News Ticker

Βριλήσσια: Άμεση δράση για τη διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα της πόλης

Παρέμβαση για το θέμα της αναβάθμισης του αστικού πρασίνου της πόλης από τον Νικήτα Σταματελόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλο της “Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια” με επικεφαλής τον Γιάννη Πισιμίση.

Αναμφίβολα η περιοχή των  Βριλησσίων ανήκει στους πράσινους Δήμους της Αττικής.  Σε αυτό το χαρακτηριστικό πέραν των αιωνόβιων πεύκων έχουν συμβάλει και οι ίδιοι οι κάτοικοι με τους προσεγμένους κατάφυτους κήπους.

Τα τελευταία χρόνια όμως η φυσιογνωμία του προαστίου κινδυνεύει να αλλάξει. Κάθε χρόνο λόγω των ασθενειών, της ελλιπούς περιποίησης  και των καιρικών φαινομένων (άνεμοι, χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις) αρκετά δέντρα χάνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας κακοκαιρίας όπου έπεσαν δεκάδες δέντρα και έσπασαν μεγάλα κλαδιά, διότι δεν υπήρξε η απαραίτητη προληπτική φροντίδα-κλάδευση, με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες που ζήσαμε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Πτώση πέυκου από την πρόσφατη χιονόπτωση στον χώρο της παιδικής χαράς του Τυπετ
Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο
Πτώση πριν λίγους μήνες μεγάλου πευκου στην οδό Ταΰγετου και Ξάνθης

Αυτό που απαιτείται για να ανακοπεί αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο είναι να εφαρμοστεί μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική με σκοπό την αναβάθμιση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος. Σε αυτήν την κατεύθυνση πολλά μπορούν να γίνουν, όπως οι φυτεύσεις νέων δέντρων.

Η περιοχή μας διαθέτει μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, όπου κατά μήκος βρίσκονται παρτέρια.  Υπάρχουν μεγάλα τμήματα των παρτεριών που δεν έχουν πλέον φυτά ή είναι ξεραμένα.  Είναι ανάγκη λοιπόν να φυτευτούν νέα δέντρα σε αυτά τα σημεία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Παρτέρια ποδηλατόδρομου

Στην αισθητική αναβάθμιση αυτών των παρτεριών μας θα συνέβαλε και η φύτευση καλλωπιστικών φυτών και λουλουδιών, πέραν του χώρου του Δημαρχείου.

Πρόσφατα μάλιστα επικοινώνησα με τις υπηρεσίες του Δήμου για να υποδείξω μια νησίδα παρτεριού του ποδηλατοδρόμου που δεν  είχε καθόλου δέντρα, λόγω του ότι είχαν ξεραθεί. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε πραγματικά σύντομο χρόνο ανταποκρίθηκε απομακρύνοντας τους ξερούς κορμούς και φυτεύοντας νέα δέντρα! Επομένως, με όλα τα προβλήματα υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Πρασίνου (οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι)  οι υπάλληλοί  ανταποκρίνονται με μεγάλη αποτελεσματικότητα στην πράσινη αναβάθμιση του προαστίου αρκεί μόνο να υπάρχει η πολιτική βούληση, το ανάλογο ενδιαφέρον και πλάνο από τη Δημοτική Αρχή.

Νέες φυτεύσεις στα παρτέρια

Επίσης, στη διατήρηση του πρασίνου της πόλης μας θα συμβάλει και η δενδροφύτευση των πεζοδρομίων, με βασική προϋπόθεση να μην εμποδίζουν τη βατότητα. Υπάρχουν σημεία που έχουν ξεραθεί τα δέντρα, έχουν απομακρυνθεί, αλλά  παραμένει ο κορμός τους και άλλα σημεία που είναι εντελώς κενά. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται η αφαίρεση των  κομμένων κορμών  και των ριζών τους μέσω ειδικού μηχανήματος (πρεμνοφάγος) ώστε να είναι δυνατή η φύτευση νέου φυτού. Είναι μάλιστα ευκαιρία τώρα στα σημεία που ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια να ανοιχτούν οι λάκκοι ώστε να είναι δυνατή η φύτευση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεκάδες είναι τα κενά σημεία
Αρκετοί λάκκοι των πεζοδρομίων είναι με απομεινάρια κορμών 
Πρεμνοφάγος επί το έργον

Επιπλέον, η δενδροφύτευση που έγινε πρόσφατα σε σημείο της πρώην Ναυτικής Βάσης, να εφαρμοστεί σε όλα τα πάρκα της πόλης, που έχουν απωλέσει σημαντικό αριθμό δέντρων λόγω των συνεχών πτώσεων. Τουλάχιστον το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να αναπληρώνεται κάθε πεσμένο δέντρο με νέο.

Είναι προς των συμφέρων όλων μας να αναβαθμιστεί κάθε σημείο της πόλης μας αυξάνοντας το φυσικό της πλούτο. Για να είναι όμως το αποτέλεσμα ορατό και ουσιαστικό απαιτείται να χαραχτεί μια νέα περιβαλλοντική πολιτική από τη Διοίκηση του Δήμου, με την προϋπόθεση να στελεχώσει την Υπηρεσία Πρασίνου με το αναγκαίο επιστημονικό και μόνιμο εργατικό δυναμικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί  στην απαραίτητη φροντίδα και συντήρηση του πράσινου σε τακτά χρονικά διαστήματα –όπως κλαδεύσεις, φυτεύσεις, σκαλίσματα και ραντίσματα.