Βριλήσσια: Ο ΟΚΠΑ δίπλα στους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως
Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις ευπαθείς ομάδες, συμβάλλει στην υποστήριξη των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί προσωρινά στο Πεδίον του Άρεως.
Για το λόγο αυτό, προσφέρονται από την ιματιοθήκη του Ο.Κ.Π.Α. είδη ρουχισμού ενηλίκων, είδη υπόδησης, λευκά είδη καθώς και κλινοσκεπάσματα. Επίσης, προσφέρονται είδη ιματισμού βρεφικής ηλικίας και παιχνίδια.
Για οποιαδήποτε προσφορά, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στον Ο.Κ.Π.Α. (Λ. Πεντέλης 62, 1ος όροφος).
Τηλ. επικοινωνίας: 210-6135611 , e-mail : ky@vrilissia.gr
Σε ελεύθερο χώρο στον Βοτανικό η μετεγκατάσταση των προσφύγων
Σε «ελεύθερο χώρο» και όχι σε «χώρο κράτησης» θα μετεγκατασταθούν στον Βοτανικό οι πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον Πεδίον του Άρεως εδώ και περίπου ένα μήνα. Το μεταναστευτικό παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές.
Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο υπό διαμόρφωση χώρος στον Βοτανικό όπου θα μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες από το Πεδίον του Άρεως θα είναι περιφραγμένος και γύρω από αυτόν θα υπάρχουν αστυνομικές περιπολίες, αλλά «οι πρόσφυγες θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ό,τι ώρα θέλουν».
Χώρος φιλοξενίας
«Δεν μπορούν οι άνθρωποι που έχουν μπει από τα νησιά και έχουν άδεια προσωρινής παραμονής να εγκλειστούν σε στρατόπεδο κράτησης. Πρέπει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας», δήλωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου, χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Όπως τόνισε η ίδια, η Αμυγδαλέζα είναι «χώρος κράτησης» καθώς διαθέτει αστυνομικές εγκαταστάσεις, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ποινικοί κρατούμενοι που ολοκλήρωσαν την ποινή τους και πρέπει να απελαθούν.
Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στον Πεδίον του Άρεως, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι «αν δεν υπήρχαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αλληλέγγυοι να καλύπτουν τα κενά του κράτους, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα», ενώ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις εικόνες με τους πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές, υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει και στη Γερμανία.
«Πάρκο αλληλεγγύης»
«To θεωρείτε πρωτότυπο να μένουν στις σκηνές στο Πεδίον του Άρεως; Στη Γερμανία, που έχει 11 εκατομμύρια αλλοδαπούς, έτσι μένουν», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε, ότι το Πεδίον του Άρεως έχει μετατραπεί σε «πάρκο αλληλεγγύης». Σε ό, τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στον Βοτανικό, η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως δεν είναι δυνατό αυτή να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, όπως είχε αρχικώς πει ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον Βοτανικό θα τοποθετηθούν σπίτια και μεγάλες σκηνές με χωρητικότητα 600 ατόμων, ενώ θα υπάρχουν χώροι συγκέντρωσης για παιδιά και ενήλικες για όσο διάστημα θα θελήσουν να μείνουν.
Εν τω μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η εισροή μεταναστών μέσω των θαλασσών. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στη διάσωση 706 μεταναστών σε 33 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Κω). Σύμφωνα με το αρχηγείο του σώματος, τον Ιούνιο του 2015 σημειώθηκαν 517 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, ενώ περισυνελέγησαν και συνελήφθησαν συνολικά 31.318 μετανάστες
Leave a comment