News Ticker

Πως τα Βριλήσσια απέκτησαν το όνομά τους- Ανάδοχος γνωστός λογοτέχνης

Γράφει η εκπαιδευτικός Κατερίνα Βουτσαδάκη*

Στους χάρτες του 1930 δεν υπήρχε τοπωνύμιο στον οικισμό.

Την περιοχή κάλυπταν πεύκα, στο Πάτημα αμπελώνες και συκιές που ανήκαν σε Λιοπεσιώτες.

Λίγο πριν το 1940, οκτώ Αθηναίοι και Χαλανδραίοι, είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν λίγο πιο πάνω από τη Φραγκοκκλησιά, στη δεξιά πλευρά της λεωφόρου Πεντέλης, ένα νέο παραθεριστικό οικισμό.

Ανάμεσά τους και ο γιατρός Χρήστος Χατζιώτης.

Τότε για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, οι γιατροί συνιστούσαν βουνό και όχι θάλασσα. Οι πρώτοι οικιστές μορφοποίησαν και οργάνωσαν τον οικισμό.

Ο Χρήστος Χατζιώτης ήταν φίλος του αρχίατρου του Ναυτικού, Παύλου Νιρβάνα (Μαριανούπολη, Ελληνική παροικία στη Ρωσία 1866-Αθηνα 1937), λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Πέτρου Αποστολίδη.

Κάποιο καλοκαιριάτικο απόβραδο, με το αυτοκίνητο μετέφεραν τον καλοκάγαθο και πνευματώδη καλλιτέχνη στην “πλατεία” και οι οικιστές τον υποδέχθηκαν κάτω από το μεγάλο Πεύκο που υπήρχε μπροστά από το καφενείο του Μπινιάρη.

Δεν υπήρχε πλατεία πενήντα μέτρα ανατολικά της λεωφόρου Πεντέλης είχε αποφασισθεί να χτιστεί η εκκλησία, σε μια εκτεταμένη αλάνα.

Ο Νιρβάνας προσπαθούσε να αντλήσει κάποια πληροφορία ,που θα του έδινε το ερέθισμα και την έμπνευση για την επιλογή της κατάλληλης ονομασίας.

Ρώτησε αν υπάρχει ποτάμι. Άνυδρη η περιοχή αλλά κάποιος ανέφερε πως υπήρχε το ρέμα που κατέβαινε από την Πεντέλη ως το Χαλάνδρι και ονομαζόταν Βριλήσσια τα παλιά χρόνια.

Ο πολυμαθής Νιρβάνας ήταν βέβαιος πως στην αρχαιότητα το ευλογημένο αντίκρυ βουνό, πριν ονομασθεί Πεντέλη, λεγόταν Βριλησσός!

Έτσι ο Παύλος Νιρβάνας έγινε ο ανάδοχος των Βριλησσίων.

Στη νεοσύστατη δημοτική μας βιβλιοθήκη έχει αποφασιστεί να δοθεί το όνομα του σπουδαίου ποιητή, πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα, κριτικού και χρονογράφου που το 1928 έγινε ακαδημαϊκός.

Διατελέσαντες Πρόεδροι και Δήμαρχοι Βριλησσίων

Παναγιώτης Νίτης 1949-1950

Δημήτριος Βερνάρδος 1951-1953

Ηλίας Μαντούβαλος 1954-1961

Ιωάννης Κολεβέντης 1961-1967

                               και 1975-1978

Μάριος Δεσποτίδης 1967-1974

Σπήλιος Πσπασπηλίου 1979-1980

Γεώργιος Χορτάτος 1980-1982

Αντώνης Ράμφος 1983-1986

Νικόλαος Παπαδόπουλος 1987-1998

Σταμάτης Λώλας 1998-2002

Αργύρης Ντινόπουλος 2002-2006

Κων/νος Ιωαννίδης 2007-2014

Ξενοφών Μανιατογιάννης 2014-2023

Κων/νος Βαφειάδης Ιούνιος 2023

*Η Κατερίνα Βουτσαδάκη είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «συνεργασία-Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» του υποψηφίου Δημάρχου Γιάννη Πισιμίση. Είναι σύζυγος του Γεωργίου Γκούρλη, οικονομολόγου που υπηρέτησε στον Ο.Τ.Ε. και μητέρα της Ανθής (νηπιαγωγός), της Δήμητρας (καθηγήτρια Γαλλικών) και του Λάμπρου (οικονομολόγος).

ΣΠΟΥΔΕΣ

·        Απόφοιτη του Τοσίτσειου Εκάλης

·        Πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

·        Δίπλωμα Σ.Ε.Λ.Δ.Ε Αθηνών.

·        Πτυχίο μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή του Μαρασλείου Διδασκαλείου.

·        Πτυχίο Παιδαγωγικού του Ε.Κ.Π.Α.

ΥΠΗΡΕΤΗΣE

§  Στο SAHETI της Νοτίου Αφρικής.

§  Στα Αρσάκεια -Τοσίτσεια.

§  Στα δημόσια σχολεία των Αθηνών και των Βριλησσίων στη γενική και ειδική αγωγή.

§  Ως Διευθύντρια στο 4ο Μελισσίων.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια συντονίζω τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Μαθητικής Ζωής και υποστηρίζω τη λειτουργία της λέσχης ανάγνωσης Βριλησσίων. Στα Βριλήσσια έκανα τα πρώτα μου βήματα αρχές της δεκαετίας του ΄60, πέρασα τα ωραιότερα παιδικά καλοκαίρια, δημιούργησα οικογένεια το 1985, δίδαξα αγαπημένους μαθητές, γνώρισα υπέροχους γονείς και εξαίρετους συναδέλφους. Έχω τη διάθεση και το μεράκι να βοηθήσω, ώστε να αναβαθμιστεί η καθημερινή ζωή και να ανέβει ψηλότερα ο πήχης του Πολιτισμού στην πόλη μας», αναφέρει η Κατερίνα Βουτσαδάκη.