News Ticker

ΔΣ Βριλησσίων: Ερώτηση Πισιμίση για το θέμα των αστέγων

Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, σχετικά με το μείζον κοινωνικό ζήτημα των αστέγων, κατέθεσε χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της “Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια” Γιάννης Πισιμίσης. Το ζήτημα επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή το αυτοσχέδιο κατάλυμα που είχαν φτιάξει δυο άστεγοι συμπολίτες μας στο κλειστό περίπτερο στην 28ης Οκτωβρίου στα Βριλήσσια.

Το κατάλυμα αυτό μαζεύτηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων και τα λιγοστά υπάρχοντα των αστέγων συγκεντρώθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων. Μέχρι στιγμής, όμως, οι άστεγοι δεν έχουν επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Οργανισμό.

Στην ερώτησή του ο Γιάννης Πισιμίσης έθεσε το ζήτημα σε ένα συνολικό πλαίσιο ανάγκης υποστήριξης των αστέγων στην πόλη – που δεν είναι λίγοι – και της εφαρμογής ενός συνεκτικού σχεδίου υποστήριξης και προστασίας αυτής της πλέον ευάλωτης και ευπαθούς κοινωνικής ομάδας. Στην τοποθέτησή του υποστήριξε την ανάγκη να εφαρμοστεί μια πολιτική επανένταξής τους στην κοινωνία με όρους αξιοπρέπειας με πρώτο στόχο την εξασφάλιση στέγης αλλά και εργασίας. Ζήτησε, μάλιστα, να συζητηθεί σοβαρά η δυνατότητα δημιουργίας μιας δομής για τους αστέγους η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο στην παροχή στέγασης αλλά και παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Όπως σημείωσε ο Γιάννης Πισιμίσης το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 παρέχει σε αυτούς τους τομείς και τους ανάλογους χρηματοδοτικούς πόρους.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΟΚΠΑ Βούλα Αρσένη υποστήριξε πως ο Δήμος Βριλησσίων έχει σχέδιο για τους αστέγους στα Βριλήσσια και ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με δομές φιλοξενίας εκτός Βριλησσίων όπου μπορούν να φιλοξενηθούν οι άστεγοι της πόλης. Σχετικά με την πρόταση για την δημιουργία δομής για τους αστέγους στην πόλη υποστήριξε πως αυτή είναι πάνω στο τραπέζι και προς συζήτηση. Σε μια αποστροφή του λόγου της η Βούλα Αρσένη υποστήριξε πως δυστυχώς πολλές φορές είναι και επιλογή των ίδιων των αστέγων να παραμένουν στον δρόμο και όχι σε κάποια δομή φιλοξενίας κάτι που προκάλεσε την αντίδραση αρκετών δημοτικών συμβούλων με την κα Αντωνία Μητσοτάκη να μιλά για άστοχη τοποθέτηση της κας Αρσένη που δεν βοηθά σε μια πιο ουσιαστική προσέγγιση στο ζήτημα.