News Ticker

“Βριλησσός”: Αν ο Νορβηγός πρέσβης ζούσε στα χιονισμένα Βριλήσσια…

Γράφει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος
ορειβάτης –μέλος της φυσιολατρικής κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ:

Ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και Κύπρο, Φροντ Όβερλαντ Άντερσεν την περασμένη εβδομάδα πήρε το φτυάρι και καθάρισε ο ίδιος τα χιόνια έξω από την πόρτα του, ακολουθώντας την παράδοση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα του.

Μάλιστα στη συνέχεια δάνεισε το φτυάρι του στο γείτονα του, τον οποίο μάλιστα βοήθησε να κάνει το ίδιο. Σε σχόλιο κάτω από φωτογραφία του έγραψε «τελείωσα με τις μικροδουλειές!» γιατί μόνο μισή ώρα του πήρε όλο αυτό.

Με  ομάδα 7 εθελοντών από την φυσιολατρική κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ, για τρεις μέρες στηρίξαμε το έργο της πολιτικής προστασίας του δήμου μας σαν εθελοντές και αν δεν κάνουμε λάθος μάλλον ήμασταν και η μόνη ομάδα εθελοντών της πόλης, κάνοντας για ακόμα μία φορά το αυτονόητο  για εμάς, αυτό που κάνουμε σαν σύλλογος για πολλά χρόνια με τέσσερις διαφορετικές διοικήσεις του Δήμου.

Κινηθήκαμε με τα πόδια και πάντα φορώντας τα ειδικά γιλέκα με τα διακριτικά του συλλόγου μας  που με ευκρινή γράμματα αναγράφουν ΕΘΕΛΟΝΤΉΣ. Δουλέψαμε με δύο δικά μας αλυσοπρίονα, εργαλεία και αναλώσιμα  τα οποία μεταφέραμε με τα χέρια μας από σημείο σε σημείο.

Στην αρχή  δουλέψαμε στην πλατεία Πλατεία Τρίτση μπροστά στο σύλλογο μας  και στο πάρκο Μακεδονίας και Κύπρου. Και στα δύο σημεία  κόψαμε με αλυσοπρίονα και απομακρύναμε επικίνδυνα κλαδιά και δέντρα, σε όλη την έκταση και ιδιαίτερα σε σημεία όπου έπαιζαν στα χιόνια οικογένειες με παιδιά.

Την επόμενη μέρα, μετά από συνεννόηση με την υπηρεσία πρασίνου,  απελευθερώσαμε  την οδό Πλαταιών στο ύψος του ΤΥΠΕΤ από δύο πεσμένα δέντρα και στη συνέχεια η ομάδα  δούλεψε και άνοιξε  την οδό Θεσσαλίας στο ύψος της Μακεδονίας  με κοπή και απομάκρυνση μεγάλου πεύκου.

Στην διάρκεια των τριών ημερών της δουλειάς μας έκανε εντύπωση  :

-ότι ελάχιστοι συμπολίτες μας βγήκαν στο δρόμο για να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο τους και την είσοδο του δικού τους γκαράζ

-ότι την ίδια στιγμή αρκετοί είχαν βγάλει τα διαδικτυακά φτυάρια καθήμενοι στο σπίτι τους

-ότι ελάχιστοι έσπευσαν να μας βοηθήσουν ακόμα και αν αυτό συνέβαινε στο δρόμο μπροστά στο σπίτι τους

-ότι  πολύ λίγοι είχαν προμηθευτεί το αλάτι που διατίθετο σε αρκετά σημεία της πόλης

-οι αρκετοί  συμπολίτες μας ήταν  επιθετικοί και αγενείς ακόμα και απέναντί σε εμας που  φορούσαμε διακριτικά  εθελοντή.

Στον δρόμο της επιστροφής  κόψαμε  2 πεσμένα δέντρα μέσα σε αυλές σπιτιών μετά από ευγενική παράκληση των ιδιοκτητών και καθαρίσαμε την είσοδο γκαράζ μιας κυρίας που την επομένη έπρεπε να πάει τον άντρα της για χημειοθεραπεία. Αρνηθήκαμε βοήθεια σε αγενείς που φώναζαν απο τα μπαλκόνια τους ….

– ότι είδαμε πολίτες να απαιτούν από τους εργαζόμενους να  καθαρίσουν το πεζοδρόμιο και την είσοδο του γκαράζ την ίδια ώρα που γκρίνιαζαν για την ανικανότητα του δήμου, του δημάρχου και του κρατικού μηχανισμού γενικότερα, και φέρονταν απρεπώς.

-είδαμε τους εργαζόμενους του Δήμου μας να δίνουν τον αγώνα όπως τους ξέρουμε όλα τα χρόνια στα Βριλήσσια, τον Αλέκο, τον Γιάννη, τον κ Σωκράτη, τον Χρήστο, τον Θοδωρή να σκαρφαλώνει σαν αναρριχητής στα δέντρα με το αλυσοπρίονο, την Εύη κ την Αγγελική να αγωνιούν στα τηλέφωνα …

-ότι είδαμε  αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες και οι οδηγοί τους να διαπληκτίζονται με πεζούς που αναγκαστικά περπατούσαν στον δρόμο

– ότι είδαμε πολλά αυτοκίνητα μέσα στην μέση να εμποδίζουν την κυκλοφορία των μηχανημάτων

Συμφωνούμε με τα σχόλια κάτω από την δημοσίευση του πρέσβη :

κύριε Αντερσεν: Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να είχαν την ίδια κοινωνική υπευθυνότητα, σας ευχαριστούμε που μας δίνετε ένα μάθημα

Εμείς  αναρωτιόμαστε θα υπάρξει ποτέ η ανάλογη κοινωνική ευαισθησία στην πόλη μας που την περασμένη εβδομάδα δοκιμάστηκε από τον χιονιά ?

Την επόμενη φορά  θα δούμε και άλλους συμπολίτες μας στο δρόμο να συνδράμουν το έργο της πολιτικής προστασίας ?

Την επόμενη φορά εκτός  από περισσότερα μηχανήματα θα θέλαμε να δούμε την  ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων της πόλης.

Ευχόμαστε  η «Ελπίδα» γίνει αφορμή συζήτησης για την αναβάθμιση της συνεισφοράς του εθελοντισμού και του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει σε κρίσιμες καταστάσεις.

Οι εθελοντές του Βριλησσού  θα είμαστε εκεί όταν χρειαστεί με την ευχή να μην είμαστε μόνοι μας …