News Ticker

Βριλήσσια: Βοθρολύματα διοχετεύονται μέσα στο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου (vid)

Αποχετευτικά νερά φαίνεται ότι διοχετεύονται στο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου στο ύψος του πάρκου της Ρεματιάς στα Βριλήσσια. Τα νερά αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση όμβρια αφού τις τελευταίες μέρες δεν έχει σημειωθεί καθόλου βροχόπτωση. Το βίντεο που ακολουθεί και μας έχει αποστείλει δημότης είναι σημερινό (11/10). Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι η πτώση του βρώμικου νερού έχει συνεχή ροή. Η εικόνα στο σημείο είναι απαράδεκτη με πολύ έντονα δυσάρεστες οσμές που αναδύονται. Τα βρώμικα νερά διοχετεύονται τουλάχιστον δύο μέρες συνεχόμενα όπως φαίνεται από το δεύτερο βίντεο που είναι τραβηγμένο χθες Δευτέρα 10/10.

Δείτε το σημερινό βίντεο 11/10 από το σημείο:

Η χθεσινή εικόνα στις 10/10 όπως φαίνεται από το παρακάτω βίντεο:

Προστατευόμενη Περιοχή το Ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου

Το Ρέμα Πεντέλης- Χαλανδρίου, η κοίτη και τα πρανή του καθώς και οι παραρεμάτιες εκτάσεις του που βρίσκονται στις περιοχές των Δήμων Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Μελισσίων, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης, έχουν χαρακτηριστεί με το από 9-8-1995 Π.Δ/γμα [ΦΕΚ 659/Δ/1995] προστατευόμενη περιοχή και τοπίο. Στην περιοχή προστασίας καθορίζονται δύο ζώνες. Η Α’ ζώνη, που περιλαμβάνει το ίδιο το ρέμα, την κοίτη και τα πρανή του και περιοχές εκατέρωθεν της κοίτης, χαρακτηρίζεται προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός και σ’ αυτή απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή ή αλλοίωση στην υφιστάμενη διατομή του χειμαρικού ρέματος και στη μορφή του τοπίου, η κοπή βλάστησης, η θήρα, οι γεωτρήσεις, η μόλυνση των υδάτων και φυσικά κάθε είδους δόμηση. Η Β’ Ζώνη περιλαμβάνει περιοχές γύρω από την Α’ Ζώνη και σ’ αυτή ισχύουν περιορισμοί δόμησης και χρήσεις αμιγούς κατοικίας εκτός των ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε βασικό οδικό δίκτυο.

Πισιμίσης: “Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή στη μόλυνση ενός τέτοιου πολύτιμου βιοτόπου

Με παρέμβασή του για το θέμα ο επικεφαλής της “Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια“, Γιάννης Πισιμίσης ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή στη μόλυνση ενός τέτοιου πολύτιμου βιοτόπου ενώ σημειώνει πως: “Το ρέμα προστατεύεται από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 659/Δ/1995) με το οποίο χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή και τοπίο, με ρητές αναφορές στην απαγόρευση οποιασδήποτε μόλυνσης των υδάτων και του χειμαρικού ρέματος. Επιπλέον, το ρέμα αποτελεί ιδιαίτερο βιότοπο για πολλά είδη φυτών και ζώων.” Επιπροσθέτως αναφέρει ότι ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, η ΕΥΔΑΠ και η Περιφέρεια Αττικής και καταλήγει: “Περιμένουμε άμεσα τους απαραίτητους ελέγχους αλλά και τις αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις“.