News Ticker

Βριλήσσια: Η επιλογή των παιδιών για το Summer Camp έγινε με σειρά προτεραιότητας!

Συζήτηση για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο φετινό Summer Camp του Δήμου Βριλησσίων έγινε χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση προκλήθηκε έπειτα από ερώτηση της Δημοτικής Συμβούλου της “Νέας Πνοής¨, Σοφίας Μαντινίδου, για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή. Απαντώντας η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού και Δημοτική Σύμβουλος της Διοίκησης, Ιωάννα Κυρίτση, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κοινωνικά ή εισοδηματικά κριτήρια παρά μόνο σειρά προτεραιότητας. Μοναδικό επιπλέον κριτήριο είναι να εργάζονται και οι δυο γονείς.

Πολλοί είναι οι γονείς που καταγγέλλουν ότι τα παιδιά τους έμειναν εκτός του Summer Camp παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του Summer Camp επικοινώνησαν με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Βριλησσίων για να πάρουν την απάντηση ότι οι θέσεις έχουν ήδη εξαντληθεί.

Κάποιοι γονείς μάλιστα έστειλαν και επιστολή στον Δήμαρχο Ξ. Μανιατογιάννη για το θέμα αναφέροντας μεταξύ άλλων: “πώς είναι δυνατόν, για ένα κοινωνικό πρόγραμμα, να μην λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, …), παρά μόνο η «αυστηρά σειρά προτεραιότητας»;

Η επιστολή των γονέων:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε των Βριλησσίων,

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως γονείς τεσσάρων παιδιών, για τρία εκ των οποίων, θεωρητικά, είμαστε δικαιούχοι στο κοινωνικό πρόγραμμα της καλοκαιρινής απασχόλησης παιδιών του δήμου για το 2022.

Το πρόγραμμα αυτό, παρόλο που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους γονείς με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, είναι απαραίτητο για την πλειοψηφία των εργαζόμενων γονέων, αφενός μεν γιατί με το κλείσιμο των σχολείων δεν μπορούν, προφανώς, να αφήνουν μόνα τα παιδιά τους και αναζητούν μία δημιουργική και κυρίως ασφαλή ενασχόληση για αυτά τις ώρες εργασίας τους, αφετέρου, το κόστος για τις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές είναι ασύγκριτα δυσβάσταχτο, πολλώ δε μάλλω, για οικογένειες με δύο, τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Την 24η Μαΐου 2022 ανακοινώσατε, μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου, τη δράση «Καλοκαιρινό πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών -Summer Camp 2022- Δήμου Βριλησσίων», της οποίας τη διεξαγωγή, και φέτος, αναθέσατε στον οργανισμό του δήμου “Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βριλησσίων” (ΠΑΟΔΗΒ). Οι εγγραφές ξεκίνησαν Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και από ώρα 08:30 και, επί της ουσίας, ολοκληρώθηκαν στις 09:00 της ίδιας ημέρας (για μια ακόμα χρονιά), αφού το μόνο κριτήριο ήταν «αυστηρά σειρά προτεραιότητας» (πέραν του υποχρεωτικού της «εργασίας και των δύο γονέων»).

Αποκλειστήκαμε εμείς, και άλλοι δικαιούχοι, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων και επειδή, ως εργαζόμενοι, είχαμε τη μέρα εκείνη ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν ήταν εφικτό να προλάβουμε να στηθούμε στη σειρά από το πρωί.

Απευθυνόμενοι, με αίτησή μας, στη διεύθυνση του ΠΑΟΔΗΒγια το ζήτημα αυτό, αυτοί, μη αντιλαμβανόμενοι, προφανώς, τον κοινωνικό ρόλο που τους έχετε αναθέσει, μας απάντησαν με αντιγραφή της ανακοίνωσή σας, συμπληρώνοντας ψευδώς πως «Για πρώτη χρονιά οι ενδιαφερόμενοι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και οι θέσεις καλύφθηκαν στις πρώτες ώρες…» (ήδη, στην ανακοίνωσή σας, γίνεται αναφορά για τον περιορισμένο αριθμό θέσεων και όλοι γνωρίζουν από τα προηγούμενα χρόνια, ότι, όποιος προλάβει, …πρόλαβε).

Κύριε Δήμαρχε, επειδή το κοινωνικό πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης δεν χαρίζεται από κανέναν, αλλά είναι μια δράση που, εν μέρει, πληρώνεται και από το δήμο και κατ’ επέκταση από τα τέλη και τους φόρους όλων μας, θα θέλαμε την έγγραφη απάντησή σας στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιος είναι ο περιορισμένος αριθμός των παιδιών που συμμετέχει στο πρόγραμμα ανά εβδομάδα;

Υπάρχουν θέσεις οι οποίες έχουν, εκ των προτέρων, δεσμευθεί για συγγενείς, φίλους και γνωστούς; Αν όχι, πως είναι δυνατόν να εξαντλούνται από μία σειρά 30-40 ατόμων;

Ήδη 8ος χρόνος δημαρχίας σας, σκοπεύετε και αν ναι, πότε, να καλύπτεται το σύνολο των ενδιαφερόμενων εργαζόμενων γονέων από το πρόγραμμα; Αν όχι, πώς μπορεί η δημοτική αρχή να στέκεται απαθής και αδρανής σε μια τόσο επιτακτική ανάγκη των δημοτών, τους οποίους αφήνει εκτεθειμένους;

Και σε κάθε περίπτωση, πώς είναι δυνατόν, για ένα κοινωνικό πρόγραμμα, να μην λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, …), παρά μόνο η «αυστηρά σειρά προτεραιότητας»;

Με τιμή,

Αφροδίτη Βασιλείου, Γιώργος Ντάλας