News Ticker

ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ -ένα γιορτινό μονοπάτι στα Άνω Βριλήσσια

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεκαπέντε εθελοντές του συλλόγου στόλισαν δύο μικρές βελανιδιές πάνω στο παραρεμάτιο μονοπάτι στο πνεύμα των ημερών και διακόσμησαν με διακριτικά στολίδια την πεζοπορική διαδρομή νέα Πεντέλη – Βριλήσσια –Μελίσσια που είναι τμήμα της πεζοπορικής διαδρομής από την σπηλιά Νταβέλη μέχρι τα Βριλήσσια που κάθε χρόνο διοργανώνει ο ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ σε συνεργασία με τον δήμο Βριλησσίων. Δημιουργήθηκαν σταθερά σκαλοπάτια με ξύλο και σκάφτηκαν για να διευκολύνουν την πεζοπορία πολλά σημεία  με τσάπα .Επίσης έγινε μόνιμη σηματοδότηση σε όλη την διαδρομή και σε ένα σημείο της έγινε στερέωση σταθερού ορειβατικού σχοινιού. 

Η πεζοπορική διαδρομή που ενώνει τα Μελίσσια (Αγία Μαρίνα) με τα Βριλήσσια (οδός Παύλου Μελά) και την Νέα Πεντέλη (γεφυράκι Παναγούλη) μέσα από την παρεμάτια διαδρομή έχει χαραχθεί, διανοιχθεί  και συντηρείται από μέλη του συλλόγου.

Η ιδέα των «ζωντανών» χριστουγεννιάτικων δέντρων και του στολισμού του μονοπατιού έχει κιόλας βρει μεγάλη ανταπόκριση στους κατοίκους της περιοχής στις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού και δίνει την δυνατότητα σωματικής άσκησης και ψυχικής γαλήνης. Καθημερινά πλήθος πεζοπόρων διασχίζει την διαδρομή η οποία είναι κατάλληλη και για οικογένειες με παιδιά ανω των 6 ετών.

Αν ξεκινήσουμε από τα άνω Βριλήσσια το μονοπάτι κινείται στην αρχή παράλληλα με την λεωφόρο Πεντέλης και σύντομα φτάνουμε  στο μονότοξο πέτρινο γεφύρι(οδός Ασκληπιού) στα όρια Βριλησσίων – Μελισσίων, που είναι της ίδιας εποχής με το πεντάτοξο μαρμάρινο γεφύρι της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Το γεφυράκι χτίστηκε  το 1836 με χρηματοδότηση της Sophie de Marbois-Lebrun, που ήταν Δούκισσα της Πλακεντίας. 

Στην συνέχεια διασχίζουμε το πανέμορφο παραρεμάτιο φυτώριο όπου θα κάνουμε μία σύντομη πλην απολαυστική στάση, για να ανηφορίσουμε αμέσως μετά προς την νέα Πεντέλη όπου μπορούμε να ανεφοδιαστούμε στην πλατεία και να επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή. Εμφανείς είναι κατά την πεζοπορία οι αναβαθμίδες, που μαρτυρούν την χρήση του νερού του ρέματος για την καλλιέργεια, γεγονός που μαρτυρά και το πέτρινο φράγμα μήκους δέκα μέτρων κατασκευής του 1920 που ανάλογα με την εποχή  και με τα νερό δημιουργεί  ένας μικρό καταρράκτη.

Λίγο πριν φτάσουμε στην νέα Πεντέλη θα συναντήσουμε τον «Βύθουλα»,φυσική λεκάνη με βάθος περίπου δύο μέτρα, που κατά τις αφηγήσεις παλαιότερα έκαναν τις βουτιές τους οι κάτοικοι της περιοχής.

Η διάρκεια της πεζοπορίας με επιστροφή  μαζί με τις στάσεις είναι ανάλογα με τον ρυθμό από μιάμιση έως 2 ώρες συμπεριλαμβανομένου της σύντομης επίσκεψης στην παραπλήσια πλατεία νέας Πεντέλης.

Αν και το συγκεκριμένο περπάτημα είναι σχετικά εύκολο, συνιστάται η χρήση  πεζοπορικών παπουτσιών.

Σε όλα από τα παρακάτω σημεία προσέγγισης  ξεκινά σηματοδότηση με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλοπράσινες  “πατουσίτσες» του Βριλησσού (φωτογραφία), η οποία μας συντροφεύει σε όλη την διαδρομή.

Είσοδος Α από άνω Βριλήσσια επί της λεωφόρου Πεντέλης στο ύψος της οδού Παύλου Μελά απέναντι από την στάση λεωφορείου(κάθοδος Λεωφ Πεντέλης)-υπάρχει σήμανση στο δένδρο  https://maps.app.goo.gl/ZFPS2ULdGu7TKYpo8

Είσοδος Β απο την νέα Πεντέλη στο γεφυράκι Παναγούλη 150 μέτρα από την πλατεία.

Είσοδος Γ  από την Αγία Μαρίνα Μελισσίων – το μονοπάτι ξεκινά από το δεξί μέρος της αυλής.

Περπατώντας την διαδρομή θα ακούσετε η  θα δείτε κουκουβάγιες, γκιώνηδες, κοκκινολαίμηδες, κότσυφες, σπίνους, καρδερίνες, κ.ά. 
 Πλούσια και ενδιαφέρουσα και η βλάστηση. Κυριαρχούν τα πεύκα,τα πλατάνια, οι λεύκες, οι αμυγδαλιές, οι κουμαριές και οι δάφνες.

Ο γιορτινός  στολισμός  θα αφαιρεθεί από μέλη του συλλόγου το πρώτο δεκαήμερο του  2021 .

Ο ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής, εκτός από τις εξορμήσεις στην Ελληνική φύση(πεζοπορία,ορειβασία,αναρρίχηση,ποδήλατο) διοργανώνει από το 2005 εθελοντικές δράσεις αναπαλαίωσης και καθαρισμού μονοπατιών σε όλη την χώρα.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το νέο ετήσιο πρόγραμμα του συλλόγου για το 2021  http://www.vrilisos.gr/images/pdf/VRILISSOS_2020-2021.pdf

κείμενο  φωτογραφίες -Διαμαντής Παπαδόπουλος