News Ticker

Βριλησσός: Φθινοπωρινά χρώματα στην Γραμμένη Οξιά

Όμορφα φθινοπωρινά χρώματα απήλαυσαν τα μέλη και οι φίλοι του ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ που συμμετείχαν στην εξόρμηση του συλλόγου στην Γραμμένη Οξιά και το Γαρδίκι Ομιλαίων το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι διανυκτερεύσεις των 48 συμμετεχόντων στο ορειβατικό καταφύγιο «Λάμπρος Ευταξίας».στα 1.740 μέτρα, στη θέση που οι ντόπιοι ξέρουν ως «Καρβουνόλακκα» (στο διάσελο Γαρδικίου-Γραμμένης Οξυάς). Στο πλήρες εξοπλισμένο καταφύγιο που άνοιξε για πρώτη φορά μετά απο χρόνια  χάρη στην προσπάθεια του πολιτιστικού συλλόγου της Γραμμένης Οξιάς λειτούργησε υποδειγματικά η συλλογική κοινοβιακή κουζίνα.

Γραμμένη” σημαίνει όμορφη στη ντοπιολαλιά. Η Γραμμένη οξιά στα σύνορα τεσσάρων νομών της Ρούμελης έγραψε στις καρδίες μας πρώτα από όλα γιατί μας χάρισε μια υπέροχη φθινοπωρινή παλέτα.

Δεν είναι τυχαίοι οι στίχοι του ρουμελιώτικου δημοτικού τραγουδιού: «Βελούχι μου πεντάμορφο κι Οξυά ζωγραφισμένη»

Η εντυπωσιακή κορυφογραμμή του βουνού αποτελεί τα σύνορα μεταξύ τεσσάρων νομών της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας) κάτι μοναδικό στη χώρα μας-τετραεθνές το έλεγαν οι ορειβάτες παλιότερα. Πρόκειται για ένα μακρόστενο και ομαλό βουνό με κατεύθυνσή από τα βόρεια προς τα νότια με μήκος 23 χλμ. το οποίο περιβάλλεται από τους “γίγαντες” Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, Βελούχι (Τυμφρηστό) στα βόρεια και Καλιακούδα στα δυτικά.

Το όνομα του βουνού δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, καθώς εδώ αναπτύσσονται πυκνά δάση από τεράστιες οξιές.

Το όνομά του προέρχεται από το δέντρο Οξυά που φύεται εκεί. Μάλιστα το δάσος με οξυές που φιλοξενείται στις πλαγιές του αποτελεί το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα της κορυφής Σαράνταινας προέκυψε από τον ομαδικό θάνατο των σαράντα μελών μιας γαμήλιας πομπής που διέσχιζε το βουνό πριν από πολλά χρόνια και η οποία έπεσε σε ξαφνική χιονοθύελλα. Για τον λόγο αυτό, το χωριό που βρίσκεται προς τη μεριά του Καρπενησιού ονομάστηκε «Κλαψί», ενώ η η κοντινή απόκρημνη πλαγιά του Βελουχιού «Συμπεθερικό».

Από δω η θέα είναι εκπληκτική, όπου φτάνει το μάτι σου βλέπεις βουνά και κορυφές όχι μόνο τα κοντινά αλλά και τα πιο μακρινά, τον Όλυμπο , τον Κίσσαβο, το Παναιτωλικό, αλλά και τα Αγραφιώτικα βουνά με την Βουλγάρα να είναι στο πρώτο πλάνο.

Στα Κοκκάλια όπου έφτασε η ομάδα του συλλόγου μετά από 7ωρη πεζοπορία έγινε η περίφημη  τον 3ο ΠΧ αιώνα  των Αιτωλών  και τους Ευρύτατων  εναντίον των Γαλατών, η έκβαση της οποίας υπήρξε καθοριστική για τον νικητήριο αγώνα των Ελλήνων εναντίων των επίδοξων κατακτητών.

Ηταν τόσο φονική η μάχη που ακόμα και τα πρόσφατα χρόνια βρίσκονται κόκκαλα των πεσόντων στην μάχη – εξ ου και Κοκκάλια

Η Οξυά είναι το νοτιότερο σημείο κατανομής της αρκούδας, ενώ αποτελεί σημαντικό πέρασμα και καταφύγιο για τους λύκους. Τα δάση της Οξυάς φιλοξενούν πολλά ζαρκάδια και η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με είδη, όπως η αγριόγατα, ο αγριόχοιρος, η αλεπού, ο ασβός, το δεντροκούναβο, η νυφίτσα, ο σκίουρος και ο λαγός.

Στο Γαρδίκι Ομιλαίων η ομάδα  περπάτησε σε πανέμορφη τρίωρη κυκλική διαδρομή μέσα στο ελατοδάσος.

Το Γαρδίκι, πήρε το όνομα του από του πολλούς Ομίλους που είχε το χωριό που παλιότερα ήταν πρωτεύουσα Δήμου με 1500 κατοίκους.

Γαρδίκι στα σλαβικά σημαίνει σημείο του δρόμου όπου μπορεί να ιδρυθεί τελωνείο για την είσπραξη φόρων. Χτισμένο σε ευρύχωρο στένεμα σε ορεινό πέρασμα από το Βορρά προς το Νότο, ενώνοντας παράλληλα τα δυτικά χωριά της Αιτωλίας και των Κραβάρων με αυτά της Φθιώτιδας.

Εδώ στην πλατεία του Σταυρού διαδραματίστηκε ένα ξεχωριστό ιστορικό γεγονός στις 22 (κατ’ άλλους στις 24) Νοεμβρίου 1942 όταν οι Γαρδικιώτες υποδέχονταν με ενθουσιασμό τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, τον Ναπολέοντα Ζέρβα του ΕΔΕΣ και Άρης Βελουχιώτης του ΕΛΑΣ που καταγόταν από το διπλανό χωριό, τα Πουγκάκια, σε απόσταση μόλις εφτά χιλιομέτρων. Βέβαια κανείς δεν γ ήξερε το λόγο που συγκεντρώθηκαν εδώ. Τρεις ημέρες αργότερα (το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου), ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Στην κάτω πλατεία-του Σταυρού -έχει απαθανατιστεί η μοναδική φωτογραφία-ντοκουμέντο του φωτογράφου της αντίστασης Σπύρου Μελεντζη , που δείχνει τον Ζέρβα να σέρνει το χορό μ’ ένα ποτήρι τσίπουρο στο χέρι, ενώ τον ακολουθούν ο Βελουχιώτης, το πρωτοπαλίκαρό του ο Περικλής, με το ψευδώνυμο «Χουλιάρας», και ο Άγγλος ταγματάρχης Γκουντχάουζ .

Το Σάββατο οι Βριλησσιώτες πραγματοποίησαν ανάβαση στην κορυφή Σαράνταινα στα 1970μ με αντίξοες συνθήκες (ισχυρό άνεμοι, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κ ομίχλη)

Στην Γραμμένη Οξιά  την οποία  επισκέφτηκε η ομάδα την Κυριακή ,τα πάντα συμβαίνουν  γύρω από τη γραφική της, πέτρινη πλατεία με τον πλάτανο, οι Βριλησσιώτες απήλαυσαν την φιλοξενία του τοπικού  συλλόγου και των κατοίκων.

Η Γραμμένη Οξυά βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία,  χτισμένη στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.160 μέτρων, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Οξυά. Είναι  ένα μικρό, αυθεντικά ρουμελιώτικο χωριό,  Το οποίο παραμένει άγνωστο στους πολλούς και μακριά από τα «φώτα» της τουριστικής δημοσιότητας.

αρχηγοί της εξόρμησης ήταν ο Διαμαντής Παπαδόπουλος και η Δήμητρα Μαζαράκη