Τι είπε η «Δράση» στο δήμαρχο
Το θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση με τον δήμαρχο Ξ. Μανιατογιάννη δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Δράση Για Μια Άλλη Πόλη»
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Δράσης:
Η «Δράση» αντιμετωπίζει θετικά κάθε διαδικασία διαλόγου για τα τοπικά ζητήματα. Αν και οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων, (στο βαθμό βεβαίως που αυτές είναι ουσιαστικές και όχι προσχηματικές), δεν αναιρούνται με τέτοιες συζητήσεις, είναι χρήσιμο στο πλαίσιο της «κοινότητας», οι διαφορετικές προσεγγίσεις να παίρνουν «σάρκα και οστά» επί των καθημερινών προβλημάτων και να παράγουν προβληματισμούς, αντί “να στέκονται στον αέρα”.
Στη συνάντηση που μας ζητήθηκε, έγινε όντως μια χρήσιμη συζήτηση. Παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της «Δράσης» στα θεσμικά όργανα του Δήμου, (εκτός του δημοτικού συμβούλου Ορέστη Ηλία που ήταν ασθενής), δηλαδή, οι Ρήγας Κωνσταντινίδης (μέλος Δ.Σ. ΟΚΠΑ), Μάρκος Κρητικός (μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΗΒ) και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσούτσιας, ενώ μετείχε και ο Γιάννης Τσίχλας -μέλος της «Δράσης». Από την πλευρά της διοίκησης, εκτός του δημάρχου, παρόντες ήταν οι Κώστας Πολίτης και ο αντιδήμαρχος Αλέξης Μαυραγάνης.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά την αντιπροσωπεία της «Δράσης» για την πορεία των υπό εκκρεμότητα χωροταξικών ζητημάτων του δήμου, κυρίως, για το Ρυμοτομικό Σχέδιο (ΕΡΣ) και το ΟΤ61 (πρώην τένις κλαμπ) και δευτερευόντως για τα σχετιζόμενα με τη δημοτική έκταση της οδού Μητροπούλου, καταθέτοντας προβληματισμούς εν όψει της πρόθεσης της διοίκησης «να κινήσει» το επόμενο διάστημα τα πράγματα…
Συνοπτικά, από την πλευρά της «Δράσης», επισημάνθηκαν στον Δήμαρχο τα εξής: α) το κρίσιμο έλλειμμα διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης εν όψει (και) του προϋπολογισμού, β) η ανάγκη για μακρόπνοο προγραμματισμό στις παρεμβάσεις της κοινωνικής υπηρεσίας, βασισμένο σε διερευνημένες ανάγκες, με έμφαση στα θέματα πρόληψης και γ) να ξεκινήσει ο σχεδιασμός ενός νέου πολυχώρου συνάντησης – δημιουργίας – σημείου αναφοράς για το προάστιο.
Ειδικότερα καταθέσαμε επισημάνσεις και για τα εξής ζητήματα, στα περισσότερα των οποίων υπήρξε θετική υποδοχή από την πλευρά του δημάρχου, ενώ για ορισμένα μας δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες:
-Να αντιμετωπισθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα του θεάτρου “Αλίκη Βουγιουκλάκη” (και συνολικά του άλσους “Θεόκλητου”), και να αναβαθμισθεί ο χώρος του θεάτρου με παρεμβάσεις όπως τοποθέτηση καθισμάτων, δημιουργία βοηθητικών χώρων, πρόσβαση σε ΑΜΕΑ κλπ.
–Να συντηρηθεί συνολικά ο χώρος του πρώην ΤΥΠΕΤ. Να αντικατασταθούν τα καθίσματα, να συντηρηθούν τα παράθυρα, τα αλουμίνια, οι κουρτίνες και ο τεχνικός εξοπλισμός του χώρου, (η διοίκηση ήδη ξεκίνησε κάποιες ενέργειες), ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες παρουσίασης – προβολών. Εξωτερικά να αλλαχτούν οι τέντες και να αντιμετωπισθεί το θέμα της φύλαξης.
-Ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στην εγκατάσταση ενός «μπαλονιού» ή βοηθητικού «κλειστού» γηπέδου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες για τους μικρούς αθλητές του μπάσκετ και του χάντμπολ που σήμερα αθλούνται σε αντίξοες συνθήκες. Επισημάνθηκε επίσης ότι το ταρτάν, τόσο στο γήπεδο της Κισσάβου, όσο και στις εγκαταστάσεις της οδού Μητροπούλου, για λόγους προστασίας των παιδιών και των αθλητών, και παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται αντικατάσταση.
-Ζητήθηκε να ενισχυθεί με μόνιμο έμψυχο δυναμικό ο Πολιτιστικός Οργανισμός (Προπονητές, Καλλιτέχνες-δάσκαλοι) και να ορισθεί μόνιμος οργανωτικός υπεύθυνος – συντονιστής για τη λειτουργία των εργαστηρίων και των προγραμμάτων.
-Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα τοποθέτησης κοινωνικού λειτουργού στο ΚΑΠΗ.
-Όπως αναφέρθηκε, εκτιμούμε ότι ο Δήμος έχει μεγάλη ανάγκη ενός σύγχρονου πολυχώρου που θα μπορεί να στεγάσει κάθε πολιτιστική δραστηριότητα. Αυτό θα γίνει πράξη μόνον αν αυτή η ιδέα αρχίσει να ωριμάζει ανεξαρτήτως των σημερινών οικονομικών συνθηκών. Χρειάζεται πίστη, σχέδιο, βήματα, μέχρι την τελική υλοποίηση. Ενδεχομένως, σε πρώτη φάση, έναν τέτοιο ρόλο να μπορέσει να «παίξει» μια οργανωμένη δημοτική βιβλιοθήκη, με συγκεκριμένη διοίκηση, την οποία εμείς σκιαγραφήσαμε ως εξής:
Η πρόταση για τη βιβλιοθήκη
Καταρχήν, σύμφωνα με την πρότασή μας, η δημοτική βιβλιοθήκη θα διαθέτει τη δική της διοίκηση. Πρόεδρος, θα μπορούσε να είναι μέλος της διοικούσας παράταξης και μέλη -εκτός ίσως κάποιων εκλεγμένων συμβούλων- οι καθηγητές ή οι διευθυντές όλων των σχολείων της πόλης (δημόσιων και ιδιωτικών), εκπρόσωπος των συλλόγων γονέων και μία έως δύο «προσωπικότητες». Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί προϋπολογισμός για βιβλιοθήκη, να ορισθεί συνδρομή της τάξης των 20 ευρώ ετησίως για μέλη των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, (συλλόγου που επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί), και το εγχείρημα να ξεκινήσει με αρχικό εξοπλισμό τα υπάρχοντα βιβλία από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, τα βιβλία της βιβλιοθήκης του 2ου Λυκείου, της δανειστικής βιβλιοθήκης της «Δράσης» αλλά και με νέες εκδόσεις – αγορές, της τάξης των 10.000€ ανά έτος. Πρέπει επίσης να προβλεφθούν οι ανάγκες για δύο υπολογιστές δικτυωμένων με τους υπολογιστές των σχολείων, για αναγνωστήριο που να συνδυάζεται με χώρο εκδηλώσεων, προβολέα, οθόνη, ελαφρύ σύστημα ήχου. Η βιβλιοθήκη μπορεί να λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, 10 το πρωί έως 10 το βράδυ, προσλαμβάνοντας δύο βιβλιοθηκονόμους οκτάωρης απασχόλησης, επιφορτισμένους και με την οργάνωση εκδηλώσεων, έναν πληροφορικάριο ημιαπασχόλησης και έναν φύλακα ημιαπασχόλησης.
-Επισήμανση έγινε και για το θέμα της «Συνοικιακής κομποστοποίησης», πρόταση της «Δράσης» κατατεθειμένη από την προηγούμενη περίοδο, για την παραγωγή – αξιοποίηση οργανικού υπολείμματος εντός του δήμου, με τη σταδιακή εμπλοκή των δημοτών σε επίπεδο συνοικίας και με τη στήριξη των δημοτικών υπηρεσιών.
Συμπερασματικά, μια τέτοιου τύπου συζήτηση, δεν θα μπορούσε να εξαντλήσει όλα όσα απασχολούν κάθε δημοτική παράταξη, ούτε αυτό ήταν ζητούμενο, ούτε όμως και αποτελεί ευκαιρία για να θέτει καθένας προς τη διοίκηση το σύνολο των επιθυμιών ή της «φιλοσοφίας» του.
Όπως συχνά έχουμε επισημάνει, η πολιτική δεν ασκείται εν κενώ, προϋποθέτει διαδικασίες που της προσδίδουν νόημα και κινητοποιούν το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων, παράγοντας μια πιο διευρυμένη συζήτηση μέσα στην κοινότητα, και ένα νέο, μεγαλύτερο κύμα συμμετοχής, αναγκαίο για να προχωρήσουν τα πράγματα.
Σε μια πόλη όπου ούτε οι παρατάξεις δεν συζητούν, δεν διατηρούμε υψηλές προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα μιας «ανταλλαγής απόψεων» στο δημαρχείο, ούτε και αυτό διαφοροποιεί τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της δημοτικής αρχής. Όμως πρόθεση της «Δράσης», εδώ και χρόνια, παραμένει η διεύρυνση του κύκλου όσων ασχολούνται με τα δημοτικά, ιδίως των «απλών» δημοτών, που όπως εμείς, δεν εντάσσονται σε σχηματοποιημένα «κανάλια» ανάγνωσης της καθημερινότητας, γι΄αυτό αντιμετωπίζουμε θετικά κάθε πρωτοβουλία διαλόγου στην πόλη μας.
Όπως κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της κουβέντας παρατήρησε, προβληματιζόμενος, ο ίδιος ο δήμαρχος, «οι δημότες δείχνουν να ενδιαφέρονται σχεδόν αποκλειστικά για την καθαριότητα και για τα σχολεία, ελάχιστους απασχολεί… το Ρυμοτομικό Σχέδιο της πόλης».
Σε πείσμα αυτής της (φαινομενικά;) αληθινής διαπίστωσης, η «Δράση» έχει θέσει δημόσια, σε όλους τους τόνους, την ανάγκη συγκρότησης της τοπικής κοινωνίας σε μια πιο δημοκρατική βάση. Είναι ευθύνη της εκάστοτε διοίκησης (αλλά όχι μόνο) να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Και στη συνέχεια των δημοτών, να ακολουθήσουν…
Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια Άλλη Πόλη