Ο Βριλησσός στην 3η διάσχιση Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου (video+photo)
Με επιτυχία στέφθηκε η 3η διάσχιση Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου απ όπου και οι φωτογραφίες . Την πεζοπορική διάσχιση διοργάνωσε η φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός και ο Δήμος Βριλησσίων την Κυριακή 20/5 .
Την δράση αυτή στήριξαν η Περιφέρεια Αττικής(Βόρειος Τομέας) και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης.
Συμμετείχαν πεζοπορικοί σύλλογοι από την Αττική αλλά και την περιφέρεια .
Οι 250 πεζοπόροι μεταφέρθηκαν στην σπηλιά Νταβέλη με 6 λεωφορεία, ενώ αρκετοί ακόμη είχαν φτάσει με δικά τους οχήματα στην Νέα Πεντέλη.
Πριν το ξεκίνημα της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την περιβαλλοντική ενημέρωση σχετικά με τα κοιτάσματα μαρμάρου στην Πεντέλη, τις τεχνικές εξόρυξης και την μεταφορά μέσω της Οδού Λιθαγωγίας ,που για ακόμα μία χρονιά προσέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΠΕ Αργυρούπολης Βασίλης Κωνσταντινίδης και ο Θεμιστοκλής Σμπαρούνης στο ξεκίνημα αλλά και σε 4 ακόμα σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής (στις κατασκηνώσεις στη Ν. Πεντέλη, στο μονότοξο πέτρινο γεφυράκι στο φυτώριο, στο πεντάτοξο Γεφύρι της Δούκισσας της Πλακεντίας και στο κοντινό παρκάκι του Δήμου Μελισσίων.
Στις κατασκηνώσεις της Ν. Πεντέλης όπου ο 1ος ενδιάμεσος σταθμός ενημέρωσης μετά από πεζοπορία μίας ώρας, ο Βριλησσός προσφέρει λουκουμάκι και νερά στους πεζοπόρους.
Εδώ έγινε ενημέρωση για τα οικοσυστήματα του Πεντελικού και για το πρόβλημα των Δασικών Πυρκαγιών.
Από τη Ν. Πεντέλη η πεζοπορία συνεχίστηκε στη Ρεματιά, όπου η κάθοδος έχει γίνει δύσκολη λόγω πρόσφατων καταπατήσεων…
Έμπειρα στελέχη του συλλόγου (από την 18μελη ομάδα στήριξης της εξόρμησης) φρόντισαν για την ασφαλή κατάβαση (με σχοινιά ασφαλείας) των πεζοπόρων, ενώ παράλληλα τις προηγούμενες μέρες το ΔΣ του συλλόγου προέβη και σε καταγγελία της καταπάτησης!
Η επόμενη ενημέρωση έγινε στο πέτρινο γεφυράκι της οδού Ασκληπιού και αργότερα
Πεντάτοξο γεφυράκι της Δουκίσης Πλακεντίας , με μήκος περίπου 40μ., ύψος 10μ και πλάτος π. 3,5 μ., στα σύνορα Βριλησσίων –Μελισσίων.
Κατασκευάσθηκε το 1841-1842, βάσει σχεδίων του μηχανικού Αλεξάνδρου Γεωργαντά, για λογαριασμό της Sofie de Morbois (Δούκισσα της Πλακεντίας). Την ίδια περίοδο κατασκευάστηκε και το γεφυράκι στο φυτώριο(Ασκληπιου), μια και τα δύο γεφύρια εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή τη μεταφορά Πεντελικού μαρμάρου για την κατασκευή του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο και άλλα νεοκλασσικά κτίρια της Αθήνας.
Οι συμμετέχοντες έφτασαν μετά από 4 συνολικά ώρες το μεσημέρι στην παραρεμάτιο Βριλήσσίων, όπου ο Δήμος Βριλησσίων είχε φροντίσει ώστε να υπάρχει ένας φιλόξενος χώρος και ένα ευχάριστο πρόγραμμα (με σκίαση, προσφορά φρούτων και χυμών -αναψυκτικών, μουσική κ.ά.) για τους πεζοπόρους που έφταναν κουρασμένοι αλλά γεμάτοι από την όμορφη εμπειρία!
Την εκδήλωση στήριξε και η Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών, που προσέφερε μια όμορφη μουσική εκδήλωση Jazz με το συγκρότημα της Ντέπυ Σακελλαρίου. Η μουσική πανδαισία έκλεισε με ήχους Ρεμπέτικου από τους Ρεμπετιέν.
Πολύτιμη ήταν η στήριξη της προσπάθειας από την Πολιτική Προστασία του δήμου Βριλησσίων, που βοήθησε τους πεζοπόρους να περάσουν την λεωφόρο στα σύνορα Μελισσίων –Βριλησσίων.
Στον Βριλησσό αλλά και στο ΚΠΕ Αργυρούπολης φιλοδοξούν η περιβαλλοντική αυτή διαδρομή να διαδοθεί και στο χώρο της εκπαίδευσης με επισκέψεις Σχολείων από την Αττική και άλλες περιοχές και ιδανικά θα ήταν ευχής έργο αν κάποια στιγμή η διαδρομή αυτή θα γινόταν μια οικολογική γιορτή-ένας περιπατητικός προορισμός στις «ομορφιές της γειτονιάς μας» όπως είναι και το σύνθημα που αναγράφεται στα μπλουζάκια των εθελοντών του Βριλησσού.
including these DIY volume boosters here
Powered by flickr embed.