Βριλησσός: Ανάβαση στον Ταΰγετο (video+photo)
Και ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να τ’ ακούσεις
Νικηφόρος Βρεττάκος
To Σάββατο 7 και την Κυριακή 8/10 ο Βριλησσός εξόρμησε για μια ακόμα φορά στον Ταϋγέτο, στα 2407 μέτρα.
Η ανάβαση ξεκίνησε από την πηγή Μαγγανιάρη (980 μ.) όπου φτάνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος από το χωριό Παλαιοπαναγιά. Εδώ μπροστά στον χώρο στάθμευσης και αναψυχής που έχει δημιουργηθεί από το δασαρχείο Σπάρτης, αρχίζει το κυρίως μονοπάτι προς την κορυφή του βουνού. Η ομάδα του Βριλησσού έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου μετά από 2 ώρες πεζοπορίας στο ορειβατικό καταφύγιο του ορειβατικού Σπάρτης στη θέση Βαρβάρα (1.550 μ.). Λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στο βουνό η ομάδα διανυκτερεύει σε σκηνές εξω από το καταφύγιο Ταϋγέτου και όχι στην κορυφή του βουνού όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της εξόρμησης .
Τα 26 κρεβάτια και οι χώροι του όμορφου πέτρινου ορειβατικού καταφύγιου που κτίστηκε το 1962 φιλοξενούν τα μέλη του ορειβατικού Αχαρνών που έχει επίσης προγραμματίσει ανάβαση στο βουνο.
Οταν η βροχή δυναμώνει η μικρή κουζίνα του καταφυγίου με την ξυλόσομπα γίνεται ο χώρος συνάντησης και βραδινής εστίασης για τα 17 μέλη του Βριλησσού
Η ομάδα περνά μια δύσκολη νύχτα στις σκηνές κυρίως λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων .
Η ανάβαση ξεκινά την Κυριακή με φακούς στις 6 όταν έχουν κάπως κοπάσει οι άνεμοι που επικρατούσαν όλη την νύχτα. Ο ήλιος που ανατέλλει στην Λακωνική Μάνη βρίσκει τους Βριλησσιώτες με τσουχτερό κρύο λίγο πριν την κορυφή του Ταύγετου .
Στην κορυφή Πυραμίδα 2407μ ο ασκεπής ναός του Προφήτη Ηλία είναι μια ιδιαίτερη ξερολιθική κατασκευή.
Είναι μετά τον Προφήτη Ηλία του Ολύμπου(2810μ) ο ψηλότερος ασκεπής ναός της Ελλάδος και η παρουσία του χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Εδώ κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου αρκετοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να ανέβουν και να διανυκτερεύσουν , για να γιορτάσουν την εορτή του Προφήτη Ηλία στο μικρό εκκλησάκι.
Με το σούρουπο αρχίζει η προετοιμασία για το άναμμα των δύο εστιών, μια προς την πλευρά της Λακωνίας και μια προς εκείνη της Μεσσηνίας. Οι φωτιές, που είναι ορατές σε όλο το νομό, συντηρούνται όλη σχεδόν τη νύχτα και ανάβουν με μισολιωμένα κεριά και λιβάνι που φέρνουν οι προσκυνητές. Η πρώτη λειτουργία στο εκκλησάκι γίνεται την παραμονή (στις 19 Ιουλίου) το πρωί, ενώ στις 2 τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου τελείται η θεία λειτουργία, που διαρκεί μέχρι την ανατολή.
Στις 8.30 οι Βριλησσιώτες αγγελιάζονται στην κορυφή και απολαμβάνουν την μαγική θέα στην Μεσσηνιάκή και Λακωνική Μάνη , το Γύθειο, τα Κύθηρα.
Η κατεβασιά γίνεται με εξ ίσου πολύ όμορφη θέα στον Πενταδάκτυλο Ταυγέτου και την Σπάρτη.
Μετα το καταφύγιο οι μισοι απο τους συμμετέχοντες συνεχιζουν με τα ποδια την εύκολη άλλα πανεμορφη 5ωρη διαδρομη που κινείται συνεχεια σε υψόμετρο λιγο πανω απο τα 1000μ πάνω στο διεθνές μονοπάτι Ε4 μέχρι την Αναβρυτή το κεφαλοχώρι της περιοχής και ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ταύγετου.
Αν και είναι σύντομη (7,5 χλμ. από τον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης) και ασφαλτοστρωμένη, η διαδρομή που σε ανεβάζει εδώ είναι ικανή να φοβίσει ακόμη και τους έμπειρους οδηγούς. Ο φιδογυριστός δρόμος στην άκρη του γκρεμού(test drive για απαιτητικούς οδηγούς) καταλήγει σε ένα μικρό πέτρινο χωριό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με φόντο τον συχνά καλυμμένο με ομίχλη Ταΰγετο. Οι ορειβάτες είναι οι μόνιμοι θαμώνες του χωριού μιας και από εδώ ξεκινάνε πολλά μονοπάτια, μεταξύ των οποίων και το ευρωπαϊκό Ε4. Το επιβλητικό δημοτικό σχολείο στην είσοδο του χωριού στεγάζει ένα μικρό Βοτανικό και Γεωλογικό Μουσείο. Η ταβέρνα – ξενώνας επίσης στην είσοδο προσφέρει φαγητό υψηλού επιπεδου με θεα πολλών αστέρων στον Ταύγετο αλλά και τον Πάρνωνα. Εδώ συνήθως οι ορειβάτες αναπληρώνουν άμεσα όλες τις θερμίδες .
Αρχηγοί της εξόρμησης του Βριλησσού ήταν ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης και ο Διαμαντής Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες και video: Διαμαντής Παπαδόπουλος, Φλωρεντία Μπόλα.
Powered by flickr embed.