Έργα Πνοής για τα Βριλήσσια
Γράφει η Θάλεια Πορφύρη
Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές και, ως ενεργή δημότης, ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω δημόσια, αυτό, που κατά κύριο λόγο, πιστεύω ότι χρειάζεται και λείπει ιδιαίτερα από το Δήμο Βριλησσίων.
Τα Βριλήσσια έχουν αποκτήσει χαρακτήρα, τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την εμπορική κίνηση και ανάπτυξή τους, ιδιαίτερα ως «λειτουργικό πέρασμα» ανάμεσα σε όμορους δήμους, ωστόσο χρειάζονται επειγόντως πυξίδα και κλεψύδρα, σε ό,τι αφορά την πολιτιστική τους αναβάθμιση, με ρόλο διακριτό και πλούσιο.
“Ο πολιτισμός είναι σαν το δροσερό αεράκι. Δεν αφήνει την κοινωνία να βράσει”.
Και, έχοντας ως γνώμονα έναν βαθύ και μακρόπνοο αέρα ανανέωσης και επένδυσης στον πολιτισμό, αυτό που κατά κύριο λόγο χρειάζονται τα Βριλήσσια είναι έργα πνοής, έργα με στίγμα καινοτόμο, έργα με επίκεντρο τον πολίτη.
Όλες αυτές οι σκέψεις μού γεννήθηκαν έντονα μετά από κάποιες επισκέψεις μου σε χώρους πολιτισμού άλλων Δήμων, εκτός Αθηνών. Μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα, ιερές μονές, βιβλιοθήκες… θα σταθώ ιδιαίτερα στις βιβλιοθήκες.
Παλαιότερα, και για πολλά χρόνια, ήταν η ιστορική Δημόσια Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, που με φιλοξένησε άπειρες φορές. Πρόπερσι, ήταν η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το Πολιτιστικό Κέντρο της, το 2ο μεγαλύτερο της χώρας. Και φέτος η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, έργο που κοσμεί την πόλη. Μεγάλο σύνθετο συγκρότημα με πάνω από 7.000 τ.μ. η 2η μεγαλύτερη όλης της χώρας, άρχισε τη ζωή της από το 17ο αιώνα. Επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ, αριθμεί πάνω από 120.000 τεκμήρια μεγάλης αξίας. Έργο φιλόδοξο και μεγαλόπνοο. Μοντέρνα, σύγχρονη, επιβλητική και εμβληματική υποδομή, αποτελεί προϊόν της οραματικής πολιτικής όλων των Δημοτικών Αρχών των τελευταίων ετών, που έθεσαν ως πρώτη τους προτεραιότητα τον πολιτισμό και τα γράμματα.
Πόλεις, όπως η Βέροια και η Κοζάνη, που παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα Βριλήσσια, δηλαδή πόλεις όχι κάποιου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τον ίδιο περίπου αριθμό κατοίκων, επένδυσαν με πάθος στον πολιτισμό και στα γράμματα. Δεν είναι τυχαίο που από τις 40.000 κατοίκων της Βέροιας, οι 34.000 κάτοικοι είναι μέλη της βιβλιοθήκης της, με έντονη παρουσία και συμμετοχή στα προγράμματά της (δημιουργία νέας κουλτούρας).
Η πρότασή μου, πριν από 1 χρόνο, στη Διοίκηση του Δήμου, να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και εμείς, δεν ευοδώθηκε. Πού χρόνος για τέτοια! Άλλωστε, η πιο ιερή αποστολή μιας βιβλιοθήκης είναι, με το προοδευτικό και δημιουργικό πνεύμα του παρελθόντος, να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους την πλησιάσουν να σκεφτούν ελεύθερα (ποιον συμφέρει αυτό?) Θέλουμε ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες?
Τα νέα, μοντέρνα και σύγχρονα κτίρια δεν είναι παρά μόνο τα κελύφη των βιβλιοθηκών. Η πραγματική βιβλιοθήκη είναι ο νους και η πρόθεση των ανθρώπων, που τη χρησιμοποιούν να βελτιώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των άλλων, μέσα από τα πολλά προγράμματα που τους προσφέρονται (πολυχώροι πολιτισμού).
Οι νέες βιβλιοθήκες αποτελούν πυρήνα πνευματικής διεργασίας των νέων Ελλήνων, φάρο αναφοράς για τα ελληνικά γράμματα και τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν πρέπει να είναι μια τεχνητή απόπειρα των λίγων, αλλά συλλογική συνείδηση, που εμπράγματα θα μετατραπεί σε φυσικό χώρο. Ψηφιδωτό της προσπάθειας ελεύθερων ανθρώπων, μωσαϊκό της κοινωνίας τους, που θα εμπνεύσει, θα αντικατοπτρίσει και τελικά θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, που θα ευνοήσουν πολύ περισσότερο από ό,τι μπορεί να γίνει μετρήσιμα αντιληπτό.
Κάθε βιβλιοθήκη καλείται να αναδείξει το υφιστάμενο πολιτιστικό της απόθεμα, να αναπτύξει νέες δραστηριότητες και να αποτελέσει ένα πολιτιστικό ορόσημο για την πόλη που τη φιλοξενεί.
Κάθε βιβλιοθήκη είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού με βασικό στόχο της μετεξέλιξή της σε ένα διευρυμένο φορέα πολιτισμού (το αναγνωστήριο και το δανειστικό τμήμα – παλιά μορφή – αποτελούν πολύ μικρό τμήμα της, αφού υπό μορφή κυψέλης οι δράσεις της είναι πολυποίκιλες και δραστικές).
Κάθε βιβλιοθήκη ενισχύει το πολιτιστικό προφίλ της πόλης της και αποτελεί ένα νέο, μορφωτικό πόλο έλξης στον τομέα της γνώσης και του πολιτισμού.
Τα Βριλήσσια έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν, πλέον, και για το πολιτιστικό τους άνοιγμα. Εύχομαι ολόψυχα ο νέος Δήμαρχος να χαίρει του οράματος και των αξιών εκείνων, που θα τροφοδοτήσουν και θα συσπειρώσουν τους δημότες στην καρδιά της γνώσης, της παιδείας και της καλλιέργειας.
*Η Θάλεια Πορφύρη είναι ανεξάρτητη Δημ. Σύμβουλος Βριλησσίων