λειτουργεί δημοκρατικά ή δεν θα είναι Δήμος!

Από τις 14 Απριλίου που συνεδρίασε για τελευταία φορά το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα, πέρασαν δυόμιση μήνες. Τα γεγονότα που εν τω μεταξύ έχουν συσσωρευτεί, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, είναι δύσκολο να εκτεθούν και να απαντηθούν σε μια διαδικασία ερωτήσεων «προ ημερησίας διάταξης». Και πάντως, είναι αδύνατον να προκύψει παραγωγική συζήτηση όταν συζητάς μια φορά στο τόσο.

Επίσης, για μια ακόμη φορά, και παρά τους μήνες που μεσολάβησαν, η προετοιμασία της συνεδρίασης υπήρξε πλημμελής. Οι εισηγήσεις εξακολουθούν να φθάνουν στις οθόνες τωνδημοτικών συμβούλων λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση. Και κάποια θέματα, όπως η «2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού», προεξοφλείται ότι έχουν εγκριθεί από την ΟικονομικήΕπιτροπή ενώ αυτό δεν συμβαίνει, αφού αυτή συνεδριάζει το πρωί της ίδιας ημέρας που γίνεται και το δημοτικό συμβούλιο! (Επομένως, αν κάποιο μέλος της Επιτροπής διαφωνήσειή αποχωρήσει, αυτόματα θα πρέπει να αλλάξει και η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο).

Το κυριότερο: Πέρασε ενάμιση μήνας από την 6η Μαΐου 2021, οπότε και έληξε η προθεσμία ενός χρόνου που είχε δοθεί στη δημοτική αρχή για να απομακρύνει, συντεταγμένα, βάσει κάποιου σχεδιασμού, τα απορριμματοφόρα από την Ναυτική Βάση.Μάλιστα, υποτίθεται, στο διάστημα αυτό, ότι η διοίκηση θα ενημέρωνε το δημοτικό συμβούλιο για τις δυνατές επιλογές και τα διαμορφωμένα δεδομένα. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Και κανείς δεν ντρέπεται ούτε συγκινείται. Σαν να μην τρέχει τίποτα.

Επειδή λοιπόν η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει συστηματικά το δημοτικό συμβούλιο ως μια αναπόφευκτη και ενοχλητική αγγαρεία, αποφεύγοντας να πληροφορεί και να συζητά με την αντιπολίτευση, (βλ. 18 εκ. ευρώ χρηματοδοτήσεις «Α. Τρίτσης» κλπ), αναγκαζόμαστε να υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

Πρώτον. Σύμφωνα με το Αρθρο 3 του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας «Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αν ο Πρόεδρος παραλείψει αδικαιολόγητα δύο συνεχείς φορές να καλέσει το συμβούλιο, μπορεί να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας». Παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις μας, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος του δεν εξαντλείται στα «συντομεύετε» και ότι είναι πρόεδρος όλου του συμβουλίου, όχι της πλειοψηφίας. (Γι’ αυτό άλλωστε, υπήρξε η μέγιστη συναίνεση κατά τη διαδικασία εκλογής του). Οταν όμως τα αυτονόητα δεν γίνονται σεβαστά, τότε, σε ότι μας αφορά, και για όσο αυτό συνεχίζεται, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ότι δεν τρέχει τίποτα.

Δεύτερον. Παρά τα οκτώ θέματα της σημερινής συνεδρίασης, απουσιάζει το κύριο θέμα που απασχολεί την πόλη το τελευταίο διάστημα, η αξιοποίηση του χώρου της Ναυτικής Βάσης. Προφανώς η διοίκηση επιλέγει να το υποβαθμίσει, αφήνοντας τους δημοτικούς συμβούλους, «να ρωτήσουν, εάν θέλουν». Ομως κύριοι, θα έπρεπε να έχετε συμπεριλάβει το θέμα της Ναυτικής Βάσης στα τακτικά θέματα της συνεδρίασης, διότι είναι υποχρέωσή σας να δώσετε εξηγήσεις για την ΜΗ υλοποίηση της απόφασης του περσινού δημοτικού συμβουλίου. Η διαδικασία των ερωτήσεων έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν διασφαλίζει ότι θα γίνει διάλογος, επιπλέον δε, δεν δίνει δυνατότητα λήψης απόφασης για το θέμα.

Τρίτον. Η δημοτική αρχή απαντά συχνά στις επικρίσεις μας με το … αποστομωτικό επιχείρημα, ότι «εμάς ψήφισε ο λαός». Ακόμα κι’ αν είναι έτσι, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κανέναν. Πόσο μάλλον κύριοι, που σας ψήφισε το 1/3 των ψηφοφόρων και διαθέτετε το 1/3 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Αυτή η πραγματικότητα, πρέπει να αντανακλάται στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι διοικείτε χάριν μιας άκρως αντιδημοκρατικής διάταξης περί «κυβερνησιμότητας», την οποία αξιοποιείτε στο έπακρο, ενώ κανείς δεν σας υποχρεώνει και κανείς δεν σας εμποδίζει να ακολουθήσετε μια πολιτική διαλόγου και ουσιαστικής παραγωγής πολιτικής στον δήμο μας. Εάν λοιπόν εσείς δεν σέβεστε το δημοτικό συμβούλιο και τους ψηφοφόρους σας, σεβαστείτε τουλάχιστον αυτούς που δεν σας ψήφισαν.

Επειδή αυτά τα έχουμε πει και ξαναπεί χωρίς να «κουνιέται φύλλο» και επειδή δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε την μετατροπή των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου σε μια διαδικασία ανταλλαγής «γκρίνιας» μεταξύ γλαστρών ή σε δημοκρατικό άλλοθι του οποιουδήποτε, αναγκαζόμαστε, ως ελάχιστη πρώτη αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, να αποχωρήσουμε από τη σημερινή συνεδρίαση.

Ελπίζοντας ότι αυτό το συμβολικό μήνυμα διαμαρτυρίας θα γίνει αντιληπτό από κάθε πλευρά, ως αφορμή για να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμος ή θα συγκροτείται και θα λειτουργεί δημοκρατικά ή δεν θα είναι Δήμος!

Με τιμή

Γιάννης Τσούτσιας, Μαρίνα Παπαχριστοδούλου, Μάρκος Κρητικός

Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Βριλησσίων

Ο Γιάννης Τσούτσιας