News Ticker

Γιάννης Πολίτης: «Όραμά μου ένας Δήμος χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς»

Ο Γιάννης Πολίτης είναι ένας νέος επιστήμονας που έχει ήδη έχει διακριθεί στον ιδιωτικό τομέα για την επαγγελματική του επάρκεια. Άτομο με αναπηρία που με την επιστημονική, κοινωνική και επαγγελματική δράση του αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ισχυρή βούληση μπορεί να άρει όλα τα εμπόδια. Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία και πάλι από το ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως διαχειριστής υποστήριξης πωλήσεων σε εταιρεία Λύσεων Συστημάτων Αυτοματοποίησης, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί ως οικονομικός αναλυτής σε εταιρεία ψηφιακής επικοινωνίας. Στις αυτοδιοικήτικες εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Πισιμίση «Συνεργασία-Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια».

Σήμερα μιλά στο Vrilissianews για τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, τα Βριλήσσια, την καθημερινότητα αλλά και τον λόγο που τον οδήγησε στην ενασχόληση με τα κοινά της πόλης μας.

Ποια είναι τα ζητήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία στα Βριλήσσια;

Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα με αναπηρία όσον αφορά την προσβασιμότητα στα Βριλήσσια αλλά και γενικότερα στην Αθήνα η οποία δυστυχώς δεν αποτελεί μια πόλη στην οποία υπάρχει μεριμνά για τέτοια θέματα. Το πρώτο ζήτημα το οποίο έρχεται στο μυαλό μου είναι οι μετακινήσεις. Ξεκινώντας από πεζοδρόμια τα οποία είναι εξαιρετικά στενά ώστε να χωρέσει κάποιο αμαξίδιο, με ξεχαρβαλωμένες πλάκες οι οποίες αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης ή ηλικιωμένους αλλά και γενικά για όλους τους συμπολίτες μας, μέχρι ράμπες στις οποίες συνήθως είναι σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επίσης η πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως λεωφορεία αλλά και η πρόσβαση σε πολλά κτίρια είναι δύσκολη ή και κάποιες φορές αδύνατη για πολλούς από εμάς.

-Πως βιώνεις την καθημερινότητα στην πόλη μας;

Αρχικά παρά τις όποιες δυσκολίες οι οποίες εκπορεύονται κυρίως από την έλλειψη μέριμνας για πολίτες με αναπηρία σε δημοτικό αλλά και κρατικό επίπεδο, νιώθω τυχερός που κατοικώ σε ένα τόσο όμορφο δήμο. Δυσκολίες όπως είπα φυσικά και υπάρχουν για εμένα προσωπικά κυρίως στον τομέα της μετακίνησης καθώς είμαστε αναγκασμένοι σε περιπάτους να διακινδυνεύουμε λόγω της έλλειψης κατάλληλων πεζοδρομίων, της μη προσβασιμότητας σε ΜΜΜ κλπ. Παρ’ όλα αυτά μου αρέσει να εστιάζω σε λύσεις και όχι σε προβλήματα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που με ώθησαν να θέσω υποψηφιότητα.

Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει στα Βριλήσσια προκειμένου να αλλάξει η σημερινή κατάσταση;

Δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να συμπεριληφθούν πλήρως στην κοινωνική ζωή. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες οι οποίες ακόμη δεν έχουν υιοθετήσει στην πράξη το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την προσβασιμότητα σε μεταφορικά μέσα, αλλά και σε κτίρια. Η έννοια της συμπερίληψης για μένα ξεκινά από τον σχεδιασμό. Σχεδιασμό υποδομών προσβάσιμων για όλους. Αυτό φυσικά απαιτεί μια ηγεσία η οποία να γνωρίζει και να είναι ευαισθητοποιημένη σε τέτοια θέματα και ταυτόχρονα να είναι έτοιμη να εργαστεί σκληρά ώστε να διορθώσει τα κακώς κείμενα τα οποία ως ένα βαθμό έχουν γίνει συνήθεια και ίσως δεν μας κάνουν πλέον εντύπωση.

Γιατί αποφάσισες να κατέβεις ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές του Οκτωβρίου με τον Γιάννη Πισιμίση;

Ο Γιάννης είναι ένας νέος άνθρωπος με όραμα και πολύ όρεξη για δουλειά. Σε συζητήσεις μας είδα ότι όχι μόνο είναι ενήμερος για θέματα προσβασιμότητας αλλά και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος. Άκουσα με ενδιαφέρον τις προτάσεις του και κατάλαβα ότι σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονταν με τις δικές μου, οπότε κάπως έτσι πήρα την απόφαση.

Μέχρι σήμερα έχεις καταφέρει πολλά. Η στάση ζωής σου είναι μια απόδειξη πως η ισχυρή βούληση μπορεί να άρει όλα τα εμπόδια. Πτυχιούχος οικονομολόγος με μεταπτυχιακό από το ΕΚΠΑ και με σημαντική επαγγελματική πορεία στον ιδιωτικό τομέα. Ποιος είναι ο στόχος της ενασχόλησής σου με τα κοινά των Βριλησσίων;

Στόχος μου είναι ο Δήμος να υιοθετήσει ένα σύστημα κατασκευής έργων από κτίρια και πεζοδρόμια μέχρι ιστοσελίδες και μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία από κατασκευής τους να είναι προσβάσιμα δίχως να χρειάζονται τροποποιήσεις και μετατροπές ή προσθήκες. Με αυτό τον τρόπο τα άτομα με αναπηρία θα νιώθουν ότι έχουν ληφθεί εξ αρχής υπόψη, ενώ θα υπάρχει και οικονομικό όφελος καθώς δε θα υπάρχει ανάγκη για αλλαγές μετά την ολοκλήρωση των έργων. Όραμά μου είναι ένας Δήμος πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου τα άτομα με αναπηρία οποιουδήποτε είδους να μπορούν να μετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς.