News Ticker

Βριλήσσια – Φ. Αδαμίδη: “Οι «έξυπνες» πόλεις έξυπνα διοικούνται” – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, είχε η Δημοτική Σύμβουλος της “Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια” και Δρ. Φιλολογίας, Φένια Αδαμίδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων, στο πλαίσιο επίσκεψής τους με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Α. Κυριαζή για ενημέρωση στα ζητήματα ψηφιακών υπηρεσιών, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας των Δήμων.

Η Φένια Αδαμίδη μετά την συνάντηση με τον κ. Παπαστεργίου ανέφερε σχετικά:

“Οι «έξυπνες» πόλεις έξυπνα διοικούνται”

Τα τελευταία χρόνια στο λεξιλόγιο μας έχουν υπεισέλθει νέοι όροι, όπως«έξυπνες» πόλεις «έξυπνη» μετακίνηση, βιωσιμότητα, πράσινη ανάπτυξη,οικοσυστήματα καινοτομίας, 4η βιομηχανική επανάσταση κ.ο.κ. Πώς αλλιώς άλλωστε, αφού οι συνθήκες ζωής μας μεταβάλλονται ραγδαία και βιώνουμε πρωτόγνωρες κρίσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πόλεων. Η γλώσσα γεννιέται από την κοινωνία και την περιγράφει. Νέες κοινωνικές ανάγκες ή προβλήματα γεννούν νέες λέξεις.

Παρά τους ευφάνταστους νεολογισμούς και τεχνικούς όρους δηλωτικούς των πόλεων του μέλλοντος που ονειρευόμαστε να δημιουργήσουμε, μέσα από τους κλυδωνισμούς της εποχής μας, ένα γεγονός παραμένει αναμφισβήτητο: η πόλη είναι πρωτίστως σώμα, όπως μας λένε ο Αριστοτέλης και οι τραγικοί. Σώμα άλλοτε πάσχον και νοσούν και άλλοτε υγιές και ακμαίο. «Νόσος» των πόλεων οι άρχοντες που δεν παίρνουν τις άριστες αποφάσεις για το καλό των πολιτών,που θεωρούν τον θώκο της τοπικής εξουσίας αυτοσκοπό. Θεραπεία, οι δίκαιοι τοπικοί άρχοντες που με τις αποφάσεις τους υπηρετούν (θεραπεύουν) τις ανάγκες του δήμου. Όπως ένα σώμα, λοιπόν, για να είναι υγιές χρειάζεται «τροφή» πνευματική και ψυχική, ενέργεια, κίνηση και καθαριότητα, έτσι και μια πόλη για να είναι υγιής χρειάζεται τις κατάλληλες δομές για την πνευματική καλλιέργεια των πολιτών, μέριμνα για την ενεργειακή της αυτάρκεια, καθαριότητα και βιώσιμη κινητικότητα.

Στα Τρίκαλα, τόπο γέννησης του Ασκληπιού, του οποίου το άγαλμα δεσπόζει πάνω από τα νερά του ποταμού Ληθαίου, σε μια πόλη όπου κατά τον Στράβωνα υπήρχε το «αρχαιότατον και επιφανέστατον» Ασκληπιείον, ένας σύγχρονος Δήμαρχος- «Ασκληπιός», ο Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει δημιουργήσει μια υγιή και όμορφη πόλη – πρότυπο για κάθε Δήμο της χώρας.

Είχα την χαρά και την τιμή να συζητήσουμε πρόσφατα για το πώς η τεχνολογία και η καινοτομία συνιστούν πολύτιμα «εργαλεία» για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ειδικότερα, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε, κατά τη συνάντησή μας,στο πώς κατέστη δυνατόν να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, να ενισχύσει την κουλτούρα του βαδίσματος και της ποδηλασίας, να αξιοποιήσει λαμπρά παραδοσιακά κτίρια για την παιδεία και την ψυχαγωγία των πολιτών, να μεριμνήσει για την προστασία της πόλης από φυσικές καταστροφές και να την προετοιμάζει για ακραία καιρικά φαινόμενα,να την κρατά καθαρή, όπως και τον Ληθαίο που τη διατρέχει, κάνοντας χρήση ψηφιακών μέσων και καινοτόμων υπηρεσιών του Δήμου.

Συζητήσαμε, ακόμη, για το καίριο ζήτημα της ανταπόκρισης της Δημοτικής Αρχής στα προβλήματα και στα αιτήματα των πολιτών, τα οποία καταγράφονται μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, ώστε να επιλύονται άμεσα.Πρόκειται, ωστόσο, για μια δημοτική αρχή ανοιχτή σε κάθε είδους επικοινωνία με τους πολίτες που αισθάνονται ότι η φωνή τους θα ακουστεί, ψηφιακά ή μη,και ότι δεν θα βρουν λ.χ. κλειστές πόρτες ή τηλέφωνα που κανείς δεν σηκώνει.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς δραστήριους, παθιασμένους και επιστημονικά καταρτισμένους συνεργάτες, νέους ανθρώπους που με τη ευφυΐα και το μεράκι τους αναζητούν διαρκώς νέες και καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα της πόλης τους.

Τα Τρίκαλα είναι μια «έξυπνη» πόλη, γιατί η τοπική αυτοδιοίκησή της διαθέτει την εξυπνάδα να αξιοποιεί τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, για να επιλύει προβλήματα με εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ωστόσο, τα ψηφιακά μέσα από μόνα τους, όσο «έξυπνα» κι αν είναι, δεν αρκούν. Χρειάζεται οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες να διαθέτουν πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα, τεχνογνωσία, ασίγαστη διάθεση να παρακολουθούν τις ψηφιακές εξελίξεις, ευήκοον ους, ώστε να αφουγκράζονται τους πολίτες αλλά κυρίως αγάπη και φροντίδα για το σώμα της πόλης που διοικούν. Τα Τρίκαλα είναι ένα καλό παράδειγμα. Ας έχουμε την εξυπνάδα να πάρουμε μαθήματα.