News Ticker

Bριλησσός: Μια νέα πεζοπορική διαδρομή στο δάσος των Άνω Βριλησσίων

Μια νέα πεζοπορική διαδρομή στα Άνω  Βριλήσσια  χάραξαν, καθάρισαν, σηματοδότησαν και κατέγραψαν ψηφιακά  μέλη της φυσιολατρικης κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ την Μεγάλη εβδομάδα.

Η διαδρομή αυτή έχει μία ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας διότι συνδέει την όμορφη παραρεματια πεζοπορική διαδρομή που έχει διανοίξει και συντηρεί ο σύλλογος και εφάπτεται της λεωφόρου Πεντέλης, με το ανεκμετάλλευτο  περιαστικό δάσος άνω Βριλησσίων -Θεόκλητος.

Ο Βριλησσός ζητά να εγκριθεί αυτή η κυκλική διαδρομή διάρκειας δύο περίπου ωρών ως εκπαιδευτική εξόρμηση  για τα σχολεία της περιοχής  και να συνδυαστεί  με τις ήδη υπάρχουσες δράσεις που γίνονται στο «περιβόλι του Βριλησσού» στην πρώην ναυτική βάση (ξενάγηση και ενημέρωση για την αστική καλλιέργεια, τοίχος bouldering, παραδοσιακή τοξοβολία ,μάθημα καταρρίχησης).

Έτσι θα δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος προορισμός για ομάδες και σχολεία της πόλης μας όπου οι εθελοντές του Βριλησσού μπορούν να προσφέρουν την οικοξενάγηση.

Σύντομα  ο Βριλησσός θα δημοσιεύσει και άλλες αστικές, ημιαστικές  και πεζοπορικές διαδρομές που  συνδέουν τα κεντρικά  σημεία ενδιαφέροντος- πολιτισμού της πόλης μας, με σκοπό να δημιουργηθεί  ένα μικρό δίκτυο διαδρομών που  θα βοηθούν  τον ανήσυχο περιηγητή.

Αυτές τις διαδρομές ανακάλυψαν μέσω του εσωτερικού  τουρισμού αρκετοί συμπολίτες μας εντός της πανδημίας, που βιώσαν  την αστική περιπλάνηση, βρήκαν κρυμμένους θησαυρούς, έζησαν την εμπειρία της περιήγησης στην  πόλη.

Εμπρός λοιπόν καλά μου πόδια για τις «ομορφιές της γειτονιάς» μας, όπως τις λέμε στον Βριλησσό.

Γιατί οι εξορμήσεις στην πόλη είναι μία μορφή ελευθερίας …

Το ΔΣ του συλλόγου ευχαριστεί το δήμαρχο Βριλησσίων κ Ξένο Μανιατογιάννη για το προσωπικό του ενδιαφέρον καθώς και τον αντιδήμαρχο κ Αλέξη Μαυραγάνη που ήταν και ο πρώτος που τεστάρισε  την διαδρομή.

Οι ταμπέλες που τοποθετήθηκαν καθώς  και τα υλικά σηματοδότησης της διαδρομής αγοράστηκαν αποκλειστικά με συνεισφορά των μελών του συλλόγου.

Η χάραξη και η ψηφιακή καταγραφή της διαδρομής έγινε από τη Δήμητρα Μαζαράκη -εκπαιδευτικό μέλος του Βριλησσού. 

Κείμενο, φωτογραφίες ,βίντεο -Διαμαντής Παπαδόπουλος

χάρτης και ψηφιακή καταγραφή της διαδρομής στην εφαρμογή wikiloc

https://el.wikiloc.com/peripatos-diadromes/proen-nautike-base-rematia-dasos-ano-brilession-kuklike-71142603

στιγμιότυπα από την πεζοπορική διαδρομή

Σύντομη περιγραφή :

Ξεκινώντας από την πρώην ναυτική βάση (γωνία Αναπαύσεως με λεωφ. Πεντέλης) περπατάω για λίγο την Ανδρέα Παπανδρέου προς Μελίσσια  και μετά περίπου 100m στο ύψος του 1ου  γυμνασίου Μελισσίων στρίβω δεξιά στην οδό Πετροπούλου  και μετά 50 μέτρα στο Νο 1 ξεκινά η σηματοδότηση που με οδηγεί μέσω της πανέμορφης παραρεμάτιας οδού σε  5 λεπτά στην Αγία Μαρίνα Μελισσίων. Από τον περίβολο της εκκλησίας βρίσκω σηματοδότηση και εισέρχομαι μέσα στη ρεματιά και μετά από πανέμορφο περπάτημα στο ομορφότερο κομμάτι της Ρεματιάς φτάνω στο γεφυράκι της οδού Ασκληπιού- φυτώριο. Από εκεί δεν ακολουθώ την σηματοδοτημένη  διαδρομή προς Νέα Πεντέλη και σπηλιά Νταβέλη αλλά στρίβω δεξιά(υπαρχει σχετική ταμπέλα) και σε 100 μέτρα συναντώ την Λεωφόρο Πεντέλης και την διασχίζω προς την οδός Σεβαστιανού στα ανω  Βριλήσσια.

Στα πρώτα μέτρα 50 μέτρα  της Σεβαστιανού βρίσκω στα δεξιά μου σηματοδότηση και καλογραμμένο μονοπάτι που ανεβαίνει μέσα από το δάσος μέχρι το παλιό πυροφυλάκιο και την δεξαμενή πυρασφάλειας και στη συνέχεια διασχίζοντας όλο το δάσος άνω Βριλησσίων φτάνω στο νέο πυροφυλάκιο και την θέση πυρασφάλειας στην οδό Παύλου Μελά.  Στη συνέχεια η διαδρομή κατηφορίζει σε πανέμορφα σημεία θέας (λεκανοπέδιο, Αίγινα και τα βουνά της Πελοποννήσου)που έχουν γίνει σημείο συνάντησης για τους νέους της πόλης μας, περνά μέσα από το αναδασωμένο τμήμα κάτω από την Παύλου Μελά και συνεχίζει  στα πλάγια του θεάτρου Αλίκη Βουγιουκλάκη για να φτάσει μέχρι την οδό Παπαφλέσσα και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Στη συνέχεια κατηφορίζουμε μέσω της πλατείας 28ης Οκτωβρίου προς την Αναπαύσεως και μετά μέχρι την οδό Μητροπούλου και την κάτω είσοδο της πρώην ναυτικής βάσης επι της οδού Καλλιανίου.

Η διάρκεια της διαδρομής υπολογίζεται ανάλογα με τον ρυθμό σας στις 2 έως 2,5 ώρες μαζί με τις στάσεις και δεν έχει τεχνικές δυσκολίες.