Συνέντευξη του πρωταθλητή στο τριπλούν και πρ. Δημ. Συμβούλου Βριλησσίων Στ. Λένη στο gazzetta
Συνέντευξη στο gazzetta.gr παραχώρησε ο πρώην Πρωταθλητής Ελλάδας στο άλμα εις τριπλούν και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων (2010 -2014) Σταμάτης Λένης.
Ο Σταμάτης Λένης είναι ιδρυτής του Αθλητικού Συλλόγου Στίβου “Α.Ο. Κάλλιστος” που στεγάζεται στα βοηθητικά προπονητήρια του ΟΑΚΑ και αριθμεί 250 παιδιά.
Η συνέντευξή του στο Gazzetta.gr:
Το gazzetta.gr βρέθηκε στο ΟΑΚΑ όπου και εδρεύει ο Α.Ο. Κάλλιστος, σε έναν πραγματικά πολύ όμορφο χώρο.
Εκεί, όπου οι γυμναστές του συλλόγου προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν τις σκέψεις τους γύρω από τη γυμναστική, αλλά και να δώσουν κίνητρο και έμπνευση.
Τα βοηθητικά προπονητήρια είναι ιδιαίτερα προσεγμένα, διαθέτουν τόσο φυσικό χορτάρι, αλλά και ταρτάν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν την δυνατότητα να γυμνάζονται σε εξαιρετικές συνθήκες.
Εννοείται πως οποιοδήποτε πρόγραμμα εκγύμανσης, πραγματοποιείται υπό τη συνεχή και απόλυτα προσεκτική επίβλεψη όλων των προπονητών…
Ο Σταμάτης Λένης, μίλησε για τον Όμιλο, τα ταλέντα της Ελλάδας, τους μελλοντικούς πρωταθλητές – για τους οποίους παραδέχθηκε ότι δύσκολα θα αναδειχθούν – την τεράστια «πληγή» που λέγεται οικογένεια ταλέντου αλλά και στροφή του απλού κόσμου προς τον αθλητισμό.
«ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΧΟΥΣ»
«Στον Κάλλιστο Αθλητικό Σύλλογο είμαστε όλοι συνεργάτες και προερχόμαστε όλοι από τον χώρο του πρωταθλητισμού και τον στίβο συγκεκριμένα.
Είναι παλιοί πρωταθλητές, ο Άγγελος Παυλακάκης, ο παλιός αθλητής των 100 μέτρων που μάλιστα κρατά και το Πανελλήνιο ρεκόρ, η Δαγκλή Φωτεινή που ήταν αθλήτρια στα 800μ., ο Διαμαντάρας Δημήτρης που ήταν αθλητής του μήκους, ο Τσάκωνας Γιώργος που είναι εν ενεργεία αθλητής, ο Στέφανος Κουφίδης που ήταν στο επί κοντό, η Δήμητρα Μάλτση που έκανε τριπλούν, ο Χρήστος Χατζηβασιλειού που ήταν αθλητής του μήκους, ο Αγγελής Παππάς που ήταν αθλητής των 200μ. και σχεδόν οι μισοί από τους γυμναστές έχουν βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μέσα από τον χώρο του στίβου να προσπαθήσουμε να βγάλουμε και να καλλιεργήσουμε τον καλό «σπόρο» του κλασσικού αθλητισμού και μέσα από την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί εδώ, να το στήσουμε με τις σωστές βάσεις και να φτιάξουμε ένα υγιές σωματείο έτσι ώστε τα παιδιά και να περνούν καλά αλλά και να αθλούνται.
Βασικός μας στόχος δεν είναι να τους πιέσουμε όλους να γίνουν αθλητές, αλλά μέσα από τον Κάλλιστο να διδαχθούν να βάζουν στόχους, να μάχονται για αυτούς και να τους διεκδικούν και τελικά μέσα από την δουλειά να δουν πως θα μπορέσουν να τους φτάσουν.
Μαθαίνουμε τα παιδιά, πέρα από το καθαρά αγωνιστικό να θέτουν στόχους».
«ΣΤΙΒΟΣ ΑΡΧΗ ΤΩΝ… ΠΑΝΤΩΝ»
«Το 2013 ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με 30 παιδιά, αυτή την στιγμή στον στίβο έχουμε 250 παιδιά.
Επειδή λέμε ότι ο στίβος είναι η αρχή των πάντων, όταν εντάξαμε την φυσική κατάσταση καταφέραμε πάνω στο κομμάτι της αντοχής, της ταχύτητας, της δύναμης εξαιτίας ότι βρεθήκαμε στον κλασικό αθλητισμό να διδάξουμε κάποια πράγματα πιο καλά από άλλους προπονητές, αφού το έχουμε βιώσει και εμείς οι ίδιοι.
Αυτό παρατηρήσαμε ότι έχει τρομερή απήχηση και στα άλλα αθλήματα».
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ, ΒΑΖΟΥΝ ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ»
«Τα παιδιά παρατάνε την προσπάθεια γιατί γίνεται πάνω σε μια ουτοπία. Ζουν μέσα σε έναν ψεύτικο κόσμο. Βάζουν ψεύτικους στόχους με αποτέλεσμα αυτό να τα απογοητεύει τα παιδιά.
Τους λένε ότι μπορούν να γίνουν ο Τζόρνταν, ότι μπορούν να γίνουν Αντετοκούνμπο, δεν θέτουν την προσπάθεια τους στην σωστή βάση, ο περίγυρος δεν τους λέει ρεαλιστικά πράγματα.
Είναι πολύ εύκολο να απογοητεύσεις ένα παιδί, όταν του λες ψέμματα. Όταν θα πάνε και θα κριθούν από σοβαρούς ανθρώπους, εκεί θα δουν πολύ σκληρά την πραγματικότητα.
Θα κλείσει πολύ απότομα η «πόρτα» και θα ακούσουν το… δεν κάνεις.
Εγώ σαν αθλητής είχα πει μια φορά στην Πηγή Δεβετζή, όταν ήμασταν συναθλητές, ότι πρέπει να σταματήσει και ότι δεν πρέπει να ασχολείται πλέον.
Η Δεβετζή έφτασε να πάρει Ολυμπιακά μετάλλια, εγώ δεν έκανα τίποτα…
Άρα αυτό που λέω είναι ότι ο κάθε άνθρωπος στηρίζεται στο πόσο το θέλει, πόσο λαχταράει να ζήσει το όνειρο του, πόσο διεκδικεί πράγματα για να πετύχει στους στόχους του και που θέλει να φτάσει.
Όλοι ξεκινούν από την ίδια βάση, θέλει δυνατό μυαλό για να δυναμώσει σωστά και το σώμα.
Εγώ δεν λέω στα παιδιά λόγια, απλά ζω την διαδρομή μαζί τους και αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο στην διαδικασία.
Όλα τα παιδιά έχουν ταλέντο, όλα τα παιδιά ξεκινούν από την ίδια βάση, απλώς υπάρχουν κάποια παιδιά που έχουν κινητικά χαρίσματα και είναι καλύτερα από κάποια άλλα αυτά τα παιδιά συνήθως, τα πολύ ταλαντούχα, χάνονται γιατί τους είναι όλα εύκολα στην αρχή και όταν αρχίσει απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στην συνέχεια, δεν μπορούν να την δώσουν γιατί έχουν δεν έχουν μάθει να δουλεύουν».
«ΟΤΑΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»
«Από την άλλη υπάρχουν παιδιά που μπορεί να μην έχουν τόσο ταλέντο, σταδιακά μαθαίνουν να δουλεύουν και μέσα από αυτό πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Για εμένα ταλέντο είναι αυτός που ξέρει δουλεύει και όχι αυτός που έχει γεννηθεί με κινητικά χαρίσματα.
Όλα τα παιδιά που έρχονται νομίζουν ότι είναι… τρομεροί. Όλοι είναι οι καλύτεροι και όλοι αδικούνται.
Άλλες φορές αδικούνται από τον προπονητή, άλλες από την εκάστοτε Ομοσπονδία ή τέλος πάντων κάποιος τους έχει αδικήσει…
Σε αυτό φταίει η ουτοπία που ζουν. Όταν στο σπίτι σου λένε όλη μέρα, ‘είσαι ο καλύτερος, όλοι σε αδικούν και όλοι θέλουν το κακό σου’, τότε δημιουργείται πρόβλημα.
Νομίζω η λύση είναι να μπαίνουν πιο ρεαλιστικές βάσεις. Να μπορούν τα παιδιά να καταλαβαίνουν που βρίσκονται και που πατάνε.
Κανείς δεν έχει τίποτα εναντίον τους, κανείς δεν θέλει να τους πάρει κάτι πους τους ανήκει.
Θα ήταν εξαιρετικό να βγαίνουν συνέχεια ταλέντα και να γίνονται όλοι πρωταθλητές.
Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. «Κυνηγάμε» τα ταλέντα. Είναι σπάνια».
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ»
«Παλιότερα τα παιδιά μεγάλωναν στο γήπεδο, τώρα το γήπεδο τα ζορίζει τα παιδιά γιατί θέλει προσπάθεια. Τα παιχνίδια στον υπολογιστή είναι πολύ πιο εύκολο γι΄ αυτά, από το να βρίσκονται όλη μέρα στο γήπεδο και να προσπαθούν.
Οι παλαιότερες γενιές έμαθαν να «μεγαλώνουν» στο γήπεδο. Υπάρχει χάσμα μεταξύ των γενεών.
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, είναι Παγκόσμιο φαινόμενο που απασχολεί όλες τις ομοσπονδίες.
Η διαφορά μας με το εξωτερικό είναι ότι οι ξένοι «σπρώχνουν» πιο πολύ τα παιδιά στα γήπεδα. Ενώ εμείς εδώ τα αποτρέπουμε, γιατί θέλουμε μέσα σε ένα μήνα να το δούμε πρωταθλητή το παιδί μας.
Να πάρει μετάλλια, να κερδίσει… δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο.
Τα παιδιά δεν απογοητεύονται, οι γονείς το κάνουν. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι γονείς και όχι τα παιδιά. Οι γονείς προσπαθούν να βγάλουν τα απωθημένα τους. Όταν ένα παιδί είναι πολύ καλό, η οικογένεια μπλέκει και πιστεύει ότι όλοι είναι εναντίον του.
Εμείς θέλουμε να βγάλουμε υγιής και καλούς αθλητές σε οποιοδήποτε άθλημα. Εμάς μας ενδιαφέρει να βγαίνουν τα παιδιά και να προπονούνται».
«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ… ΞΕΔΩΣΕΙ»
«Δεν είναι μόδα το άνοιγμα του αθλητισμού στους μεγαλύτερους ανθρώπους. Είμαστε η τυχερή γενιά των γυμναστών γιατί ξεκινήσαμε να βλέπουμε την γέννηση του αθλητισμού από τον απλό κόσμο από την αρχή του.
Όλοι θα αρχίσουν να γυμνάζονται, όλοι θέλουν να βγάλουν κάπου την πίεση που νοιώθουν. Πλέον το τρέξιμο είναι καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους.
Εύχομαι και λέω να κάνουν όλοι εξετάσεις πριν ξεκινήσουν, δεν είναι όλα στον χαβαλέ και πάνω απ’ όλα πρέπει να προσέχουμε.
Πρέπει να διαδοθεί ότι αν είμαστε υγιής φυσικά να βγούμε έξω και να τρέξουμε. Η πίεση από την καθημερινότητα είναι τεράστια και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεδώσει ο κόσμος».