News Ticker

Βριλήσσια: Έτσι προσπάθησαν να ανατινάξουν το ΑΤΜ στον Σκλαβενίτη!

-Η μεθοδολόγια που χρησιμοποίησαν οι κακοποιοι

-Κοινός τρόπος δράσης των διαρρηκτών ΑΤΜ  η έκρηξη με μείγμα αερίων

-Χειροπέδες σε σπείρα που λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο

Στο στόχαστρο σπείρας κακοποιών μπήκε τα ξημερώματα του Σαββάτου το ATM της τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στα Βριλήσσια στο τέρμα της οδού Αγίου Αντωνίου. Οι δράστες επιχείρησαν να προκαλέσουν έκρηξη με συγκεκριμένο τρόπο, μια μέθοδος που είναι γνωστή ως “PROFKRAAK”. Τελικώς οι κακοποιοί απέτυχαν να διαρρήξουν το ΑΤΜ και τράπηκαν σε φυγή. Ας δούμε όμως πια είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι σπείρες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι δράστες εντόπιζουν μηχανήματα ΑΤΜ τα οποία είτε βρίσκονται εγκατεστημένα σε υποκαταστήματα τραπεζών σε απομακρυσμένα σημεία είτε είναι εγκατεστημένα εκτός Τραπεζών σε πλατείες, βενζινάδικα, super market και άλλα σημεία στα οποία δεν υπάρχουν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης.

Στη συνέχεια με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένων διαρρηκτικών εργαλείων, άνοιγουν οπή στην πρόσοψη του μηχανήματος, μέσα από την οποία, με την βοήθεια ελαστικών σωλήνων, διοχέτευουν εύφλεκτα αέρια από φιάλες στο εσωτερικό και τα πυροδοτούσαν, προκαλώντας έκρηξη.

Με την μέθοδο αυτή, γνωστή ως “PROFKRAAK”, διάνοιγουν το μηχάνημα και αφαιρούν τις κασετίνες που περιέχουν τα χρήματα.

Η ασφάλεια Αττικής εξάρθρωση πριν από λίγες ημέρες μια οργανωμένη σπείρα Μολδαβών, που διέπραττε διαρρήξεις σε ΑΤΜ τραπεζών στην Αττική και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για 4 Μολδαβούς ηλικίας 26, 31, 33 και 47 ετών.

Ο Μολδαβοί συνελήφθησαν απο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και του Τμηματος Ασφαλείας στις 14 Οκτωβρίου, μετά απο αναζητήσεις, καθώς υπήρχαν πληροφορίες οτι κινούνταν ύποπτα τα ξημερώματα, με ΙΧ αυτοκίνητο, σε σημεία που υπήρχαν ΑΤΜ τραπεζών.

Ύστερα από έλεγχο στο εσωτερικό του οχήματος των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, δύο πυροκροτητές, καλώδια συνολικού μήκους σαράντα μέτρων, μπαταρία με αυτοσχέδια κατασκευή με καλωδίωση και πρίζα και πλήθος διαρρηκτικών και αυτοσχέδιων εργαλείων.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή τους σε διάρρηξη με την συγκεκριμένη μέθοδο, σε ΑΤΜ Τράπεζας την 1-6-2016 στην Ξυλόπολη Θεσσαλονίκης, από όπου οι απέσπασαν 52.350 ευρώ.

Οι δράστες, για ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να συλληφθούν, εισέρχονταν στη χώρα μας από την Βουλγαρία, ειδικά για τον σκοπό αυτό, λίγο πριν την διάπραξη της κλοπής και αμέσως μετά έφευγαν απο τον ίδιο δρόμο

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή, ο οποίος εξέδωσε σε βάρος τους εντάλματα προσωρινής κράτησης.

Οι έρευνες της Ασφάλειας συνεχίζονται, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και άλλες παρόμοιες πράξεις στις οποίες ενέχονται και να διαπιστωθεί το εύρος της εγκληματικής τους δράσης.