News Ticker

Βριλήσσια: Χωρίς ισολογισμούς από την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία 2014-2019

Γράφει ο Δημοτικός Σύμβουλος της ”Νέας Πνοής” και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βριλησσίων Νικήτας Σταματελόπουλος σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατάθεση των ισολογισμών από τον Δήμο.

Βρισκόμαστε ακριβώς ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση της τρέχουσας δημαρχιακής θητείας και στον Δήμο Βριλησσίων δεν γνωρίζουμε πλήρως την οικονομική κατάσταση της πόλης.

Η σύνταξη και η έγκριση του ισολογισμού δεν είναι μόνο μια τυπική, υποχρεωτική διαδικασία των Δήμων, που διενεργείται σε ετήσια βάση και αφορά στο προηγούμενο κάθε φορά οικονομικό έτος. Αντιθέτως, είναι μια πολύ ουσιαστική διαδικασία, καθώς καταγράφει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή την οικονομική κατάσταση του δήμου, και πιο συγκεκριμένα εμφανίζει τα περιουσιακά στοιχεία, τις Υποχρεώσεις και τις Απαιτήσεις του. Επομένως, με τον έλεγχο που διενεργείται από τον Ορκωτό Ελεγκτή – Λογιστή στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμό, λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως) του δήμου και με το πιστοποιητικό ελέγχου που χορηγεί διασφαλίζεται η πλήρης εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.

Το οξύμωρο είναι ότι η Δημοτική Αρχή θεωρεί ένα από τα σημαντικά έργα της 9ης Διοίκησής την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου. Δεν έχει ενημερώσει όμως τους πολίτες ότι ο τελευταίος ισολογισμός που έχει καταθέσει στο Δ.Σ. είναι πριν έναν χρόνο (Ιούνιος 2022) και αφορά το Οικονομικό Έτος 2017! Δηλαδή, όχι μόνο έχει λήξει η Δημαρχιακή θητεία 2014-2019 αλλά λήγει και η τρέχουσα θητεία 2019-2023 χωρίς να υπάρχει ισολογισμών των πέντε τελευταίων ετών

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τόσο τον επικεφαλής της ΄΄ Νέας Πνοής ΄΄ Γιάννη Πισιμίση όσο και στελέχη του συνδυασμού, όπως πρόσφατα την Λαμπρινή Λίλη Τζίμα. Σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις μας στα Δημοτικά Συμβούλια και στις Οικονομικές Επιτροπές για τους λόγους της τόσο μεγάλης καθυστέρησης, η Δημοτική Αρχή δεν απαντούσε ουσιαστικά και την απέδιδε γενικά στην πανδημία… Επίσης, δεν έχει δοθεί όλα αυτά τα χρόνια ένα πλάνο με το πότε θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των ισολογισμών των υπόλοιπων ετών, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται πράγματι δεν γνωρίζουν, διότι δεν έχει γίνει από τη Διοίκηση καν η σχετική ανάθεση στους Ορκωτούς Λογιστές.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι ισολογισμοί 10 γειτονικών δήμων, οι οποίοι φυσικά δεν παρουσιάζουν αυτή την καθυστέρηση:

Δήμος Βριλησσίων: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2017

Δήμος Αγίας Παρασκευής: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2021

Δήμος Χαλανδρίου: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2020

Δήμος Αμαρουσίου: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2021

Δήμος Πεντέλης: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2020

Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2021

Δήμος Κηφισιάς: Έκθεσης Οικονομικού Έτους 2021

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2021

Δήμος Ηρακλείου: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2021

Δήμος Νέας Ιωνίας: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2021

Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης: Έκθεση Οικονομικού Έτους 2021