News Ticker

Στα 317.000€ η πρώτη τακτική επιχορήγηση για τον Δήμο Βριλησσίων

Με απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιου κατανέμεται στους Δήμους της χώρας, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό 145.000.000,00€, το οποίο αποδίδεται ως πρώτη (Α΄) τακτική επιχορήγηση έτους 2024, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενιικών δαπανών τους και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

Στους Δήμους όμως το αποδοτέο ποσό είναι ύψους 135.572.994,87 € και προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παρακρατήσεις.

Στον Δήμο Βριλησσίων αντιστοιχεί το ποσό των 317.360,76€ στο οποίο όμως συμπεριλαμβάνεται και η παρακράτηση από το Τέλος Ταφής. Το τελικό ποσό που θα καταλήξει στα ταμεία του Δήμου είναι 295.526,11€.

Με το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, που θεσπίστηκε μετά από πρόταση της ΚΕΔΕ, άλλαξε ο τρόπος και τα κριτήρια κατανομής, με συγκεκριμένη ποσοτικοποίηση ανάλογα με τον πληθυσμό, τη νησιωτικότητα, το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε δήμου. Έτσι ευνοούνται οι μικρότεροι σε μέγεθος δήμοι, ορεινοί και νησιωτικοί, χωρίς όμως να μειωθεί το ποσό της επιχορήγησης κανενός δήμου, σε σχέση με αυτήν που ελάμβαναν το 2023.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου σχολιάζοντας το γεγονός, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, γιατί είναι η πρώτη φορά που η κατανομή των ΚΑΠ γίνεται με τον νέο τρόπο, που ισχύει από 1.1.2024, και σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΕ.