News Ticker

Γιατί τα Βριλήσσια θάφτηκαν στο χιόνι

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έθαψε τα Βριλήσσια για πέντε ημέρες στο χιόνι και αποκάλυψε τα κενά και τις παραλείψεις στον μηχανισμό του Δήμου Βριλησσίων, ο οποίος κατά γενική ομολογία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η πόλη παρέλυσε για πέντε ολόκληρες ημέρες. Οι δρόμοι ήταν κλειστοί. Εκατοντάδες νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση για αρκετές ημέρες και η κατάσταση που δημιουργήθηκε προκάλεσε εύλογα την οργή των κατοίκων. Στον απόηχο αυτής της πολύ δύσκολης εβδομάδας για την πόλη μας το Vrilissianews επιχειρεί να καταγράψει τα λάθη και τις παραλείψεις στον σχεδιασμό αλλά και την αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου που έπληξε την πόλη μας.

Έλλειψη σχεδιασμού

Πριν από κάθε κακοκαιρία συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Βριλησσίων. Εκεί τίθενται επί τάπητος τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και γίνεται ο σχεδιασμός για την επιχειρησιακή δράση προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα. Τέτοια συνεδρίαση ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπήρξε ή τουλάχιστον σε αυτή δεν συμμετείχε ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων κ. Αλέκος Κοντομάρης. Το πρώτο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η διοίκηση του κ. Μανιατογιάννη είναι αν πράγματι συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας και με ποια σύνθεση.

Ανεπαρκής ο στόλος των δημοτικών οχημάτων

Ο Δήμος Βριλησσίων διαθέτει στον στόλο των οχημάτων του που χρησιμοποιείται για τον αποχιονισμό δύο οχήματα τύπου JCB και δύο οχήματα 4Χ4 που χρησιμοποιούνται ως αλατιέρες, το ένα από αυτά μάλιστα διαθέτει στο μπροστινό μέρος και μηχάνημα αποχιονισμού. Τόσο τα δύο JCB όσο και τα δύο 4Χ4 είναι οχήματα μεγαλύτερα των 20 ετών. Το γεγονός αυτό τα καθιστά ευάλωτα σε βλάβες και απαιτείται η συχνή συντήρησή τους. Το πλέον εφιαλτικό σενάριο για τους υπαλλήλους που έδωσαν την μάχη με τον χιονιά επί πολλά 24ώρα άγρυπνοι έλαβε σάρκα και οστά από την Δευτερά. Το ένα εκ των δύο JCB (εκσκαφείς) που διέθετε ο δημοτικός στόλος τέθηκε εκτός μάχης λόγω βλάβης. Αποτέλεσμα ήταν τα κεντρικά αλλά και τα δυτικά Βριλήσσια να μείνουν επιχειρησιακά γυμνά για πολλές κρίσιμες ώρες. Το JCB που απέμεινε επιχειρούσε στα Άνω Βριλήσσια. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βριλησσίων είχαν εδώ και καιρό ζητήσει να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων όμως, οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν από την διοίκηση του Ξένου Μανιατογιάννη. Τα οκτώ χρόνια της θητείας Μανιατογιάννη όχι μόνο δεν έγινε αγορά νέων οχημάτων αλλά και την κρίσιμη στιγμή δηλαδή, πριν από την πρόσφατη κακοκαιρία δεν ενοικιάστηκαν επαρκή μηχανήματα ιδιωτών για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης.

Ο αγώνας των εργαζομένων

Οι δημοτικοί υπάλληλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κακοκαιρίας. Οι περισσότεροι έμειναν άγρυπνοι δουλεύοντας αγόγγυστα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες προκειμένου να καταστήσουν και πάλι την πόλη λειτουργική. Οι προσπάθειες τους ήταν φιλότιμες και σε κάποιες περιπτώσεις συγκινητικές. Όμως, όταν δεν διαθέτουν τα οχήματα που πρέπει αλλά και τα απλά εργαλεία από φτυάρια μέχρι αλυσοπρίονα όσες προσπάθειες κι αν καταβληθούν τελικά είναι καταδικασμένες να μην φέρουν αποτέλεσμα.

Δεκάδες πτώσεις δέντρων για ακόμα μια φορά

Το περυσινό πάθημα με την κακοκαιρία «Μήδεια» δεν έγινε μάθημα. Πέρυσι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας η μισή πόλη έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ημέρες. Αιτία οι πτώσεις δένδρων και κλαδιών σε καλώδια ηλεκτροδότησης. Η διοίκηση Μανιατογιάννη είχε δεχθεί και τότε σφοδρές επικρίσεις για αμέλεια στο κλάδεμα των δένδρων που τελικά προκάλεσαν το πρόβλημα. Εφέτος το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε σε αρκετούς δρόμους των Βριλησσίων. Εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα για ημέρες εξαιτίας της πτώσης δένδρων και κλαδιών. Μάλιστα, το γεγονός πως οι δρόμοι δεν είχαν καθαριστεί από το χιόνι επέτεινε το πρόβλημα καθώς δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση για τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών. Σε ό,τι αφορά την περισυλλογή των δένδρων ο Δήμος διαθέτει ένα καλαθοφόρο όχημα προκειμένου να γίνονται οι κοπές σε ψηλά σημεία και δύο φορτηγά με αρπάγη για την περισυλλογή κορμών και κλαδιών. Κανείς όπως φαίνεται δεν έκρινε σκόπιμο να νοικιάσει ένα ακόμα καλαθοφόρο όχημα και ένα συνεργείο, προκειμένου τουλάχιστον να γίνεται άμεσα η περισυλλογή των πεσμένων δένδρων και να απελευθερώνονται έτσι πιο γρήγορα οι δρόμοι. Βέβαια, εκείνο που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της κακοκαιρίας εδώ και μήνες είναι το επιμελές κλάδεμα, δηλαδή η φροντίδα, όσων δένδρων είχαν πρόβλημα.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βριλησσίων άσκησαν σκληρή κριτική στην διοίκηση Μανιατογιάννη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Οι περισσότερες αρκέστηκαν σε διαπιστώσεις και ανάδειξη των πολλών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην πόλη. Η μοναδική παράταξη που δεν αρκέστηκε απλά και μόνο στην σκληρή κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις του δημάρχου και του επιτελείου του αλλά επιχείρησε να συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού και στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης ήταν η «Νέα Πνοή» του Γιάννη Πισιμίση. Ο Γιάννης Πισιμίσης κατάφερε να εξασφαλίσει δύο οχήματα JCB και ένα φορτωτή τύπου bobcat προκειμένου να τεθούν στην διάθεση της Πολιτικής Προστασίας και να ανοίξουν οι δρόμοι. Πρόκειται για μια ουσιαστική κίνηση, που σύμφωνα με τους υπαλλήλους που βρέθηκαν στην πρώτη γράμμη, βοήθησε αρκετά από την Τετάρτη και μετά στο να ανοίξει η πόλη. Με ενδιαφέρον εξάλλου αναμένεται το Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την προσεχή Τετάρτη και εκεί οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι υψηλοί.

Σε κάθε περίπτωση η πόλη μετρά τις πλήγες της μετά την θεομηνία και ευχή όλων είναι τα παθήματα επιτέλους να γίνουν μαθήματα για τους αρμοδίους.