News Ticker

Θύελλα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Σκοπιανό-Ρήγμα στην παράταξη Μανιατογιάννη!

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων στην οποία τέθηκε επί τάπητος το ψήφισμα που κατέβασε η «Νέα Πνοή», το οποίο ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνο των Δήμων της Β. Ελλάδος και ζητούσε να μην γίνει αποδεκτός σε καμία περίπτωση ο όρος «Μακεδονία» στη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την παράταξη του τέως δημάρχου Κώστα Ιωαννίδη συνένεταξε ο Δημοτικός Σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πισιμίσης και τελικώς υιοθετήθηκε από το Σώμα με οριακή πλειοψηφία.

Το ψήφισμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της παράταξης του Ξένου Μανιατογιάννη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αλέξης Μαυραγάνης χαρακτήρισε δημαγωγούς και λαϊκιστές όσους δεν θέλουν τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων συντασσόμενος πλήρως με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κατηγόρησε για διχαστικές πρακτικές όσους αντιδρούν στη σύνθετη ονομασία που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας πως τα συλλαλητήρια και τέτοιου είδους ψηφίσματα δεν βοηθούν στη συνεργασία των λαών.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ελένη Σακισλή από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε χαρακτηριστικά ότι θεωρητικά τάσσεται υπέρ ενός κόσμου χωρίς σύνορα. Αναμενόμενη και η στάση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου  Μιχάλη Βερροιόπουλου ο οποίος άλλωστε είναι και κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα, ο κ. Βερροιόπουλος κατέβασε δικό του ψήφισμα που τασσόταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, το οποίο καταψηφίστηκε.  Ο διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ και παράλληλα αντιδήμαρχος Οικονομικών  στο Δήμο Βριλησσίων Κώστας Βαφειάφης δήλωσε «παρών», ενώ το ίδιο έκαναν οι κυρίες Μάρα, Σίμου και Ανδριτσοπούλου από την παράταξη του δήμάρχου Μανιατογιάννη. Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και ο Ορέστης Ηλίας.

Σιωπηλός «Πόντιος Πιλάτος» ο δήμαρχος Μανιατογιάννης

Σε ρόλο «Ποντίου Πιλάτου» ο Ξένος Μανιατογιάννης επέλεξε να μην πάρει θέση και να παραμείνει σιωπηλός, πιθανότατα φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Ο ίδιος  ήρθε σε έκδηλη αμηχανία αφού τα περισσότερα στελέχη του πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουν σε ένα ψήφισμα που αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία ήταν η μόνη φορά που μίλησε, λέγοντας πως δεν θα πάρει θέση ο ίδιος και προτρέποντας τα στελέχη του σε κατά συνείδηση ψήφο.

Ποιοι ψήφισαν υπέρ

Το ψήφισμα που ζητούσε να μην συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία υπερψήφισαν οι εξής:

Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Τσούτσιας, Γιάννης Πισιμίσης, Κατερίνα Χρυσοπούλου, Θάλεια Πορφύρη, Γιώτα Παρασκευοπούλου, Σοφία Χαντζάρα και οι κ. Μουζάκης, Παπασπηλίου, Φαράκλας και Λύτρας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Δράσης Γιάννης Τσούτσιας όχι μόνο υπερψήφισε αλλά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο και προτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να κατέβουν οι Βριλησσιώτες στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 4/2 στην Αθήνα.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος το οποίο και υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων εν όψει της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, δηλώνει την πλήρη άρνησή του στην χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της ως στοιχείο ονοματοδοσίας του γειτονικού κράτους . Θεωρούμε επίσης απαραίτητη την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων που διέπουν την πολιτική συγκρότηση και ιδεολογία του γειτονικού κράτους, στοιχεία που σχετίζονται με την ψευδώνυμη «μακεδονική» γλώσσα και με την προσπάθεια διάπλασης μιας ψευδεπίγραφης ιστορικής συνείδησης μέσα από τα σχολικά βιβλία. Απολύτως απαραίτητη είναι επίσης και η αναθεώρηση του Συντάγματός του και ειδικότερα του άρθρου 49 που αναφέρεται στο ενδιαφέρον της χώρας για «Μακεδονικές» μειονότητες σε γειτονικές χώρες» και «εκπατρισμένους Μακεδόνες» καθώς και του άρθρου 119 που ορίζει ότι οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συνάπτονται στο όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Επίσης καταδικάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμτις και ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί την αντικατάστασή του. Τέλος, δηλώνουμε την συμπαράταξή μας σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια, πάνω από κόμματα και παρατάξεις, που καταβάλλουν από κοινού οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα αυτοί της Βόρειας Ελλάδας, οι Μακεδονικοί συλλόγοι καθώς επίσης και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να αποτραπεί μια δυσμενής εθνική εξέλιξη η οποία θα περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας ως συστατικό στοιχείο ταυτότητας του κράτους των Σκοπίων. Επιθυμία μας είναι η μακροπρόθεσμη συνεργασία και ειρήνη με τον γειτονικό λαό η οποία όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε μέσω της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας ούτε μέσω αλυτρωτικών πολιτικών».