News Ticker

Ο Δασάρχης Πεντέλης εξηγεί πως γίνεται ο καθαρισμός στο Δάσος Θεοκλήτου στα Άνω Βριλήσσια

Ο Δασάρχης Πεντέλης μιλά στο Vrilissianews για τον καθαρισμό του δάσους Αγίου Θεοκλήτου Άνω Βριλησσίων στο πλαίσιο του προγράμματος Anti Nero ΙΙΙ. 

Ο Θεόδωρος Κολοβός Δασάρχης Πεντέλης, Δασολόγος  με 27 χρόνια στην Δασική Υπηρεσία εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την σκοπιμότητα του έργου καθαρισμού του περιαστικού μας δάσους. Όπως επισημαίνει ανάλογες εργασίες ταυτόχρονα γίνονται ή ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε πολλές δασικές εκτάσεις της περιοχής ευθύνης του δασαρχείου Πεντέλης. 

Κύριε Δασάρχη πριν τα προγράμματα Anti Nero πως γίνονταν οι καθαρισμοί των δασών; 

Απο το 2022 άρχισαν να γίνονται για πρώτη φορά τέτοιου είδους καθαρισμοί των δασών. Δεν είχαν γίνει ποτέ καθαρισμοί δάσους σε αυτήν την κλίμακα. Συνήθως γίνονταν στις δασικές εκτάσεις του δασαρχείου μας κάποιες μικρότερες παρεμβάσεις, για πρώτη φορά όμως γίνονται τέτοια έργα καθαρισμού υπορόφων και αντιπυρικών ζωνών σε ευρεία κλίμακα. 

Τι είδους παρέμβαση γίνεται στο δάσος Θεοκλήτου Άνω Βριλησσίων κ. Δασάρχη; 

H παρέμβαση γίνεται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου προγράμματος Anti Nero III, μετά από επιστημονική μελέτη για τον καθαρισμό των δασικών επιφανειών σε διάφορα σημεία της περιοχής ευθύνης μας. Ένα από τα σημεία αυτά ήταν και το δάσος στα Βριλήσσια. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει αποκλάδωση των δέντρων μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος, το οποίο ορίζεται και ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους π.χ. αν υπάρχει στο σημείο κάποια κλίση. Για παράδειγμα αν ένα πεύκο είναι 5 μέτρα η αποκλάδωση γίνεται μέχρι τα 2 μέτρα. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει επίσης απομάκρυνση φρυγάνων και διαφόρων χόρτων και καθαρισμό των θάμνων με τρόπο επιλεκτικό. Οι θάμνοι κλαδεύονται σε μεγάλο βαθμό ή διαμορφώνονται και κάποιοι κόβονται. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Anti Νero III εφαρμόζεται σε δασικές εκτάσεις σε πολλές περιοχές  ευθύνης του δασαρχείου Πεντέλης, στον Δήμο Πεντέλης, στον Υμηττό,  στον Δήμο Κηφισιάς, στον Δήμο Διονύσου, στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, στον Δήμο Γλυφάδας είναι πολύ μεγάλο το εύρος του. 

Εξηγήστε μας παρακαλώ με γνώμονα το τι ορίζει η επιστήμη της Δασολογίας, επειδή δεν είμαστε ειδικοί, γιατί προκρίνεται αυτού του είδους η παρέμβαση; 

Στόχος είναι η πυροπροστασία των δασών μας. Εμείς εφαρμόζουμε την επιστήμη μας τόσο στις μελέτες που συντάσσουμε όσο και σε αυτές που εγκρίνουμε. Στόχος είναι με την λιγότερη δυνατή απομάκρυνση της παρεδάφιας βλάστησης να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό που κάνουμε είναι μια αραίωση των υπορόφων, ώστε να αποτρέψουμε τη γρήγορη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Η αποκλάδωση επίσης είναι πολύ σημαντικός τομέας γιατί αποτρέπει την εξάπλωση της πυρκαγιάς από το έδαφος, από την παρεδάφια βλάστηση προς το δέντρο. Σκοπός μας είναι να αποφύγουμε να γίνει επικόρυφη μια πυρκαγιά. Και κάτω, όσον αφορά την παρεδάφια βλάστηση που σε ένα πευκοδάσος είναι τα χόρτα, τα φρύγανα, οι θάμνοι, μια βλάστηση με αείφυλλα και πλατύφυλλα δηλαδή σχίνα και πουρνάρια, εκεί προσπαθούμε να μην μεταδοθεί μια φωτιά από το έδαφος στα πεύκα. Άρα αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι κόψιμο των φρυγάνων και καθαρισμός των μεγάλων θάμνων. Η βιομάζα που προέρχεται από όλα τα προϊόντα κοπής, θρυμματίζεται με τα ειδικά οχήματα τους λεγόμενους θρυμματιστές και παραμένει στο δάσος λειτουργώντας ως φυσικό λίπασμα. 

Η πανίδα επηρεάζεται από αυτές τις εργασίες και αν ναι πως; Αρκετοί εκφράζουν ανησυχία για τα φίδια, τις χελώνες και τους σκαντζόχοιρους τι ακριβώς συμβαίνει με τα ζώα; 

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως το πρόγραμμα στην περιοχή ευθύνης μας τρέχει από το 2022. Έχουν καθαριστεί χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή ευθύνης μας.  Δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό, δεν έχει γίνει ουδεμία καταγγελία που να βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και να αναφέρει πως οποιοδήποτε ζώο έχει υποστεί οποιαδήποτε βλάβη από τις εργασίες αυτές των καθαρισμών. Τα συνεργεία που εκτελούν τις εργασίες είναι εξειδικευμένα και οι εργασίες γίνονται υπό τη διαρκή επίβλεψη της υπηρεσίας μας, έτσι αποφεύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Συνήθως δε, τα ζώα που αναφέρετε ζουν πιο βαθιά μέσα στο δάσος και αποφεύγουν την ανθρώπινη παρουσία.  

Τι προσφέρει στο δάσος ο καθαρισμός κ. Δασάρχη; 

Η παρέμβαση έχει στόχο την προστασία του δάσους. Αν δεν γίνει καθαρισμός με την παραμικρή ανάφλεξη η φωτιά θα μεταδοθεί από τα χόρτα, στους θάμνους, στα δέντρα και θα καούν τα πάντα. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό όταν μιλάμε για περιαστικά δάση. Με αυτό που κάνουμε το δάσος σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά θα προστατευτεί. Η πυρκαγιά δεν θα εξαπλωθεί ταχύτατα και θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να μπορούν να προσεγγίσουν πιο εύκολα περισσότερα σημεία και να την ανακόψουν.