“Δράση για μια άλλη πόλη”: “Πως να αντέξουμε τόση δημοκρατία;”

Ανακοίνωση εξέδωσε η “Δράση για μια άλλη πόλη” του Γιάννη Τσούτσια για το ζήτημα της τοποθέτησης υβριδικών πυλώνων φωτισμού στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ) στα Βριλήσσια μέσω δωρεάς.
Όπως σημειώνει η “Δράση” δέκα ημέρες πριν την απόφαση για την αποδοχή ή όχι της δωρεάς, τα έργα στο πάρκο ΤΥΠΕΤ είχαν ήδη ξεκινήσει! Πρόκειται δηλαδή για εμπαιγμό, όχι μόνον απέναντι στις παρατάξεις που δεν μετέχουν στην Oικονομική Eπιτροπή αλλά κυρίως σε όσες μετέχουν, συμπληρώνει με νόημα η ανακοίνωση, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: “τι νόημα έχει η συζήτηση για την αποδοχή ή όχι ενός έργου, όταν αυτό έχει ήδη ξεκινήσει; Κι αν η απόφαση ήταν αρνητική, αν ένας δυο σύμβουλοι της πλειοψηφίας άλλαζαν γνώμη, τι θα γινόταν; Θα άρχιζαν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου; Και ποιος θα πλήρωνε τα σπασμένα;“
Ολόκληρη η ανακοίνωση της “Δράσης”:
“Προχθές αποφασίστηκε το έργο, αλλά οι εργασίες για την υλοποίησή του ξεκίνησαν πριν 10 ημέρες!
Στην τελευταία (Τετάρτη 20 Οκτωβρίου) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βριλησσίων συζητήθηκε θέμα σχετικό με την «αποδοχή δωρεάς Συστήματος PHAETONS, επιδεικτικού των ωφελειών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος».
Η δωρεά αφορά την εγκατάσταση δύο υβριδικών πυλώνων 10 μέτρων ύψους έκαστος, εντός του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ), οι οποίοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αρχικά θα φωτίζουν την περιοχή, ενώ στην πορεία θα μπορούν να παρέχουν δυνατότητες φόρτισης κινητών και χρήσης κάμερας. (Στο τέλος του κειμένου τα βασικά σημεία της εισήγησης).
Ζητήματα όπως η ανυπαρξία συνοδευτικής έκθεσης της Τεχνικής Υπηρεσίας, για να τεκμηριωθούν, μεταξύ των άλλων, α) οι λόγοι που προκρίθηκε ο συγκεκριμένος χώρος έναντι άλλων για την τοποθέτηση των πυλώνων, β) η χρησιμότητα του έργου (το ότι είναι «πρωτοποριακό» δεν το καθιστά αυτόματα και χρήσιμο), ακόμη και ζητήματα αισθητικής, αγνοήθηκαν. Τι κι αν δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, της ΔΡΑΣΗΣ συμπεριλαμβανομένης*, τόνισαν ότι θα πρέπει να ενημερωθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο και οι περίοικοι πέραν των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Παρόλες τις επιφυλάξεις, αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτή η δωρεά. Θετικά ψήφισαν μόνον οι σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεδρίαζε και το δημοτικό συμβούλιο. Πάλι κάποιοι εκ των δημοτικών συμβούλων αναφέρθηκαν στο θέμα και ζήτησαν να συζητηθεί, (αρχικά, Μάριος Δεσποτίδης, «Βριλήσσια Δυνατά»). Αλλά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αρκέστηκε σε μια περιληπτική ενημέρωση, αντί να γίνει συζήτηση για να ενημερωθούν και να πάρουν θέση και οι παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή!
Για μια ακόμη φορά δηλαδή, η δημοτική αρχή αξιοποιεί τις αντιδημοκρατικές διατάξεις περί κυβερνησιμότητας και κρυπτόμενη πίσω από την Οικονομική Επιτροπή, αποφασίζει χωρίς «πολλά-πολλά» και με το «έτσι θέλω», εν προκειμένω, την ανέγερση δύο δεκάμετρων πυλώνων μέσα στο πάρκο του ΤΥΠΕΤ, χωρίς σημαντικό τμήμα των δημοτικών συμβούλων να μπορεί τουλάχιστον, να εκφράσει τη γνώμη του! Διότι, ως γνωστόν, το δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο για τέτοια θέματα!
Στην περίπτωσή μας μάλιστα έχουμε και κάτι χειρότερο: Διαπιστώσαμε ότι, παράτυπα, 10 ημέρες πριν την απόφαση για την αποδοχή ή όχι της δωρεάς, τα έργα στο πάρκο ΤΥΠΕΤ είχαν ήδη ξεκινήσει! Αυτό αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που παραθέτουμε: Φρεάτια 2Χ2 μέτρων έχουν ανοιχτεί, ξύλινες υποδοχές για το μπετόν της βάσης έχουν τοποθετηθεί, ενώ μικρότερα φρεάτια ανοίγονται σε κοντινή απόσταση για να συνδεθούν οι πυλώνες με το ρεύμα. Σύμφωνα μάλιστα με τους εργάτες της εταιρίας που έχει αναλάβει τα έργα, αυτά ξεκίνησαν πριν από την κακοκαιρία «Μπάλος», σταμάτησαν εξ αιτίας της και συνεχίζονται τώρα με γρήγορους ρυθμούς.
Πρόκειται δηλαδή για εμπαιγμό, όχι μόνον απέναντι στις παρατάξεις που δεν μετέχουν στην Oικονομική Eπιτροπή αλλά κυρίως σε όσες μετέχουν! Διότι, τι νόημα έχει η συζήτηση για την αποδοχή ή όχι ενός έργου, όταν αυτό έχει ήδη ξεκινήσει; Κι αν η απόφαση ήταν αρνητική, αν ένας δυο σύμβουλοι της πλειοψηφίας άλλαζαν γνώμη, τι θα γινόταν; Θα άρχιζαν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου; Και ποιος θα πλήρωνε τα σπασμένα;
Η διοίκηση Μανιατογιάννη έχει καταστήσει τις συζητήσεις των θεσμικών οργάνων προσχηματικές. Προφασίζεται ότι ο Δήμος λειτουργεί δημοκρατικά, με πρακτικές που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία.
Σε ότι μας αφορά, δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του δημοκρατικού άλλοθι οποιουδήποτε.
Το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των οργάνων του Δήμου, σε συνδυασμό με την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση των δημοτών, είναι αδιαπραγμάτευτο!
ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων“