Η τοποθέτηση του Γ. Πισιμίση στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στην Πεντέλη
Με εκτενή αναφορά στην έλλειψη επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τις δύσκολες ώρες που η φωτιά περνούσε στον Δήμο Βριλησσίων ξεκίνησε την εισήγησή του στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στην Πεντέλη ο Γιάννης Πισιμίσης. «Στο σύστημα Εngage το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έβλεπε ένα όχημα που ανήκει στον Δήμο Βριλησσίων το «Βριλήσσια 3», το οποίο μας είχε παραχωρήσει παλαιότερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία και πλέον ανήκει στον Δήμο μας, το όχημα αυτό το έβλεπε ως όχημα δικό της. Θα πρέπει στην ψηφιακή πλατφόρμα να φαίνεται ποια οχήματα είναι του Δήμου και ποια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αυτό θα βοηθούσε πολύ. Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής μου έλεγε στο τηλέφωνο έχουμε στείλει όχημα Αθανασίου Διάκου και Καλυβρύτων, γιατί δεν το βλέπεις; Το έβλεπα και ήταν το δικό μας όχημα. Το όχημα του Δήμου μας».
Σωτήριος ο καθαρισμός του Δάσους Θεοκλήτου των Άνω Βριλησσίων
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων τόνισε πως ο καθαρισμός του δάσους Θεοκλήτου στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero ΙΙΙ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος μας αποδείχθηκε σωτήριος για το περιαστικό μας δάσος και για τα Άνω Βριλήσσια, καθώς χωρίς αυτό το προληπτικό μέτρο και τον εκτεταμένο καθαρισμό σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ζοφερά στην πόλη μας, γιατί η φωτιά θα έμπαινε στον αστικό ιστό των Άνω Βριλησσίων. Ο Γιάννης Πισιμίσης ανέφερε ακόμη πως οι ρίψεις των ελικοπτέρων τύπου Ericson που τροφοδοτούνταν από τη δεξαμενή στο δάσος Θεοκλήτου συνέβαλαν καθοριστικά στο να ανακοπεί σε εκείνο το σημείο η φωτιά. «Στο να ανακοπεί η πυρκαγιά στο δάσος Θεοκλήτου συνέβαλαν πολύ και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας και οι εθελοντές, τους οποίους θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω. Ήταν πολύ ελπιδοφόρο να βλέπουμε τους νέους μας κατά εκατοντάδες να ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες», ανέφερε ο Δήμαρχος Βριλησσίων.
Το ρέμα του Βριλησσού και το αντιπλημμυρικό έργο
«Η φωτιά πέρασε στον Δήμο μας από την περιοχή του Κρασσά. Μια περιοχή που συνορεύει με τον όμορο Δήμο Χαλανδρίου στο ρέμα του Βριλησσού. Πρόκειται για το ρέμα που κατεβαίνει από την Πεντέλη. Είναι στην ανατολική πλευρά της πόλης μας και συνορεύει με το Πάτημα Χαλανδρίου. Η περιοχή Κρασσά είναι μια περιοχή εκτός σχεδίου πόλης. Η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, από το 2022 έχει βγει το σχετικό ΦΕΚ. Όμως, δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, διότι εκκρεμεί η πολεοδομική μελέτη. Οι πολεοδομικές μελέτες είναι πανάκριβες για τους Δήμους. Κοστίζουν περίπου 100.000. Για τα δεδομένα ενός Δήμου όπως είναι ο δικός μας είναι μεγάλο το ποσό και προσπαθούμε να βρούμε πηγή χρηματοδότησης για να προχωρήσει αυτή η μελέτη. Εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής και βεβαίως ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ είναι η διευθέτηση του ρέματος του Βριλησσού, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Η υδραυλική μελέτη για το μεγάλο αυτό αντιπλημμυρικό έργο έχει ολοκληρωθεί από το 2015. Ωστόσο, εκκρεμμεί η περιβαλλοντική μελέτη. Η μελέτη αυτή έχει κολλήσει πολλά χρόνια τώρα στην Γενική Διεύθυνση Δασών. Και πράγματι εκεί υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν φωνές στις τοπικές μας κοινωνίες που έχουν μια ευαισθησία και είναι κατανοητό. Τα γνωρίζει τα θέματα αυτά και ο κ. Περιφερειάρχης και περιμένουμε ιδιαίτερα τώρα να προχωρήσει άμεσα αυτό το πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο», τόνισε ο Γιάννης Πισιμίσης. Ο Δήμαρχος Βριλησσίων τόνισε πως είναι αναγκαία πρόβλεψη για άμεσο καθαρισμό και για τη Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου.
Η περιοχή Κρασσά και η καθυστέρηση στο χρηματοδοτούμενο έργο
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευθεί και να αποκατασταθεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής που επλήγη «Το Πράσινο Ταμείο τρέχει το πρόγραμμα για τα έργα πυροπροστασίας στους Δήμους πράγματι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, όμως άργησε να βγει. Η πρόσκληση βγήκε 16/05/2024 και η απόφαση ένταξης που μπήκαμε και εμείς στον Δήμο Βριλησσίων, που είμαστε από τους πρώτους Δήμους που ενταχθήκαμε, εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου 2024. Εδώ θα έπρεπε να έχουμε προλάβει την αντιπυρική περίοδο. Εμείς σε αυτή τη μελέτη είχαμε εντάξει την περιοχή του Κρασσά. Αν είχαν τρέξει νωρίτερα οι γραφειοκρατικές αυτές διαδικασίες, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά», ανέφερε ο Δήμαρχος Βριλησσίων, ο οποίος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να δουν εκ νέου το θέμα της επιδότησης ενοικίου για τους πληγέντες. «Το ποσό που δίνεται είναι 300 και 500 ευρώ το μήνα. Εδώ θα πρέπει να δοθεί μια αύξηση προκειμένου να ανταποκρίνεται το ποσό της επιδότησης στις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά. Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Στον Δήμο Βριλησσίων, την Πεντέλη, το Χαλάνδρι δεν βρίσκει κάποιος ενοίκιο σε αυτές τις τιμές», ανέφερε ο Γιάννης Πισιμίσης.
Ενίσχυση προσωπικού
Κλείνοντας ο Γιάννης Πισιμίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσωπικού των Δήμων τονίζοντας πως απαιτείται ενίσχυσή του στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και όχι μόνο. «Στους Δήμους αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Απαιτείται ενίσχυση του προσωπικού. Μεγάλο μέρος του προσωπικού μας είναι μεγάλης ηλικίας. Κι όταν οι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται άμεσα, γιατί είναι πολύ αργές οι διαδικασίες. Νομίζω πως πρέπει να δείτε αυτό το πρόβλημα, διότι αν αυτό επιλυθεί και οι Δήμοι θα αποκτήσουν μια άλλη δυναμική σε μια σειρά από ζητήματα», κατέληξε ο Γιάννης Πισιμίσης.